Jukka-Pekka Saraste 2 2005 (Foto: Scanpix)

Saraste ny dirigent for Oslo-filharmonien

Det skal ha vært applaus blant musikerne da finske Jukka-Pekka Saraste mandag ble introdusert som ny sjefsdirigent for Oslo Filharmoniske Orkester. – Jeg har satt Oslo Filharmoniske Orkester høyt helt fra jeg dirigerte orkestret for første gang tidlig i 1980-årene, og ser med begeistring frem til å utvide samarbeidet på et nytt nivå, sier den påtroppende hoveddirigenten. Saraste tiltrer stillingen august 2006, og skal årlig dirigere 10 konsertuker i Oslo.

Kalender

Av Arvid Skancke-Knutsen

I følge pressemeldingen Oslo Filharmoniske Orkester sendte ut på tirsdag, var det et enstemmig og fornøyd orkester som tok i mot den 48 år gamle finnen som arvtager til bl.a Mariss Jansons og André Previn i stillingen som sjefdirigent for Oslo-Filharmonien.

Jukka-Pekka Saraste skal årlig dirigere 10 konsertuker i Oslo, og det planlegges også omfattende turné- og innspillingsvirksomhet under hans ledelse. Det er fremdeles halvannet år til Saraste tar over taktstokken fra André Previn, og Saraste ønsker i følge Dagsavisen ikke så si for mye hvor Oslo-Filharmonien nå skal sette kurs. Til samme avis uttrykte Saraste sin beundring for senromantikere som Anton Bruckner, Gustav Mahler, Jean Sibelius og Carl Nielsen. Han har spilt inn de komplette symfoniene til begge de sistnevnte på plate med Finlands Radios Symfoniorkester, som han var kunstnerisk leder for fra 1987 til 2001.

Mange stilte seg etter hvert nokså tvilende til valget av den godt etablerte André Previn som sjefsdirigent for OFO. Misnøyen toppet seg rundt en heller labert mottatt konsert under The Proms i fjor, mens mange også etterlyste et mer hjemlig og samtidig repertoar. Til dem ga Saraste under mandagens pressekonferanse i det minste navn som Ligeti og Lutoslawski, som han mente kunne betraktes i en linje fra de nevnte senromantikerne.

— Jeg har satt Oslo Filharmoniske Orkester høyt helt fra jeg dirigerte orkestret for første gang tidlig i 1980-årene, og ser med begeistring frem til å utvide samarbeidet på et nytt nivå. Vi deler den samme kunstneriske tro og oppfatning, og jeg gleder meg til å få yte mitt bidrag til orkestrets videre utvikling, sier Jukka-Pekka Saraste via pressemeldingen OFO har sendt ut.

Også den forholdsvis nybakte direktøren for Oslo-Filharmonikerne, Morten Walderhaug, uttrykte naturlig nok stor fremtidsoptimisme over valget av Saraste, som sammen med bl.a. Esa-Pekka Salonen og den noe yngre Sakari Oramo, er blant de fremste av de mange finske dirigentene som med tiden har skaffet seg et betydelig internasjonalt ry.

— Jukka-Pekka Saraste er alltid blitt varmt mottatt av vårt orkester, og det er en stor glede for oss å få ham som ny sjefdirigent fra august 2006. Han og orkestret vil til sammen utgjøre en spennende nordisk utøverenhet, noe som kan bringe ny vitalitet inn i orkestrets ledende rolle både i Norge og internasjonalt.

Saraste, som i sin tid studerte under Jorma Panula, var rundt tredve da han tok over som sjefsdirigent for Finlands Radios Symfoniorkester, og åtteogtredve da han også tok på seg dirigentoppgaven for Toronto Symfoniorester. Han trakk seg fra begge stillingene i 2001, og ble året etter hoved-gjestedirigent for BBC Symfoniorkester. Han har ellers bl.a. dirigert London Filharmoniske Orkester, Leipzig Gewandhaus, L’ Orchestre de Paris, det tsjekkiske symfoniorkester, L’Orchestre Philharmonique de Radio-France, Helsinki-filharmonien og Sinfonia Lahti. På plate har han spilt inn flere titalls titler, med verker av bl.a. Rachmaninov, Debussey, Prokofiev og Bartók på programmet.

De første mulighetene for Oslofilharmoniens publikum til å oppleve Saraste som dirigent i Oslo Konserthus, kommer alt torsdag og fredag denne uken. Da leder han orkesteret i verker av Berlioz, Tomasi og Bruckner, med Ole Edvard Antonsen som solist i Tomasis trompetkonsert.

Jukka-Pekka Saraste vil altså tiltre høsten 2006, og er tilsatt i en fem års periode. En biografi hos OFO er å lese på http://www.oslophil.com/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=780

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this