Balladeprisen 2004 (Maleri av Christine Røed)

Rune Grammofon vant Balladeprisen 2004

Ballade og MIC hadde søndag kveld gleden av å ønske velkommen til en fullsatt Café Mono. I tillegg til en meget solid artistrekke, ble også Balladeprisen delt ut for første gang. En enstemmig jury hadde den store gleden av å overrekke et spesiallaget maleri av Christine Rød til Rune Kristoffersen.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Kvelden åpnet med at Ballade-redaktør Arvid Skancke-Knutsen ønsket velkommen med følgende ord:

— Det er en glede og fornøyelse å stå her og ønske velkommen til tidenes første Balladefest – og tidenes første overrekkelse av Balladeprisen. Norsk musikk har nå i flere år vært inne i en ny gullalder – med kvalitetsutøvere og kvalitetsutgivelser i alle genre. Vi i Ballade har vært så heldige at vi har fått være med å på speile denne utviklingen, der det hver eneste uke tilbys plater, konserter og festivaler med både spenstig og spennende, underholdende og utfordrende musikk. Bak en slik utvikling ligger en rekke individers og miljøers kreativitet og stå på-vilje – og ikke så rent lite hverdagslig slit, der den økonomiske belønningen sjelden står i forhold til innsatsen som legges ned.

Disse ordene ble også noe av grunntonen da tiden kom for å avsløre vinneren av tidenes aller første Balladepris.

— Balladeprisen har fått noen enkle, men forhåpentlig gode retningslinjer, fortalte Skancke-Knutsen: – Balladeprisen skal gå til en person, en gruppe eller en institusjon som har gjort en særlig innsats for å fremme norsk musikk av høy kvalitet.

I selve talen til vinneren sa Skancke-Knutsen følgende:

«Balladeprisjuryen 2004 har bestått av Hild Borchgrevink, Marit Karlsen, Janne Stang Dahl, Aslak Oppebøen og undertegnede, og vi hadde fra første øyeblikk et rent luksusproblem – i form av utrolig mange verdige og gode kandidater. Likevel ble vi på forbausende kort tid enige om hvem som skulle motta den aller første i en forhåpentlig svært lang rekke av priser.

Mottageren av Balladeprisen 2004 er en musiker, som i mange år har vært med på å sette Norge på kartet – og med meget imponerende resultater. Vedkommende kan se tilbake på betydelige personlige suksesser som innovativ popmusiker, men enda viktigere er hans helt sjeldne evne til å se på det beste i samtiden – og derved også gi oss en flik av hvordan morgendagens musikk vil låte.

Det er i år 25 år siden vedkommende startet sitt første band. Og det er nokså nøyaktig seks år siden vedkommende la ut på en ny ferd – en musikalsk reise som preget av kvalitet, kreativitet og stor åpenhet. I dette virket går helhetstenkning og vidsyn hånd i hånd, med nøkkelord som visjon, integritet og engasjement – til alt overmål kombinert med en sjeldent vellykket sammensmelting av visuelt og musikalsk fokus. Mottageren av Balladeprisen 2004 har ikke bare i stor grad vært med på å sette Norge på kartet – han har selv vært med på å fremkalle og synliggjøre et helt nytt landskap, der musikalske båser for lengst er gjort overflødige.

Juryen vet ikke om dette skyldes Genetic Control – eller noe helt annet. Etter mer enn tredve høykvalitetsutgivelser på rad, og en stadig større anerkjennelse både utenlands og her hjemme, hevder vedkommende selv at «money will ruin everything». Til det er det bare å svare: «Shouldn’t have to be like that».

Balladeprisen 2004 går til Rune Kristoffersen – og hans Rune Grammofon.»

I løpet av kvelden opptrådte Unni Løvlid, Hild Sofie Tafjord, Paal Nilssen-Love, Bare Egil, Dementia Narcissus, Casa Electro Novo og Quarter Past – med et musikalsk program som spente fra folkemusikk til støy og intenst hektende jazz.. I tillegg snurret bl.a. Marit Karlsen, Janne Stang Dahl, Joakim Haugland og Gro Narvestad plater av høy kvalitet.

Ballade takker alle fremmøtte – og ikke minst de glitrende artistene som tok seg tid til å opptre på tidenes første Balladefest. Dette ble en kveld vi ble svært glade for. Folk som har lyst til å se mer av maleriene til Christine Rød, anbefales å gå til nettstedet http://www.christinered.com. Du kan også lese mer om Rune Kristoffersen og Rune Grammofon på http://www.runegrammofon.com/.

Stillinger

Vikariat som akkompagnatør

Barratt Due musikkinstitutt

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Kommunikasjons-ansvarlig

Musikkforleggerne

Pianolærer

Nittedal Kulturskole

Programmedarbeider

Safemuse – Safe Havens For Artists

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev