Rolf Wallin (stående, s/h)

Rolf Wallin fikk Lindemanprisen 2005

Komponist Rolf Wallin ble fredag 4. november overrakt Lindemanprisen for 2005. Prisen er den største av sitt slag i Norge, og deles ut til mennesker som har gjort en særlig betydningsfull innsats i norsk musikkliv. I tilknytning til prisutdelingen delte Rolf Wallin også ut De Unges Lindemanpris – til den unge saxofonisten Rolf Erik Nystrøm.

Kalender

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Lindemanprisen er på 150.000 kroner, og er den største musikkprisen i Norge. Hvert år deles den ut til enten en utøver, en komponist eller en musikkpedagog som har gjort en særlig betydningsfull innsats i norsk musikkliv.

Rolf Wallin er født i 1957, og regnes som en av Norges mest anerkjente komponister i dag. Musikken hans spilles regelmessig over hele verden.

Wallin har omfattende erfaring fra forskjellige områder: eksperimentell jazz, rock, performance kunst, dans, elektroniske lydinstallasjoner og kammer- og orkestermusikk, og fremstår som en viktig brobygger mellom ulike kunstneriske uttrykk og sjangere.

— Rolf Wallin er en viktig og unik kunstnerisk stemme i det norske og internasjonale musikklivet. Gjennom en lekende tilnærming til musikken og evne til utadvendt formidling har han bragt samtidsmusikken ut til nye publikumsgrupper. Han er for tiden Norges mest profilerte samtidskomponist i utlandet., heter det i begrunnelsen til Lindemanskomiteen.

— Utover sitt virke som komponist har Wallin engasjert seg aktivt på det kulturpolitiske området, et engasjement som har kommet til uttrykk gjennom viktige verv i norsk musikkliv og gjennom virksomhet som foredragsholder. Han har også i perioder undervist i komposisjon, skriver Lindemansprisen videre.

Rolf Wallin har også ellers mottatt en rekke priser, bl.a. Nordisk Råds Musikkpris (1998) og Best Work Award fra International Society for Contemporary Music (ISCM) (1992).

I tilknytning til prisutdelingen delte Rolf Wallin selv ut De Unges Lindemanpris, slik tradisjonen tilsier. De Unges Lindemanpris gis som inspirasjon til en musiker under 35 år som har nådd et høyt faglig nivå, og som har gode forutsetninger for å utvikle seg videre. Det var Wallin som bestemte hvem som skal få De Unges Lindemanpris, som er på 50.000 kroner.

Valget fant altså på den meget aktive musikeren Rolf-Erik Nystrøm, noe Wallin selv begrunner som følger:

— Saxofonisten Rolf Erik Nystrøm er en musiker som har en usedvanlig beherskelse av sitt instrument. Han har også en intuitiv innsikt i forskjellige sjangres spillestiler og indre logikk, og en egen evne til å se og videreformidle det subtile og det store i god musikk, enten opphavsmannen heter Iannis Xenakis eller Alf Prøysen.

Wallin sier videre om sin yngre navnebror:

— Rolf Erik knytter dessuten tilbake til en svunnen tid da det var selvsagt at en musiker kunne improvisere innenfor sin samtids stilarter, og han er dermed med på å bryte ned barrierene mellom komponist og utøver. Hans appetitt på og nysgjerrighet overfor musikk i alle dens framtoninger smitter over på publikum, og gjennom en forfriskende mangel på selvhøytidelighet kombinert med et intenst og konsentrert scenenærvær åpner han lytterens ører for det nye og det hørte.

Prisutdelingen fant i Lindemansalen på Norges musikkhøgskole. Nedenfor finner du som vanlig relaterte artikler og lenker fra Ballades og MICs arkiv.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev