Erik Honoré (foto: Christian Elgvin)

Punkt06: med nytolkninger av Wagner og remikser i Alfarommet

I august arrangeres den andre Punktfestivalen på Agder Teater i Kristiansand. Over tre dager kan Punkt06 presentere et program med internasjonale størrelser som Bill Bruford og Fennesz og norske artister som Arve Henriksen, Anja Garbarek, Sidsel Endresen og Bugge Wesseltoft. De gjentar også konseptet med Live Remix-sessions, i år presenteres dessuten et eget Wagner Remixed-prosjekt med nye arbeider av blant andre Brian Eno.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Av Bjørn Hammershaug

Etter den første Punkt-festivalen i 2005 meldte BBC Music Magazine følgende: «Norway has done it again! My award for this year’s most innovative festival goes to Punkt». BBC-journalisten trakk spesielt frem lanseringen av scene/studiohybriden Alfarommet – et musikalsk konsept der Punkts kunstneriske ledere, Jan Bang og Erik Honoré, var vertskap for improviserte Live Remix-sessions.

Alfarommet

Booking- og programansvarlig Erik Honoré sier seg meget fornøyd med årets program:

— Det har blitt slik vi ønsket, både når det gjelder de enkelte musikeres kvaliteter, og i forhold til den helhetlige sammensetningen som kreves for at remiks-konseptet skal fungere, forklarer Honoré til Ballade.

I tillegg til de to konsertscenene på Agder Teater blir det også i år aktivitet i Alfarommet. Her sitter produsenter og remiksere og lager nye komposisjoner basert på musikken fra hovedscenen. Produsentene omarrangerer, behandler og videreutvikler musikken direkte, og denne blir igjen lagt ut som kontinuerlige lydinstallasjoner i Alfarommet for cirka 100 tilhørere.

Hvilke gjester som skal remikse når, i tillegg til ildsjelene Jan Bang/Erik Honoré, vil ikke bli forhåndannonsert.

— Dette er bevisst fra vår side, sier Honoré. Vi synes det er fint at det er litt fritt der inne. I fjor bestemte for eksempel Jon Hassell seg plutselig for å stille opp på kort varsel, og det skal være rom for en slik spontanitet. Det blir mest som en liten bonus for de som kommer på festivalen.

Fennesz og Wagner blant høydepunktene

Punkt er en artiststyrt, nettverksbasert festival uten genremessige skylapper. Musikalsk strekker programmet seg fra samtidsmusikk til leftfield pop, men Honoré sier at det er et slektskap mellom artistene og en estetisk tråd som gjør det til en helhetlig opplevelse. – I tillegg til at vi selvsagt liker artistene selv, legger han til med et smil.

Er det noen artister du spesielt ønsker å trekke frem i forkant av årets happening?

— Det blir på grunnlag av egen smak, men jeg vil spesielt nevne Fennesz. Med sin hittil siste plate ”Venice” ga han meg troen tilbake på en musikkstil som ikke lenger virket så interessant, kall det gjerne en form for ”ambient”, med melodiske strukturer og et varmt analogt sound. Christian Fennesz blir på Punkt06 i to dager, både for å gjøre en vanlig konsert og som remikser i Alfarommet.

— Det andre konseptet jeg vil trekke frem er Wagner Remixed. Det dreier seg om moderne omarbeidelser av Wagner, der forskjellige artister har tilnærmet seg komponisten på ulikt vis. De mest kjente er vel Brian Eno og Peter Schwalm. Sistnevnte kommer til Punkt for det som både blir en urfremførelse og en platelansering av dette prosjektet. Andre involverte inkluderer Bugge Wesseltoft, Eivind Aarset og Jan Bang. Konserten skjer i samarbeid med Kristiansand Symfoniorkester under ledelse av Vytas Sondeckis.

Gammel gren på nytt tre

Selv om Brian Eno ikke hadde mulighet til å stille i år, stiller et annet kredibelt navn på Agder Teater, Bill Bruford, kjent fra band som Yes, Genesis og King Crimson. Punkt er basert på nettverket til Jan Bang og Erik Honoré, et nettverk som stadig er i vekst:

— Vi kom i kontakt med Bruford var takket være Fiona Talkington fra BBC som gjestet festivalen i fjor. Hun kjente til Bruford og anbefalte ham denne festivalen. Vi jobber jo etter familietreprinsippet, og Bruford tilhører de eldre grenene av det treet. Vi synes det var en god idé å få ham hit, ikke minst for å trekke tråder tilbake i tid. Der et poeng for oss å vise musikalske linjer, sier Honoré, og trekker frem konserter av fire generasjoner trompetister, fra Jon Hassell til en fersk musikkstudent, under fjorårets Punkt.

— Bruford skal spille konsert, men han stiller også på mer uformelle ting, blant annet skal han holde et foredrag i vår seminarserie, sier Honoré. Det dreier seg om seminarserien Musikk og musikkteknolgi, som er et samarbeid med Høgskolen i Agder, og en nyskapning for året. Dette er en nordisk konferanse som er tenkt som en årlig arena for kompetanseutvikling, nettverksbygging og inspirasjon. I tillegg til Bruford inkluderer foredragsholderne blant andre Nils Petter Molvær, Audun Kleive, Helge Sten og Bugge Wesseltoft.

God respons

Dere fikk mye oppmerksomhet i fjor, både i inn- og utland, har interessen vært stor i forkant av årets festival?

— Responsen var meget god i 2005, det tror jeg skyldtes både konseptet og selve programmet. BBC radio har bekreftet at de vender tilbake i år, og Deutschland Funk skal også sende fra konsertene. Det har vært større pågang fra media i år, men også fra musikere som ønsker å spille, forteller Erik Honoré.

Han tror også at interessen fra publikum vil være enda større i år. – Billettsalget i fjor var omtrent som forventet med tanke på at det var første året. Vi ønsker å beholde intimieteten og holde på den uformelle, kreative stemningen. Vi skal opp det nivået at vi fyller opp Agder Teater alle tre dagene.

Erik Honoré berømmer staben av frivillige, som har gjort en meget god jobb i forhold til sponsorer. – Cultiva har tro på prosjektet vårt, og gitt støtte også i år. De kan gi støtte inntil tre år, så neste år satser vi på å klare oss selv, sier Honoré.

I den forbindelse har de allerede i år etablert flere ben å stå på, både med seminarer men også med plateutgivelser i forbindelse med festivalen. En plate med Punkt-artister vil bli lansert under festivalen, detaljer om denne er ikke klar på det nåværende tidspunkt. Det er derimot festivalprogrammet:

Konsertrogram for Punkt06:

Torsdag 24. august

Åpning ved Fiona Talkington fra BBC
Nils Petter Molvær: trompet
Bill Bruford: trommer
Jon Christensen: trommer
Audun Kleive: trommer

Jazzland Community
Bugge Wesseltoft: keyboards
Sidsel Endresen: vokal
Eivind Aarset. gitar
Håkon Kornstad: saxofon
Vetle Holte, trommer
Marius Reksjø: bass

Bernhard Günter

Anja Garbarek

Food
Iain Bellamy: saxofon
Thomas Strønen: trommer

Anne Marie Almedal

Wibutee
Håkon Kornstad: saksofon
Vetle Holte: trommer
Per Zanussi: bass
Sternklang: programmering/ elektronikk

Fredag 25. august

Bill Bruford & Michiel Borstlap
Bill Bruford: trommer
Michiel Borstlap: piano

Mari Boine

Bugge Wesseltoft
Solo piano

Lars Danielsson Kvartett
Lars Danielsson: bass
Jon Christensen: trommer
Bugge Wesseltoft: piano
Jan Bang: live sampling

Wagner remixed
Kristiansand Symfoniorkester
Vytas Sondeckis: leder, cello
Jan Bang: live sampling
Erik Honoré: laptop
Eivind Aarset: gitar
Audun Kleive: perkusjon
Dj Strangefruit: vinyl

Karl Seglem

Frode Gjerstad & Jan Bang

Lørdag 26. august

Dobbelkonsert:
Nils Petter Molvær + Deathprod
Nils Petter Molvær: trompet
Helge Sten: gitar
Sidsel Endresen & Jan Bang
Sidsel Endresen: vokal
Jan Bang: live sampling

Fennesz
Christian Fennesz: gitar, laptop

Arve Henriksen
Arve Henriksen: trompet, vokal, elektronikk
Audun Kleive: perkusjon
Ståle Storløkken: synthesizer
Jan Bang: live sampling

Elsewhere

Phonophani & Marius Watz

Hanne Hukkelberg

Tys Tys
Maria Laurette Friis: vokal

Punkt06 arrangeres ved Agder Teater, Kristiansand 24.-26. august. Mer informasjon finnes på hjemmesiden til festivalen.

Stillinger

Vikariat som akkompagnatør

Barratt Due musikkinstitutt

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Kommunikasjons-ansvarlig

Musikkforleggerne

Pianolærer

Nittedal Kulturskole

Programmedarbeider

Safemuse – Safe Havens For Artists

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev