Cd illustrasjon

Pliktavlevering av lydopptak

To eksemplarer av alle utgivelser skal sendes vederlagsfritt til Nasjonalbiblioteket for å sikre lydopptak i et tusenårsperspektiv. Nasjonalbiblioteket øker nå ressursene for å styrke innsamlingsarbeidet til den lovpålagte ordningen. – De små, uavhengige selskapene er spesielt flinke til å gi rask og god respons, forteller Richard Gjems ved Norsk musikksamling til Ballade.

Kalender

Kampenjazz Lyder Røed kvintett

29/11/2020 Kl. 20:00

Viken

Kim, alle klokker

06/12/2020 Kl. 18.00

Oslo

Cikada – Ultima 2020

19/09/2929 Kl. 16.00

Oslo

Av Bjørn Hammershaug

Nasjonalbiblioteket (NB) har ansvar for å samle inn alle lydopptak i Norge. Dette omfatter samtlige utgivelser gjort allment tilgjengelig av norskregistrerte plateselskap, så vel som private utgivelser. Lydopptak defineres her uavhengig av medium, og omfatter alt fra vinylplater, kassetter og cd-er til digitale filer distribuert over nett. Målet med denne avleveringen er å sikre bevaring i et tusenårsperspektiv.

God respons fra de små selskapene

NB har styrket ressursene i dette arbeidet med to stillinger som arbeider systematisk med å forbedre pliktavleveringen.

Richard Gjems ved avdelingen i Oslo sier til Ballade at det nå jobbes aktivt ut mot de norske plateselskapene:

— Vi har også vært i kontakt med utenlandske plateselskaper som gir ut norsk musikk. Dette er mer strategiske innkjøp da disse faller utenfor pliktavleveringsordningen, og er særlig aktuelt innen hardrock og metall, sier han, men understreker at pliktavleveringen selvsagt er genreuavhengig.

Gjems er opptatt av å øke bevisstheten rundt denne lovpålagte avleveringsordningen her i Norge.

— De små, uavhengige selskapene er spesielt flinke til å gi rask og god respons. Vi får også tilsendt utgivelser direkte fra artisten selv. Lasse Marhaug har for eksempel gitt oss mye uvurderlig materiale, roser Gjems.

Alle arkiverte lydopptak gjøres tilgjengelig for dokumentasjonsarbeid, studier og forskning. Materiale benyttes også gjennom utstillinger og andre kunnskaps- og kulturarrangementer.

Hvordan skal avleveringen foregå?

To eksemplar av alle utgivelser skal sendes vederlagsfritt til Nasjonalbiblioteket.
Med hvert lydopptak skal det følge opplysninger om utgiver (plateselskap), distributør og opphavsretter. For digitale filer distribuert over nett vil NB tilby ulike løsninger for avlevering etter avtale.

Hva skjer med avleverte lydopptak?

Det ene eksemplaret blir oppbevart i Nasjonalbibliotekets sikringsmagasin i Rana. Under optimale bevaringsforhold blir materialet sikret for ettertiden.

Det andre eksemplaret blir brukt som publikumseksemplar i Norsk Musikksamling ved Nasjonalbiblioteket i Oslo. Dette eksemplaret blir ikke lånt ut, men publikum kan lytte på det i egne lytterom.

Alle avleverte lydopptak blir registrerte i nasjonaldiskografien, en oversikt over norske utgivelser som Nasjonalbiblioteket har utarbeidet fra 1990 og fremover. NB har som mål at nasjonaldiskografien skal være mest mulig komplett. Denne finnes fritt tilgjengelig på disse nettsidene til nb.no.

Adresse for innsending:
Nasjonalbiblioteket
Pliktavlevering
8607 Mo i Rana

Kontaktinformasjon

E-post: pliktavlevering@nb.no
Telefon: 75 12 11 78
Mer informasjon: pliktavlevering.no

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Førsteamanuensis i musikkteori

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i obo og engelsk horn

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i eufonium

Norges musikkhøgskole (NMH)

Festivalprodusent

Oslo Jazzfestival

Produsent

Midtnorsk jazzsenter, Trondheim

Virksomhetsleder kultur

Eidsvoll kommune

Hovedinstrument-lærer på klarinett

Barratt Due musikkinstitutt

Hovedinstrument-lærer på horn

Barratt Due musikkinstitutt

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev