Sisu

Planlegger festival på t-banen

Oslos musikkmiljø med Blå i spissen og Oslo Sporveier ønsker å samarbeide om en todagers festival på t-banestasjonene Nationaltheatret, Stortinget, Jernbanetorget og Grønland. Men festivalen trenger fortsatt mer pengestøtte fra sponsorer for å bli virkelighet.

Kalender

Toner og Tanker på Malerhjemmet

03/12/2023 Kl. 16.00

Viken

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 17:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 21:00

Oslo

Se for deg en vanlig lørdags formiddag på t-banen i Oslo. Plutselig kommer hip hop-gruppa Pen Jakke inn i vogna på Grønland og begynner å freestyle. På Jernbanetorget skimter du slagverkstrioen SISU (bildet) som spiller, mens du møtes av full utblåsning fra Jaga Jazzist idet du går av banen på Nationaltheatret. Denne visjonen kan bli virkelighet første helga i mai, dersom foreningen Musikk under Oslo får det som den ønsker.

— Musikk under Oslo har foreløpig ganske god status. Vi er i møter med Oslo Sporveier, som er positivt innstilt, og har allerede fått to sponsorer. Men det er fortsatt ikke sikkert at festivalen blir noe av, vi trenger to sponsorer til, ellers så ryker det, forklarer Martin Revheim fra Blå, mannen bak ideen.

Musikk under Oslo er tenkt til den første helgen i mai, og foreningen med samme navn består foruten av Revheim av blant andre Andreas Gilhuus, Joakim Haugland og Øyvind Larsen, henholdsvis fra plateselskapene dbut, Smalltown Supersound og bp. Foreningen har søkt støtte fra Oslo kommune, Norsk kulturråd, Oslo Musikkråd, Norsk Jazzforum og Norsk Rockforbund.

— Bare Norsk kulturråd har svart så langt, og der har vi fått et nei, forteller Revheim.

Musikk under Oslo vil fokusere på såkalt smal og alternativ musikk, men ønsker å overskride alle sjangergrenser. «En sjangerovergripende festival som bringer noe av det friskeste fra Oslos musikalske undergrunn til knutepunktene for byens kollektivtrafikk, hvor publikumstilstrømmingen er spontan og ubegrenset», skriver foreningen i sitt søknadsbrev.

— Vi ønsker å nå flest mulig mennesker, samtidig som det jo er et lite poeng i å presentere den musikalske undergrunnen i lokaler under jorden, sier Revheim.

Foreningen lokker med en smørbrødliste av kjente og mindre kjente navn fra hovedstadens pop-, rock-, jazz-, klubb- og samtidsmusikkmiljø som mulige kandidater til det ferdige programmet: Lars Lillo-Stenberg, Big Bang, Jaga Jazzist, Cikada strykekvartett, Noora, The Source og SISU, for å nevne noen. Se full liste nedenunder. Festivalen ønsker også å invitere det de kaller «nærmest legendariske litterære og musikalske navn» som Jan Erik Vold, Erik Bye, Odd Børretzen og Arne Næss.

Arrangørene peker på to viktige momenter ved prosjektet:
1. Å la artistene opptre relativt «ubeskyttet» i en urban offentlighet, tett innpå et – teoretisk sett – ubegrenset og høyst variert publikum.
2. Bevisstheten om at avgrensende definisjoner som «stil» eller «sjanger» holder på å oppløses i vår tid. Programmet vil derfor ikke fordeles på «scener» rendyrket utfra slike konstruerte skiller, og dermed tvinge fram preferanser hos publikum. Derfor vil festivalen heller ikke annonsere tidspunktene for de individuelle opptredende, men la artistene uannonsert opptre på flere scener på samme dag.

Festivalen planlegges åpnet fredag 4. mai med et knippe artistopptredener om ettermiddagen, men hoveddelen vil utspille seg lørdagen etter, kl. 11-17. Artistene er tenkt å spille tre-fire sett à 20-25 minutter hver, fordelt på de forskjellige t-banestasjonene. Det åpnes også for musisering inne i vognene.

Musikk under Oslo foreslår fokus på mellom 15 og 20 ulike band med et stort spennvidde med hensyn til sjanger, miljøopprinnelse og målgruppe. Musikk av ikke-kommersiell karakter skal utgjøre en betydelig del av programmet, og et mål er å bringe dyktige, mindre profilerte artister ut til et vidt publikum.

Festivalprogrammet vil velges ut av følgende smørbrødliste med artister, ifølge Musikk under Oslo:

Salvatore
Orango
Jaga Jazzist
Håkon Kornstad Trio
Jai Shankar
Big Bang
SISU
The Source
Baktruppen
Tri Dim
Grünerløkka Hardkor
Ring
Two Shot Sons
Beat Bandits
Spunk
Number Seven Deli
Poor Rich Ones
Pain Solution
Påsan
Pen Jakke
Sjur Miljeteig/Peder Kjellsby/Markus Midré
Joseph Boys
Sidsel Endresen/Bugge Wesseltoft
Isglem
Eivind Opsvik & Espen Horne
Cikada strykekvartett
Kjell Samkopf
Arve Henriksen
Poing
Stian Carstensen
Oddpop
Frode Gjerstad Trio
Lars Lillo-Stenberg
Poetry
Jazzmob
Atomic
Noora

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.