Håkon Austbø ved pianoet, 2005

Oslo Kulturnatt: Ibsen, musikk, dans og utstillinger

Nasjonalbiblioteket er en av nærmere 50 kulturarenaer som ønsker velkommen til Oslo kulturnatt fredag 15. september. Årets arrangement står i Henrik Ibsens tegn, og Nasjonalbiblioteket kan bl.a. by på gratiskonsert med Egil Kapstads kvartett og Jan Erik Vold, samt forestillingen «Markblomster og potteplanter” ved Ola B. Johannessen og Bodil Arnesen, og med musikk av Edvard Grieg. Det blir ellers en rekke arrangementer rundt i hovedstaden, bl.a. i regi av Ultima, Dansens Hus og Black Box Teater.

Kalender

BYOHP: Numinous Beginnings

28/11/2020 Kl. 12.00

Vestland

Kampenjazz Lyder Røed kvintett

29/11/2020 Kl. 20:00

Viken

Kim, alle klokker

06/12/2020 Kl. 18.00

Oslo

Cikada – Ultima 2020

19/09/2929 Kl. 16.00

Oslo

Av Arvid Skancke-Knutsen

Det er Oslo kommune ved Kultur- og idrettsetaten som står bak Oslo Kulturnatt 2006, i tillegg til alle offentlige bygg, foreninger og kulturinstitusjoner som bidrar.

Målsettingen for Oslo Kulturnatt er å gi byens befolkning og tilreisende en prøvesmak av det kulturelle mangfold og en opplevelse av bredden i hovedstadens kulturliv. Kulturnatten skal bli en årlig tradisjon og et fast tilbud til byens befolkning.

Henrik Ibsen markeres i år som kjent gjennom en rekke arrangementer både nasjonalt og internasjonalt. Også Oslo Kulturnatt 2006 skal stå i Henrik Ibsens tegn, og markeringen av Ibsen-året vil sette sitt preg på mange av arrangementene.

Nasjonalbiblioteket med stort Ibsen-fokus

På programmet på Nasjonalbiblioteket på Solli plass, Drammensveien 42, står blant annet følgende, Ibsen-relaterte opplevelser på programmet:

* ”Slipp meg! Ibsen for ungdom”, ved Ivo de Figueiredo. Ibsen-biografen Ivo de Figueiredo har skrevet om Ibsen for dagens ungdom. Kl. 20.00 i Slottsbiblioteket
* Egil Kapstads kvartett med Jan Erik Vold. Norsk litteratur, kultur og politikk i svingende versjoner. Satire, humor og nostalgi for alle. Kl 21.00 i Auditoriet
* ”Ikke Ibsen” – en littera-TUR i Henriks samtid. Vandringer i biblioteket kl. 20.30 og 21.30
* ”Markblomster og potteplanter” – Ibsens dikt i ord og toner. En forestilling ved Ola B. Johannessen og Bodil Arnesen. Musikk av Edvard Grieg. Kl. 22:15 i Slottsbiblioteket
* Tidemans Blue – Ibsens «Terje Vigen» som midnattsblues. Kl. 23.30 i Auditoriet
Det blir videre anledning til å lytte til historiske opptak i Radioarkivet, og finne stoff om slekt og venner i Nasjonalbibliotekets store personhistoriske arkiv.

Arrangementene på Solli plass starter klokken 20, og både biblioteket og utstillingen «Original Ibsen/Ibsen original» holder åpent til midnatt. Alle arrangementer er gratis.

Dans, musikk og film på Musikkens Hus

Dansens Hus, Ultima, Dans for Kamera og Norsk Komponistforening er også med på Kulturnatt-arrangementet, og byr på konsertopplevelser og dansefilm i stort forma. Her kan man internasjonale storheter som La La La Human Steps, Rosas, Ultima Vez og DV8 på film, eller nyte pianosonater med Håkon Austbø og den unge Ultima-solisten Håkon Mørch Stene.

Slagverker Mørch Stene vil gi musikalske smakebiter fra årets Ultima-festival, som ellers tar til om to uker. I tillegg vil Håkon Austbø fremføre «Sonata Patética» av Klaus Egge. Det blir også anledning til å se korte nordiske dansefilmer i «Moving North» fra 2003, mens Steve Reich, Lou Reed og David Eugene Edwards er noen av komponistene som har gitt lyd til de øvrige filmene.

Forestillingene i Kongens gate 4 tar til klokken 19, og varer frem mot midnatt.

Kulturnatten: Internasjonalt fenomen

Kulturnatten er et internasjonalt konsept som hadde sin begynnelse i Berlin for tretten år siden med «Lange Nacht der Museen». Kulturnatt har siden spredd seg til byer som Paris, Roma, Brussel, Barcelona, København og Reykjavik.

Av lignende arrangementer hadde Oslo «Våkenatt for kunsten» under tusenårsjubileet, og i 2005 ble Kulturnatt Oslo arrangert i samarbeid mellom Hundreårsmarkeringen Norge 2005 AS og Oslo kommune.

I alt vil det foregå arrangementer og kulturaktiviteter ved 47 ulike arenaer i Oslo, der flesteparten vil være gratis. Blant de mange arrangørene finner vi bl.a. Den Norske Balletthøyskole, Black Box Teater, Norgens Musikkhøgskole, Munch-museet og Høstutstillingen.

Interesserte i hovedstadsområdet kan sjekke ut hele programmet på www.oslokulturnatt.no.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Prosjekt-/medlemsansvarlig

Musikkforleggerne

Førsteamanuensis i musikkteori

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i obo og engelsk horn

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i eufonium

Norges musikkhøgskole (NMH)

Festivalprodusent

Oslo Jazzfestival

Produsent

Midtnorsk jazzsenter, Trondheim

Virksomhetsleder kultur

Eidsvoll kommune

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev