Akademikerne_logo

Oslo-Filharmonien ønskes velkommen til Akademikerne

– For Norsk Lektorlag er prinsippet om organisasjonsfrihet meget viktig. Etter henvendelsen fra Oslo-filharmonikerne bidrar vi gjerne til større organisasjonsfrihet ved å ønske dem velkommen som medlemmer, sier leder av Norsk Lektorlag, Gro Elisabeth Paulsen i en melding. Til Ballade uttrykker Paulsen glede over orkesterets beslutning: – Det er en berikelse for oss, og minner om at kunnskap og kulturarbeid ikke er to atskilte felt.

Kalender

Stabat Mater av Antonín Dvořák

29/03/2020 Kl. 16:00

Oslo

Kampenjazz: Skarbø Skulekorps

29/03/2020 Kl. 20:00

Oslo

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Bjørn Hammershaug

— OFO er et internasjonalt anerkjent orkester og representerer en kunstnerisk standard i særklasse. Etter mange år med en dårlig lønnsutvikling i sentrale lønnsforhandlinger er ikke minst rekrutteringssituasjonen blitt prekær for å kunne opprettholde orkestrets høye kunstneriske nivå, heter det fra Akademikerne i dag.

Leder av Norsk Lektorlag, Gro Elisabeth Paulsen, uttrykker glede for denne overgangen.

— Vi er veldig glad for at OFO vil være medlemmer hos oss. Det er en berikelse for oss, og minner om at kunnskap og kulturarbeid ikke er to atskilte felt, men hører godt sammen, sier Paulsen til Ballade.

Et bedre alternativ

Hva kan dere tilby Oslo Filharmonien som MFO ikke kan?

— Det må du nesten spørre OFO om, men de velger altså å gå inn hos oss ut fra hvordan vi har beskrevet vår lønnspolitikk – og kulturpolitikk, eller vårt syn på kulturområdet. De vurderer da dette som et bedre alternativ.

Hva er lektorlagets kulturpolitisk program for å ivareta denne yrkesgruppen?

— Vi har som hovedprinsipp at høy kompetanse skal belønnes. Det skal lønne seg å være godt kvalifisert. De med lang utdanning skal få drive utvikling i sitt fagfelt på lønnsomt vis. Både arbeidsforhold og lønnsmessig skal det legges til rette for disse gruppene. En undersøkelse viser at norske akademikere er lavest lønnet innen OECD-landene. Akademikere som lønnes innen offentlige budsjetter er dessuten de med lavest lønninger i Norge, sammenlignet med privat sektor.

Ifølge MFO har musikere, sangere og dansere fra 1991 til 2000 tapt ti prosentpoeng i forhold til gjennomsnittslønnen i Norge.

Hvordan vil dere arbeide for å tette dette gapet?

— Den tariffpolitiske plattformen skal de selv få lov til å utarbeide, så vi har ikke detaljer innenfor denne. Vi kan tilby at disse musikerne skal få legge premissene for det de mener er en god tariff for sine musikere, sier Gro Elisabeth Paulsen til Ballade.

Tillitsvalgt for OFO, Erling Sunnarvik, sier i en offentlig uttalelse i dag at OFO står for en særegen kunstnerisk kvalitet i norsk og internasjonal sammenheng og har markedsført Norge og norske interesser over hele verden.

— Denne anerkjennelsen står i fare. Problemet er at likhetstanken i det politiske miljø ikke gir oss økonomisk spillerom til å engasjere de beste dirigenter og solister og orkestermedlemmer, sier Sunnarvik.

Akademikerne
Akademikerne er en arbeidstagerorganisasjon for langtidsutdannede. Organisasjonen ble stiftet i 1997. Medlemmene er yrkesorganisasjoner for folk med utdanning fra universitet eller vitenskapelig høyskole. Akademikerne består av 13 foreninger og disse har i alt 131.005 medlemmer.

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev