Opp fra undergrunnen
Musikk under Oslo byr på 20 artister for en t-banebillett lørdag 28. mai. Når artister som Salvatore (bildet), Pen Jakke, Boy, Palace of Pleasure, Cato Salsa Experience og Sidsel Endresen spiller på t-banestasjonene i Oslo sentrum kan man ikke kalle det annet enn en undergrunnsfestival. Og etterpå blir det fest på Blå.
Til daglig har gatemusikanter ingen adgang på Oslo Sporveiers områder eller vogner, men siste lørdag i mai blir alle Sporveiens reisende festivalgjester enten de vil eller ikke. Fram til kl. 18 om kvelden vil 20 artister synge, spille, rappe, lese og generelt sett gjøre en ellers trøtt reiseopplevelse til noe uventet. Da Salvatore prøvdespilte på Jernbanetorget stasjon mandag formiddag tok det ikke lang tid før folk stoppet for å lytte, klage og til og med danse.
– Oslo Sporveier har en rekke flotte arealer, spesielt i sentrum og det er hyggelig å kunne bruke disse arealene til noe. Samtidig er det nærliggende at vi bruker t-banen til å presentere musikk, siden t-banen på mange måter representerer byens puls, sier Marina Heyerdahl, informasjonskonsulent i Oslo Sporveier.
Leder av jazzklubben Blå, Martin Revheim, fikk ideen til Musikk under Oslo da han hørte en av sine favorittsaksofonister, Sabir Mataeen, spille på t-banen i New York. Samtidig kjøpte han en plate med duoen Charles Gayle og Tom Bruno, som nettopp ble spilt inn på en t-banestasjon.
– På en lørdag har vi potensiale til å nå 60.000 reisende, og bare i løpet av denne prøvekjøringen har folk både holdt seg for øra og danset. Vi vil vekke musikkinteressen og sørge for at folk får høre musikk de ikke har hørt før, og dette er en ypperlig måte å gjøre det på, sier Revheim.
Derfor går heller ikke Musikk under Oslo ut med noen tidsplan, bare en liste over artistene som skal opptre. Her skal du ikke bare oppsøke dine favorittartister, men overraskes av ukjent lyd. Festivalområdet spenner fra Nationaltheatret stasjon i vest til Grønland i øst, mens det også loves musikk inne på vognene. Deltagerne kan gjøre flere sett, og tar da selvsagt t-banen fra scene til scene.
Da Ballade skrev om festivalplanene i mars, ønsket Musikk under Oslo å presentere flere store navn, blant annet Lars Lillo-Stenberg, Jan Erik Vold, Bigbang, Jaga Jazzist, Erik Bye og Odd Børretzen. Med unntak av Sidsel Endresen, glimrer de største navnene med sitt fravær.
– Alle hadde veldig lyst, men det var dessverre mange som ikke kunne spille akkurat den dagen. For eksempel tok Madrugada kontakt med oss, men det viste seg at de var i Tyskland den lørdagen. Briskeby kunne også tenke seg å delta, men kunne heller ikke, forklarer Andreas Gilhuus i dBut Records og festivalledelsen.
Under følger de til sammen festivalartistene; hver artist spiller rundt halvtimelange sett. Gyldig sporveisbillett gjelder som festivalpass. Og selv om arrangørene opplyser at det er ventet rundt 60 000 publikummere, er det likevel ikke utsolgt…
• Kjell’s Society: Klubbkonsept tilknyttet Blå.
• Pen Jakke: Fredrikstads store hip hop-sønner. Aktuell med EP-en «Generasjon hip hop» på Oslove Records.
• Boy: Glamorøs poptrio tilknyttet dBut Records. Har gitt ut to singler, og skal i løpet av året spille inn sitt debutalbum.
• Arm: Støy/impro-gruppe med bakgrunn blant annet fra Statens kunstakademi. Har deltatt på samleplata «Le Jazz Non – A Compilation of Norwegian Noise».
• Grünerløkka Hardkor: Åttemannskor tilknyttet Grünerløkka Lufthavn.
• De Presley: Osloband som framfører Elvis-låter på nynorsk.
• Salvatore: Dronerock/postrock med medlemmer fra blant annet Palace of Pleasure, Perculator og The White Birch. Har gitt ut to album på Racing Junior Records og samarbeider med teatergruppa De Utvalgte.
• Tøyen: Spiller såkalt casiopop: enkel, naivistisk popmusikk komponert på Playstation.
• Palace of Pleasure: Doble spellemannprisvinnere for sin suggererende miks av pop, klubbmusikk og dub. Har gitt ut fire album.
• Cato Salsa Experience: Oslorock med høy gitarføring, røffe riff og solide doser støy. Har gitt ut et album på Garralda Records.
• Sjur Miljeteig/Peder Kjellsby/Markus Midré: Poet- og romanforfatter Midré har lenge samarbeidet med de to jazzmusikerne Miljeteig og Kjellsby.
• Orango: Kraftrocktrio i noenlunde samme amerikaniserte stil som Bigbang. Har gitt ut en EP, album er like rundt hjørnet.
• Number Seven Deli: Selverklært «pysepop»; fin popmusikk som har gjort seg sterkt bemerket på blant annet P3. Går svanger med plateplaner.
• The Machines: Øyvind Torvunds prosjekt bestående av innspilte kassetter med alt fra pop til støy, som han mikser live.
• Sidsel Endresen: En av førstedamene i norsk jazz, kjent blant annet for samarbeid med Bugge Wesseltoft.
• Wibutee: Band i krysningen pop, jazz og klubbmusikk med hyperaktive Live Marie Roggen i front.
• No Sam: 15-manns akustisk impro-orkester.
I tillegg blir forfatterne Kristine Næss, Bjørn Esben Almaas og Petra von der Fehr å se og høre på t-banestasjonene. Etter arrangementet er det for øvrig fest på Blå med Amalgamation Of Sounds, g-Ha og Olanskii.
Ledige stillinger
Konsertmester 1
Arktisk Filharmoni AS Søknadsfrist:20/10/2024
Førsteamanuensis i jazzgitar
Norges musikkhøgskole (NMH)Søknadsfrist:30/09/2024
Førsteamanuensis i jazzpiano
Norges musikkhøgskole (NMH) Søknadsfrist:30/09/2024
Rektor
Asker kulturskoleSøknadsfrist:23/09/2024
Solo Klarinett
Arktisk Filharmoni Søknadsfrist:15/10/2024