Edith Thallaug-Benczy gikk bort rett før sin 91-årsdag etter kort tidssykdom, skriver det svenske tidsskriftet Tidsskriften Opera.
Komponisten Gisle Kverndokk kommenterte 8. juni Edith Thallaug-Benczys bortgang slik på sin Facebook-side:
En av våre aller største sangere er gått bort. Edith Thallaug! For en karriere! Fryd over hennes minne!
Thallaug-Benczy ble født på Jar i Bærum 16. juni 1929. De første ti årene av karrieren var hun skuespiller ved Nationaltheatret i Oslo. Etter å ha studert sang hos Haldis Ingebjert Isene, Joel Berglund og Gjurgia Leppée debuterte hun som sanger i en kritikerrost konsert i Oslo 1959. I 1960 startet hennes svenske karriere, og fra 1964 var hun tilknyttet Stockholmsoperaen (Kungliga Operan, tidligere Kungliga Teatern).
I 1976 ble Edith Thallaug-Benczy utnevnt som hoffsanger, en ærefull, svensk hederstittel opprettet av det svenske kongehuset på 1700-tallet. Edith Thallaug-Benczy var den første ikke-svenske statsborgeren som fikk bære tittelen. Blant andre kjente hoffsangere i nyere tid finnes Jussi Björling, Birgit Nilsson, Alice Babs, Ragnar Ulfung og Anne Sofie von Otter.
Thallaug-Benczy sang mange ledende mezzosopranroller, forteller Tidsskriften Opera, blant annet som Carmen i Jean-Pierre Ponnelles oppsetning, Amneris i Aida, Azucena i Trubaduren, Octavian i Rosenkavaleren, Kompositören i Ariadne på Naxos, Rosina i Barbereren i Sevilla, Sextus i Titus, Bradamante i Alcina, Giorgetta i Puccinis enakter Kappen, Judith i Ridder Blåskjeggs Borg, tittelrollen i Werles Drömmen om Thérèse, Mor Marie i Sverige-premieren på Francis Poulencs Karmelitsystrarna i 1981, og i Antonio Bibalos operaer Julie og Gjengangere, der Thallaug-Benczy gestaltet Frøken Julie og Fru Alving. En av hennes siste roller var Mumien i Aribert Reimanns Spöksonaten på Vasateatern i 2001.
Hun fikk i løpet av karrieren flere utmerkelser og priser, blant dem Kritikerprisen i 1972 og Griegprisen i 1977, og i 1983 ble hun slått til Ridder første klasse av Den Kongelige norske St. Olavs Orden.
Under navnet Edith Rolfsen utga Thallaug-Benczy i 1950 også kriminalromanen Den myrdede lever.
Les mer om Edith Thallaug-Benczy hos Store norske leksikon.

Lyden av Gamle Oslo Gammaldans
Gamle Oslo Gammaldans er sju voksne folk som ikke spiller gammaldans. Opplev dem live på Ballade-arrangement i Gamlebyen i Oslo torsdag 27. mars.

Ballade på Parkteatret: Opera-premiere, musikkvideovisning og minikonsert søndag 23. mars
Solveig Sørbø og Maria Kjos Fonn snakker om operaen "Heroin Chic". Rockemusiker Henning Andersen spiller utvalgte låter. Og vi viser et godt knippe nye musikkvideoer på skjermen.

Selma fra Hønefoss ble publikummer nummer en million i Bærum Kulturhus
Selma Hasund Poole (18) fra Hønefoss ble overrasket med konfetti, gavekort på danseforestilling og jazzfestival som besøkende nr. 1 million i Bærum Kulturhus i helgen.

Tord Gustavsen kåret til Årets europeiske musiker 2024 i Frankrike
Musikeren og komponisten dedikerer prisen til musikerkollegaer gjennom årene.

Ballade video: Våpen og ammunisjon
Vi setter fyr på kontoret med Honningbarna, Moddi, Don Juan Dracula, Hüskey King, Earth Moon Transit, Tor Kvammen, Kyra Snø, Heartland Countrytrio og Markella.

Om kunst og tankefrihet
ESSAY: Plutselig er det å tenke egne tanker og la fantasien spinne fritt en radikal ting. Og her er kunsten ikke bare nyttig, den er essensiell, skriver Torstein Slåen.