Peter Herresthal

Om dirigenter og solister

Fredag 23. august inviterer Oslo Sinfonietta til konsert med norsk samtidsmusikk i Lindemansalen ved Norges Musikkhøgskole. Her kan du lese en nærmere presentasjon av dirigentene og solistene.

Kalender

Orgelkonsert på Påskeaften: Kåre Nordstoga

30/03/2024 Kl. Kl,12.oo

Viken

Members Choice

06/04/2024 Kl. 20:00

Agder

Oslo Kammermusikkfestival og Oslo Sinfonietta samarbeider i år om et prosjekt kalt Morgendagens dirigenter. I juni 2002 holdt man en workshop hvor dirigentstudenter fra hele Norden arbeidet med Oslo Sinfonietta under veiledning av ensemblets faste dirigent Christian Eggen.

Fem av dirigentstudentene, en fra Sverige, to fra Danmark og to fra Norge, er valgt ut til å dirigere hvert sitt verk på Oslo Sinfoniettas konsert under Oslo Kammermusikkfestival.Nedenfor kan du lese litt om deres meritter så langt, samt om solistene Peter Herresthal og Tone E. Braaten.

Casper Schreiber har en bachelorgrad i musikkvitenskap fra Aarhus Universitet. Siden 2001 har han studert orkesterledelse ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København med professor Frans Rasmussen som lærer. Schreiber har også studert med Jan Wagner og Michel Tabachnik. I mai 2002 var Schreiber Danmarks deltaker ved EBBA, et internasjonalt kurs i orkesterledelse ved Mozarteum i Salzburg, med Litauens nasjonalorkester og professor Jorge Rotter. Casper Schreiber har vært engasjert som gjestedirigent i Sjællands Symfoniorkester, Sønderborg Symfoniorkester og Litauens nasjonalorkester.

Rei Munakata har dirigert orkestre som Sundsvalls Kammarorkester, Stockholms Läns Blåsarorkester, Gotlandsmusiken, Östagötamusiken, Karlskrona Blåsarorkester and SAMI Sinfonietta, samt flere amatørorkestre i Sverige. Fra 1997-1999 var han assistent for Michael Adelson i Connecticut College Orchestra. Innen samtidsmusikk har Munakata dirigert verk av George Crumb og Henrik Strindberg, og i 2001 uroppførte han Malin Bångs Två Nattliga Bilder. Han har også arbeidet med Carola Häggqvist på hennes siste CD. Rei Munakata er født i Yokohama, Japan, og vokste opp i Japan og Kina. Han har også bodd 7 år i California og New York, USA. Her studerte han orkesterledelse med Michael
Adelson og analyse, kontrapunkt, det 20. århundres musikkteori og Schenkeranalyse med Ellie Hisama. Han har en bachelorgrad i musikk med matematikk som annetfag fra Connecticut College. Munakata studerer for tiden orkesterledelse i Stockholm med Jorma Panula, Jin Wang og Cecilia Rydinger-Alin, og korledelse med Anders Eby, ved Kungliga Musikhögskolan. Han har også studert med Mark Wigglesworth, Gunther Schuller, Niklas Willén og Per Andersberg

Helge Kjekshus har for lengst etablert seg som en av Norges fremste pianister. Han studerte med professor Boris Berman ved Yale University 1995- 97, hvor han tok sitt Master of Music Diploma. Tidligere studerte han med professor Jiri Hlinka i Bergen. I 1990 avsluttet han sine studier ved Norges Musikkhøgskole med best mulige karakter. Helge Kjekshus har vært solist med norske og utenlandske orkestre som Oslo Filharmoniske Orkester, St. Petersburg State Symphony Orchestra og Bernische Musikgesellschaft. Han har holdt konserter ved festivaler i Norge og i utlandet. Kjekshus har et nært samarbeid med fiolinisten Henning Kraggerud. Deres innspilling på Naxos av Grieg-sonater for fiolin og klaver har fått fremragende kritikker. Helge Kjekshus har nylig begynt å interessere seg for direksjon, og er for tiden hospitant i orkesterledelse ved Norges Musikkhøgskole. Han har tidligere i vår ledet et prosjekt med Oslo Kammerorkester.

Per-Otto Johansson har studert orkesterledelse ved Musikhøgskolan i Malmö med professor Gunnar Staern (1991-95). Samme sted studerte han trompet med Leif Bengtsson og Christer Wåhlstedt. Johansson studerer nå orkesterledelse på fjerde året ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København med professor Michel Tabachnik og Frans Rasmussen som lærere. Han har deltatt på masterclasses med Kurt Sanderlin i København i 1999 og Manfred Honeck i Stockholm 2001. Siden våren 2002 har han også fått veiledning av Leif Segerstam i Helsinki. Johansson vil avslutte sine studier med en debutkonsert med Sjælland Symfoniorkester i mai 2003. Johansson har vært engasjert som gjestedirigent i Umeå symfoniorkester (2000) og Aarhus symfoniorkester (2001 og 2002). Per-Otto Johansson er tildelt Karlskrona bys kulturpris (1999).
Ante Skaug er utdannet faglærer i slagverk ved Norges Musikkhøgskole, avdeling Carl Berner. Han går nå tredje året på grunnutdanningen i orkesterledelse ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Solister
Tone E. Braaten, koloratursopran. Tone E. Braaten er utdannet ved Norges Musikkhøgskole med professor Ingrid Bjoner og Folke Bengtsson som lærere. Hun er medlem og en av grunnleggerne av Nordic Voices, et av Norges ledende vokalensembler. Tone E. Braaten har vært solist med en rekke orkestre og har arbeidet med dirigenter som Terje Boye Hansen, Ole Kristian Rud, Shalev Ad-El, Iona Brown, Terje Tønnesen, Francesco Corti og William Böck. Tone E. Braaten ble i 1996 tildelt Lars Grønhaugs Ærespris, og i 1997 fikk hun Rikskonsertenes Debutstøtte. Hun ble også dette året tildelt Ingrid Bjoners fond for unge sangere, og i 1999 fikk hun Ticon´s musikkstipend. Hun har sunget rollen «Nattens dronning» i Mozarts «Tryllefløyten» på Den Norske Opera og ved scener i Tyskland og Frankrike. Tone E. Braaten har også bred erfaring som korinstruktør og sangpedagog.

Peter Herresthal, fiolin. Peter Herresthal (1970) oppnådde høyeste karakter etter studier ved Norges Musikkhøgskole med professorene Isaac Shuldman og Magnus Ericsson . Senere har han opptrådt ved en rekke internasjonale festivaler . Han har spilt recitals og vært solist med orkestre i store deler av Europa og i Japan, og oppnådd svært gode kritikker i norsk og internasjonal presse. Gjennom sine konserter og plateinnspillinger av både fiolinkonserter og kammermusikk er Herresthal blitt en ledende utøver av norsk samtidsmusikk, han har vært nominert til spellemannsprisen tre ganger, og i år vant han for sin plate på selskapet BIS. Peter Herresthal underviser ved Norges musikkhøgskole og fra høsten 2002 som professor ved Kungliga Musikhøgskolan og ved Edsberg Slott i Stockholm.

Konsserten, som byr på verker av Trond Reinholdtsen, Øyvind Torvund og Henrik Hellstenius, samt Igor Stravinskij og Anton Webern, begynner klokken 19.30.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.