Vasily Petrenko (Foto: Mark McNulty)

Ny sjefdirigent i Oslo-Filharmonien

Russiske Vasily Petrenko overtar ledelsen etter Jukka-Pekka Saraste fra august 2013.

Kalender

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Iskald Sound + Akuvi + Eben Jr.

15/08/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Vasily Petrenko er 34 år gammel og samarbeidet med Oslo Filharmoniske Orkester startet allerede i 2009. Petrenko skal i høst lede orkesteret på konserter i Berlin, Wien og Paris.

— Det er naturligvis for tidlig å gå i detaljer om vår felles fremtid, men det er klart at vi allerede tenker fremover mot 2013, store komponistjubileer som Wagner, Verdi og Britten og hundreårsmarkeringen for Djagilev og “Ballets Russes” store sesong i Paris, som skjenket verden musikkverk som Stravinskys “Vårofferet” og Debussys “Jeux”, uttaler Petrenko i en pressemelding.

Petrenko ser frem til å være med å programmere alt fra Johann Sebastian Bach til samtidsmusikk, og nordisk musikk med størrelser som Grieg, Nielsen og Sibelius.

— Jeg er svært glad i skandinavisk musikk, og ser det som en naturlig prosess og utforske denne med Oslo-Filharmonien.

I studietiden i St. Petersburg var Petrenko under veiledning av Mariss Jansons, dirigenten som har lengst fartstid som leder av Oslo-Filharmonien. Petrenko omtaler det å følge i Jansons fotspor som et privilegium. Det var Janson som gav Oslo-Filharmonien et internasjonalt navn.

Petrenko har kontrakt som sjefdirigent for Royal Liverpool Philharmonic Orchestra fram til 2015.

Odd Gullberg, administrerende direktør i Oslo-Filharmonien, sier at Petrenko var orkesterets klare førstevalg.

— Han er en fremragende musikkutøver og en fantastisk kommunikator. Han motiverer musikerne og inspirerer tilhørerne, sier Gullberg.

Kombinasjonen Vasily Petrenko og Oslo Filharmoniske Orkester, sier Gullberg, har i seg potensial for et sterkt internasjonalt varemerke, med kvalitetsstempler som fremragende faglig dyktighet, dynamikk og publikumsappell.

Fakta om Vasily Petrenko
Han er født i St. Petersburg i 1976 og utdannet ved St. Petersburg Capella musikkskole for gutter og St. Petersburg musikkonservatorium. I årene 1994-1997 var han residerende dirigent ved Den statlige opera & ballett i St. Petersburg og 2004-2007 for St. Petersburg statlige akademiske orkester. Han er i dag sjef-dirigent for Royal Liverpool Philharmonic Orchestra (med forlenget kontrakt til 1915), og førstedirigent for National Youth Orchestra of Great Britain.

I de siste sesongene har Petrenko debutert med både London Symphony Orchestra, Oslo-Filharmonien, Accademia di Santa Cecilia (Roma), Nederlands radios filharmoniske orkester, Finlands radios symfoni-orkester, Det franske nasjonalorkesteret, Philharmonia (London), NHK-symfoniorkesteret i Tokyo, Budapest Festivalorkester og Det russiske nasjonalorkesteret, og han har turnert med Den europeiske unions ungdomsorkester.

I USA har han hatt triumfartede debutkonserter med Boston Symphony, Los Angeles Philharmonic og San Francisco Symphony Orchestras samt symfoniorkestrene i Dallas, Baltimore, Cincinnati og St. Louis. På hans plan for tiden fremover står Suisse Romande-orkestereti Genève, Radiosymfoni- orkesteret i Berlin, Sydney og Minnesota symphony Orchestras, Philadelphia Orchestra og National Symphony Orchestra i Washington DC.

I 2007 ble Vasily Petrenko kåret som Årets unge utøver innenfor den årlige prisutdelingen til Gramophone Awards, og i 2009 ble han utnevnt til æresdoktor ved University of Liverpool og Liverpool Hope University som anerkjennelse for den enorme innvirkningen han har hatt på byens kulturliv.

Vasily Petrenko er representert på verdensbasis av IMG Artists (London).

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev