Paal Nilssen-Love

Ny festival i Oslo: Ørene åpnes

Man tager to – tre musikere som aldri har truffet hverandre før, plasserer dem på en scene og ber dem spille sammen. Dette er oppskriften på noen av konsertene som finner sted på Blå i helgen. For første gang har Norge fått en festival for improvisert musikk.

Kalender

Odd René Andersen med band på Hankø

04/12/2020 Kl. 21.00

Viken

Rikke Normann på Hankø

05/12/2020 Kl. 21.00

Viken

Kim, alle klokker

06/12/2020 Kl. 18.00

Oslo

Kreativt Mandagsmøte

07/12/2020 Kl. 14.00

Vestland

— Det var på tide med en større markering, sier initiativtaker Paal Nilssen-Love. – Festivalen All Ears springer ut av en økende interesse for improvisert musikk både blant norske utøvere og publikum. På få år er det vokst frem et levende miljø som også har blitt lagt merke til internasjonalt, og som fortjener å bli presentert. Mange av jazzfestivalene har vært flinke til å inkludere improvisert musikk, men av og til har den også druknet i pluralismen.

Ved siden av de norske musikerne har All Ears hentet inn to britiske kapasiteter på området. Storbritannia er en av spydspissene i den improviserte musikken, og derfra kommer Rhodri Davis, som er en av få harpister i verden som arbeider med fri improvisasjon. Lørdag møter han saksofonisten Evan Parker og den norske perkusjonisten Ingar Zach.

Det er lagt opp til konserter med tre ensembler hver kveld, hvorav ett er sammensatt for anledningen og to er etablerte grupper. Denne blandingen reflekterer forskjellige improvisatoriske tradisjoner, fra førstegangsmøtet, hvor musikerne aldri har spilt sammen før, til faste konstellasjoner som utvikler og rendyrker et uttrykk. En intensjon med festivalen er også at musikerne skal ha mulighet for å bygge videre på de samarbeid som oppstår. Lørdag formiddag blir det også matiné med tre solokonserter. Her opptrer blant andre Maja Ratkje, som er sentral i det norske miljøet i ensembler som SPUNK og Fe-mail.

All Ears avsluttes søndag med en kontrastfylt duo som på mange måter utgjør norsk improvisert musikks historie i komprimert form. Klarinettisten og saksofonisten Frode Gjerstad har i mange år vært landets improvisasjonsmiljø i egen person; vår eneste utøver av fritt improvisert musikk. På Astrup Fearnley Museet møter Gjerstad Lasse Marhaug, støymusikeren som har etablert seg grundig på den internasjonale scenen.

— I begynnelsen var improvisasjon en motbevegelse, et opprør mot tradisjonell jazz. Nå gjør stilpluralismen at det ikke er så mye å gjøre opprør mot rent musikalsk. Men nettopp i det landskapet mener jeg det er behov for rene uttrykk, sier Nilssen-Love.- Men når det er sagt, drømmer jeg også om å lage en festival med ekstremt dyktige musikere fra helt forskjellige genre – å sette sammen Ardittikvartetten og garasjerock.

Vi kan ikke dy oss for å spørre om ikke ordet ‘festival’ bare har en bitteliten bismak av establishment og institusjon for en improvisasjonsmusiker.

— Joda, sukkes det. – Men noe må det jo hete…

All Ears er kommet i stand som et samarbeid mellom Paal Nilssen-Love, Maja Ratkje, plateselskapene SOFA og Smalltown Supersound, Blå og Ny Musikk Oslo. Arrangørene vil arbeide for at festivalen kan bli en årlig foreteelse. For fullstendig program se Blås nettsider, http://www.blx.no, eller sjekk egen artikkel i Ballade i dag.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev