Xploding Plastix live - Jens Petter Nilsen and Hallvard Hagen

Numusic – elektronisk festival på Norges vestkyst

Tou Scene i Stavanger presenterer for fjerde år på rad festivalen Numusic, viet elektronisk musikk og kunst. Numusic åpnet torsdag 25. september og inneholder over 30 livekonserter og 20 dj’s. Festivalsjef Martyn Reed skriver i sin kommentar til programmet at han vil at Numusic skal være en motsetning til de overkommersialiserte sommerfestivalene. – Dette er undergrunnen av norsk klubb, uttalte Reed til Dagbladet denne uken.

Kalender

Av Hild Borchgrevink

— Det fine med kommersialiseringen av elektronikamusikken er at det fører til en blomstrende undergrunnscene. Det triste er at mye av DJ-kulturen dør ut når den blir kommersialisert. Numucic-festivalen er ikke så opptatt av hva som er in og ut akkurat nå, forteller Reed.

Festivalen har i år spredt seg til tre scener i Stavanger by, klubbscenen Tou Scene som er bygget opp siden 2002 i det gamle Tou bryggeri, livescenen Folken og den nye scenen Verdensrommet i Internasjonalt Hus.

Numusic vil hvert år presentere det fremste av norsk dance og elektronisk musikk, sammen med undergrunnsband av høy kvalitet. -Vi skal ha artister som Röyksopp og Biosphere, og alt som rører seg mellom de to, lover Reed. Hvert år presenteres også en eller to utenlandske artister eller platelabeler. I år har Numusic satt sammen en spesialpresentasjon av den britiske labelen Warp, som hvor amerikaneren Richard Devines laptop’er skal skape elektrisk stemning.

Torsdagens åpningskonsert på scenen Verdensrommet i Internasjonalt hus bød blant annet på Xploding Plastix, som har fått mye anerkjennelse i dagspressen for sitt nye album «The Donca Matic Singalongs». Harald Wennersberg Hagen og Jens Petter Nilsen utgjør Xploding Plastix. De har spilt sammen siden 1999. I 2001 ble de nominert til Spellemannspris for det kritikerroste debutalbumet «Amateurs Girlfriends Go Proskirt Agents». Duoen har også gjort suksess med sine opptredener på klubber rundt om i Europa.

— Den nye plata er ganske forskjellig fra den forrige. Sjangermessig eksperimenterer vi med flere musikalske retninger og stiler. Det er mer trøkk og fraspark. Du kan godt si at den er mer sprelsk. Samtidig har vi mer fokus på melodiene, og mer frenetiske, kjappe rytmer, forteller Harald Wennersberg Hagen til Stavanger Aftenblad. – Det kan kalles elektronika, og det kan til en viss grad kalles rock også. Selv om den er produsert elektronisk, har vi spilt inn instrumentene selv og samplet mindre denne gangen, sier han.

Numusic har også en underfestival for elektronisk kunst, Nuart: I fjor var 22 internasjonale samtidskunstnere samlet i Stavanger, i år blir de syv. Seks av dem vil være å treffe personlig i Stavanger store deler av helgen; lettest tilgjengelige på Tou Scene eller Kino Z. Utstillingen åpner torsdag kveld, fredag, lørdag og søndag blir også ett av kunstverkene vist i Kino Z. Lørdag kveld presenterer enkelte av kunstnerne seg selv på Tou Scene.

Numusics program kan du lese her:

Torsdag 25. september:

Exclusive Numusic Opening Party, Verdensrommet (Internasjonalt Hus), kl. 2100-0330: Dj Teebee, Xploding Plastix, Dj Pursuit og Dj Vidart.

Tou Scene, kl. 2100: PAAL NILSSEN-LOVE, LASSE MARHAUG.

Mestermøte mellom to av Norges mest profilerte unge utøvere innen slagverk og elektronikk.

Fredag 26. september:

Tou Scene, kl. 2100-0330:

Room 1: Smalltown Supersound showcase, Mental Overdrive, Sir Duperman, Eva Cassell ‘live’ (DE) + Dj’s

Room 2: Warp Records Showcase (UK): Richard Devine (USA), Chris Clarke (UK), Warp Dj’s, mm.

Room 3: Numusic room – Troubletone sound system, Fethawit, Martyn Reed ‘live set’, No perspective

Lørdag 27. september:

Exclusive Tellé & Tellélektro event, Tou Scene, kl. 2100-0330

Room 1: Tellé Records showcase – Datarock, Kaptain kaliber, Dj Bjørn Torske, Dj Annie, Timo Kaukolampi (FIN), Dj Mikal tellé

Room 2: Tellélektro showcase – Imatran Voima (FIN), Skatebård, Houaratron (FIN), Dj Urb, Dj Asel

Room 3 – Numusic rooom: Vaiping, QRT, HoH, Dj Jon Eide

Bergen Allstars showcase, Folken, kl. 2100-0130: At Home project, Barabass & the Happy Few, Get On, Piddi & Trost fra Spetakkel, Floora Dj’s

Søndag 28. september:

Tou Scene, kl 2000-0330:

Room 1: Beatservice Soundsystem – featuring Mind Over Midi, Kolar Goi, Howard Maple, Elektrofant, Dj Vidar Hansen

Room 2: Flora & Fauna/Cushion presents Moder Jords Massiva (3 hour live event): Pavan (SWE), Sinus, Dj Asel, Shadeshape

Room 3: Koept (UK), Spillderhaug Ink, MNH , Picxl + Dj’s, Visuals and more!

Paralllelt arrangeres West Coast Festival of Nuart på galleriene til Tou Scene, med medvirkende kunstnere som Christopher Ho and Stephan Apicella-Hitchcock, New York,
Knut Henrik Henriksen, Berlin, Ina Eriksen, Oslo, Sofie Berntsen, Oslo, Martin Tusch, Wien og Giles Round, London.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev