Nils Heldal (foto: Øyvind Holen)

NRK vs. TONO: Norskhet til besvær

Debatten omkring norskandelen i kringkastingen går videre. Senest i forrige uke gikk nestleder i TONO-styret, Bendik Hofset, ut i NRKs Kulturnytt og mente at NRK P1 hadde gått «fra mangfold til enfold». Radiosjef i NRK, Nils Heldal tar nå kraftig til motmæle, med en klar utfordring til Tono. – Forklar fra deres ståsted hva vi gjør feil, og hvorledes det vi gjør ikke harmonerer med vårt oppdrag og våre vedtekter så kjører vi debatt, sier Heldal, som oppfordrer TONO til å publisere sine statistikker over NRKs bruk av norsk musikk her på Ballade.

Kalender

Kampenjazz Lyder Røed kvintett

29/11/2020 Kl. 20:00

Viken

Kim, alle klokker

06/12/2020 Kl. 18.00

Oslo

Cikada – Ultima 2020

19/09/2929 Kl. 16.00

Oslo

16. januar i år gikk 12 av landets mest toneangivende organisasjoner i norsk musikkliv ut mot NRK og hevdet at de ikke tok sin stilling i forhld til norsk musikk alvorlig.

– Nå mener vi – det vil si i alt 12 organisasjoner innen norsk musikk – det er på tide å spesifisere krav til landets lisensfinansierte allmennkringkaster i forhold til bruk av norsk musikk. NRK har, i kraft av sin spesielle stilling, et særskilt ansvar i denne sammenheng, stod i innlegget som bl.a. ble publisert her på Ballade.

Utspillet var signert Gramart Musikernes fellesorganisasjon Norsk Folkemusikk- og Danselag, Norsk Rockforbund, Norsk Musikkråd Musikkinformasjonssenteret, Norsk Jazzforum, FONO, Norsk Komponistforening, NOPA, Rådet for folkemusikk og folkedans og Landslaget for Spelemenn. Etter den tid har debatten rullet frem og tilbake.

Hovedtemaer har blant annet vært hvordan man skal definere norsk musikk og partene har anklaget hverandre for ikke å kunne prosentregning. Våre interesserte lesere kan finne ut mer bakgrunnsstoff om denne debatten ved å følge lenkene nedenfor, her følger Heldals svar på Hofseths angrep i forrige ukes Kulturnytt på NRK.

» Fredag 3. september var Bendik Hofset fra Tono ute i NRKs kulturnytt og mente at NRK radio, og da særlig NRK P1, var gått fra mangfold til enfold når det gjelder musikken vi spiller. Det ble henvist til statistikk. Etter å ha deltatt i innslaget, og etter å ha hørt innslaget en gang til, er jeg fortsatt litt i stuss over hva Tono egentlig mener.

Jeg oppfatter at dere mener at noe vi gjør med norsk musikk er feil, og at vi skal måtte forklare et eller annet i forhold til konsesjonen og status som allmennkringkaster. Så derfor denne oppfordringen:

1) Publiser statistikken på Ballade

2) Forklar grunnlaget for statistikken (hva er norsk osv – så slipper vi å krangle om det)

3) Forklar fra deres ståsted hva vi gjør feil, og hvorledes det vi gjør ikke harmonerer med vårt oppdrag og våre vedtekter.

Så kjører vi debatt. G-nøkkelen er kastet.»

Nils Heldal
Radiosjef

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Førsteamanuensis II i obo og engelsk horn

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i eufonium

Norges musikkhøgskole (NMH)

Festivalprodusent

Oslo Jazzfestival

Produsent

Midtnorsk jazzsenter, Trondheim

Virksomhetsleder kultur

Eidsvoll kommune

Hovedinstrument-lærer på klarinett

Barratt Due musikkinstitutt

Hovedinstrument-lærer på horn

Barratt Due musikkinstitutt

Kulturskolelærer pianist/ pianolærer

Lillehammer kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev