Ultimameny, 2002

NRK og NOTAM i Ultima-samarbeid

I perioden 2. – 13. oktober blir det helt andre lyder enn normalt som møter de reisende i Oslo Sentralstasjon. Knutepunktet for landets jernbanenett blir også smeltedigelen for lydkunst fra hele landet i prosjektet «Norge – et lydrike». – Målet er å gjøre lydkunsten mer tilgjengelig for publikum. I dag er det helt normalt at unge kunstnere bruker støy i verkene sine, men lydkunst er en form som ennå ikke har fått feste i NRK. Det ønsker vi å gjøre noe med, og P2 er den rette kanalen som gir rom for denne typen kunstarter, sier Hartenstein.

Kalender

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Lydkunstverket ”Norge – et lydrike” inneholder 16 lyddusjer med en utvalgt lyd fra hvert av landets fylker. De 16 lydene kan oppleves hver for seg, eller samlet i et spesialdesignet lytterom på Oslo S, hvor publikum kan gå inn og oppleve og selv påvirke klangene.

Samarbeid
Prosjektet inngår i årets Ultima-festival, og er satt sammen av NRK og NOTAM. Hvert av NRKs distriktskontorer fikk i oppgave å finne fram til tre forslag til lyd som skal kunne oppleves som karakteristisk for det enkelte fylket. Disse lydkildene er så videresendt til NOTAM (Norsk nettverk for teknologi, akustikk og musikk), hvor det innsendte materialet fra hvert fylke er blitt bearbeidet til en komposisjon som skal gå hver dag gjennom hele Ultima-festivalen.

De tre forslagene skulle ta utgangspunkt i henholdsvis natur, mennesker/kultur/trafikk og industri/arbeidsliv, og et av disse lydforslagene er av NOTAM-komponistene deretter blitt valgt ut til å representere fylket i det endelige kunstverket.

–Det er et gigantisk stort prosjekt, ettersom alle distrikskontorene er involvert. Men det skal jo også være mer enn en times radiosending. I dette prosjektet er NRK aktør innen lydkunst, og ikke bare en formidler, kommenterer NRKs prosjektleder Alf Magnus Reistad.

Vil fremme lydkunsten
Om bakgrunnen til NRKs engasjement i dette, peker produsent Tilman Hartenstein på lydkunst som en ung kunstretning.

–Målet er å gjøre den mer tilgjengelig for publikum. I dag er det helt normalt at unge kunstnere bruker støy i verkene sine, men lydkunst er en form som ennå ikke har fått feste i NRK. Det ønsker vi å gjøre noe med, og P2 er den rette kanalen som gir rom for denne typen kunstarter, sier Hartenstein.

Han tror videre at lydkunstprosjektet kan være et ledd i å trekke nye lyttergrupper til P2 som et alternativ til Petre.

— Mange av dagens komponister tilhører teknogenerasjonen og tar med seg popkulturen inn i kunsten.

På radio og nett – og i Oslo S
Selve verket ”Norge – et lydrike” skal framføres på kveldstid 2. oktober, i NRK P2-programmet ”Lydkunst i brennpunktet”. Foruten verket vil radiosendingen også inneholde intervjuer og reportasjer med de involverte.

I tillegg vil publikum altså kunne oppleve installasjonen på Oslo S helt fram til 13. oktober, og i samme periode vil også lydene – samlet så vel som splittet opp enkeltvis på det enkelte fylket/distriktskontoret – være tilgjengelig på nrk.no

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev