Festivalens åpningskonsert ble døpt ”Arctic Voices”, og med det viste Salisbury-festivalen at den retter søkelyset mot de nordiske land – Norge, Danmark, Finland, Island, Sverige og Grønland. Komponist Geir Johnson var tilstede med musikk til Marit Benthe Norheims installasjon «Rolling Angels” og et verk for Det Norske Solistkor og solist Siri Torjesen til åpningskonserten.
– Det gikk veldig bra. Salisbury-festivalen er en regional festival med lange tradisjoner, og selger vel rundt 35.000 billetter – rundt tusen var tilstede på åpningskonserten. Slik sett er den litt mindre enn Festspillene i Bergen. Festivalen spenner også bredt innen musikkuttrykk, og tar også inn dans, performance og moderne teater.
Og sirkus får vi tilføye. Svenske Cirkus Cirkör opptrer onsdag 6. til og med lørdag 9. juni, mens den norske koreografen og danseren Jo Strømgren viser sitt nye verk ”There” – som har Europa som tema – søndag 3. og mandag 4. juni.
– Årets nordiske profil henger nok nøye sammen med festivalens ferske leder, Trevor Davies, som bodde i København fram til i fjor. Der var han leder for Kulturby ’96 og Københavns Internationale Teater, sier Johnson.
Salisbury-festivalen har vokst ut fra en tradisjonell klassisk festival, til å spenne over de fleste musikksjangre og kunstarter – og regnes i dag blant de mest respekterte og kvalitetsbevisste europeiske festivaler.
– Utgangspunktet er klassiske musikk, men jeg vil tilføre teater, verdensmusikk og avantgardekunst. Jeg liker å sette ting på spissen, og jeg vil forsøke å sammenstille Salisburys forsiktige middelalderkultur med avantgarde. Ånden i Salisbury er relativt fastlåst, det er et selvsikkert, beskyttet miljø – faktisk en total illusjon. Folk er så ordentlige og vennlige – slik er ikke resten av verden lengre. Det er et miljø jeg har et hat-kjærlighetsforhold til, og som det derfor interesserer meg å arbeide i, skjønt jeg samtidig holder på å brekke meg! Jeg må arbeide både med og mot konteksten, sa festivalleder Davies til danske Information før han tiltrådte stillingen.
Av årets festivalinnhold er performance, teater og sirkus er nevnt, og musikalsk spenner det fra jazz med Iain Ballamy og John Surman, samtidsmusikk med Philip Glass og klassisk med The Schubert Ensemble og Mikhaïl Rudy til filmvisninger av ”Metropolis” og ”Nosferatu” med musikk av det franske orkesteret Art Zoyd, rock med David Thomas fra Pere Ubu, verdensmusikk med Anoushka Shankar og Taraf de Haidouks og elektronika med Norges egen Geir ”Biosphere” Jenssen – som stilte med et to og en halv times langt verk i samarbeid med briten Jon Easterby sist mandag.
I tillegg til Biosphere, Strømgren, Det Norske Solistkor og Johnson har det vært sterk norsk representasjon ved festivalen: Terje Rypdal spilte sammen med den danske trompetisten Palle Mikkelborg og den walisiske harpisten Helen Davies, og Iver Kleive og Knut Reiersrud var også tilstede. Og norgesvenn og jazzsaksofonist Iain Ballamy gjorde en spillejobb med eksentrikerne i Farmers Market og den bulgarske saksofonisten Trifon Trifonov.
– Det er klart økende interesse for norsk musikk ute i verden nå, og personlig synes jeg det er spesielt morsomt at installasjonen jeg har skrevet musikken til vekker oppmerksomhet. Vi har allerede vist den fram i Skandinavia, England og Skottland, og neste uke reiser jeg til den danske byen Sæby, mens vi også har fått flere invitasjoner og forespørsler fra Danmark, Sør-Afrika og USA, forteller Johnson.
Installasjonen ”16 Angels” er 16 engleskulpturer i betong utført av Marit Benthe Norheim, der hver engel har sin egen lydinstallasjon komponert av Johnson.
Mer informasjon om Salisbury-festivalen finner du her.

Hvor brenner det? Stemmer i musikkbransjen svarer
KI-innblanding i musikkproduksjon? Spotifys fordelingsmodell? Spellemannprisen? Her er spalten for deg som vil høre mer om de store spørsmålene i musikkbransjen.

– For meg er det sikreste tegnet på at jeg har mestret låta, at jeg klarer å skru av hjernen
Brede Sørum anses for å være en av de virkelig store favorittene i det norske jazzmiljøet. Men musikken han formidler er alt annet enn den 'den nordiske jazzen'.

Elna skal jobbe for likestilling i nordisk kunstmusikk
Databasen ELNA – Equality Library for Nordic Art Music skal bidra til likestilling i kunstmusikken i Norden.

– Det er ikke algoritmene, men håndverket som til syvende og sist gir resultater
Gitarist Magnus Berg gav nylig ut albumet «Electric Sugar» til strålende kritikker. Ballade har fått innblikk i prosessen bak verket.

Bylarm lanserer «Bransjeprisen»
Musikk-Norges største bransjekonferanse og -festival presenterer Bransjeprisen: Til menneskene som sjelden får applausen, men som alltid fortjener litt mer av den.

Ballade og Parkteatret inviterer: Gratis konsert og videovisning – Sesongavslutning!
Søndag 27. april viser vi aktuelle musikkvideoer på Parkteatret i Oslo, med Paul-Ronney Angel som spillende gjest. Få med deg sesongens siste visning!