Mari Boine

Nordlysfestivalen vender tilbake med solen

Nordlysfestivalen er alltid årets første musikalske høydepunkt i Tromsø. Torsdag 23. januar 2003 braker det løs igjen. Her blir det alt fra barokkmusikk og klassisk til samtidsmusikk og jazz, fremført av anerkjente norske og utenlandske utøvere som Mari Boine, Cikada, Kandia Kouyate, Mikhail Alperin og Bergen Filharmoniske Orkester.

Kalender

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

— Spennvidden er stor, og det kunstneriske nivået er høyt, kommenterer en stolt presse- og informasjonsansvarlig Trine Kleven. – Nordlysfestivalen vekker stadig interesse internasjonalt, og det er kanskje ikke så rart. Årstidens arktiske ramme med snø og nordlys og sola som kommer tilbake for første gang sida november, gir ei eksotisk stemning utenom det vanlige. I fire dager er det folkefest i byen med tilreisende fra nord og sør.

Nordlysfestivalen tilbyr i følge sin egen programerklæring «spennende konserter for kresne lyttere», og besøkende vil bl.a. få anledning til å oppleve åpningskonsert med Mari Boine og Kandia Kouyate fra Mali. For første gang står to av verdens ledende kvinnelige verdensmusikkartister sammen på scenen – med en blanding av samisk urkraft og afrikanske tradisjoner. Et av verdens eldste orkestre, Bergen Filharmoniske Orkester, vil også være i Ishavsbyen. Med seg har de dirigenten Mikhail Jurowski og solist Elena Bashkirova. I tillegg vil Latvias internasjonalt renommerte Radiokor fremføre musikk av latviske samtidskomponister.

Videre får festivalen besøk av musikere som ukrainsk-moldaviske Mikhail Alperin, Hallgeir Pedersen Trio og Bernt Rosengren, Midnight Sun Trio, sopran Marita Kvarving Sølberg, kammerensemblet Musica Domestica, Cikada strykekvartett, og pianist Bjørn Andor Drage med mannskoret Mimas.

— Festivalen starter utendørs, og vi har valgt å følge opp den suksessfulle folkefesten fra i fjor, sier Trine Kleven. – Vi gleder oss derfor til å oppleve bestillingsverket «Bibelbabelpøbelrabalder» – et humoristisk, musikalsk og kulturpolitisk møte med Gud, hans vaktmester Kjeruben, problembarna Adam og Eva, samt ymse hageslanger. Forestillinga er et samarbeid mellom Kjettingteateret, Musikkonservatoriet i Tromsø og Tromsdalen Kulturhus, og er en del av Nordlysfestivalens satsingsområde på unge utøvere i landsdelen. Videre er det med stolthet vi presenterer egne konserter med unge og begava musikere fra Musikkonservatoriet i Tromsø, Tromsø Kulturskole og Nordnorsk Ungdomsstorband. I tillegg kommer tilreisende ungdommer fra den prestisjetunge Chetham´s School of Music i England og spiller med.

Hver kveld kan Nordlysfestivalen ellers friste med festivalkro på Festivalcruiset, Hurtigruta MS Nordlys, hvor det blir jazzjam og musikk fra ensembler ved Musikkonservatoriet i Tromsø. I tillegg kan du på forhånd være med på et festivalcruise og få smakebiter av Nordlysfestivalen 2003 alt på ferden fra Bergen til Tromsø 18.-23. januar.

Nordlysfestivalen ble etablert for første gang i januar 1988, og har i dag en årlig omsetning på ca. 3 millioner kroner. Festivalen mottar prosjektstøtte fra Norsk Kulturråd «for å videreutvikle festivalens driftsgrunnlag i samspill med reiselivsnæringen». Festivalkontoret har tre ansatte, hvorav én er i fulltidsstilling. Fra 1999 ble festivalens programutvalg utvida med egen kunstnerisk leder, Bjarte Engeset. Blant tidligere musikalske gjester finner vi navn som Peking-operaen, The King´s Consort, St. Petersburg Filharmoniske Orkester, Oslo Filharmoniske Orkester, Leif Ove Andsnes og Jan Garbarek Group.
 
For mer informasjon om festivalen, samt de kunstneriske innslagene under Festivalcruiset, anbefaler vi et besøk til Nordlysfestivalens nettsider.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev