Oslo bys kulturpris tildeles en person eller gruppe som gjennom lengre tid har gjort en særlig fremragende innsats innen kunst, vitenskap eller annet kulturarbeid i byens eller landets kulturliv.
Oslo bys kulturpris for 2017 tildeles følgende tre korps som representanter for byens korpsbevegelse:
· Møllergata skoles musikkorps – det første skolekorpset i Norge, stiftet i 1901 av «skolekorpsenes far» William Farre. Det var midt i Oslo sentrum at skolekorpsenes historie, tradisjon og kultur startet.
· Torshovkorpset – stiftet i 1972 som Torshov Skoles Musikkorps. Korpset er trolig verdens eldste korps for musikanter med behov for særskilt tilrettelegging.
· Kampen skoles musikkorps er Oslos nest eldste og ble stiftet av William Farre i 1906. Allerede i 1907 telte korpset 84 gutter og var dermed byens største.
Prisen har vært delt ut siden 1966 og består av diplom og 100 000 kr.
Juryens begrunnelse:
«Møllergata skoles musikkorps ble som det første skolekorpset i Norge, stiftet i 1901 av dirigent William Farre. Det var midt i Oslo sentrum at skolekorpsenes historie, tradisjon og kultur startet. Korpset debuterte med stor suksess i 17. mai-toget 1902. Møllergata skolekorps var et guttekorps frem til 1956, da de første jentene kom med. Det tradisjonsrike korpset hadde liten oppslutning på 1990-tallet og var i 2000 så godt som nedlagt. Heldigvis reddet engasjerte ildsjeler landets eldste skolekorps som gjenoppsto med ny livskraft og feiret sitt 100-års jubileum i 2001.
Torshovkorpset ble stiftet i 1972 som Torshov Skoles Musikkorps. Korpset er trolig verdens eldste korps for musikanter med behov for særskilt tilrettelegging. Korpsmusikerne rekrutteres fra hele Oslo-området og har ca. 80 aktive deltakere. Korpset nyter stor popularitet i hovedstaden for sine flotte konserter og ikke minst for herlig spilling hver eneste 17. mai. Under mottoet «vi vil – vi kan» skaper Torshovkorpset smittende spilleglede og musikalske opplevelser på høyt nivå. Kampen skoles musikkorps er Oslos nest eldste og ble stiftet av «skolekorpsenes far» William Farre i 1906. Allerede i 1907 telte korpset 84 gutter og var dermed byens største. Korpset, som fylte 110 år i 2016, har ca. femti unge musikanter fra 8 til 18 år.
Kampen skoles musikkorps er godt forankret i et aktivt lokalmiljø og spiller bl. a. på Kampenjazz og Kampendagene i tillegg til 17. mai og en rekke arrangementer på skolen. Oslo har en lang og stolt korpstradisjon som vi ønsker å hedre med Oslo bys kulturpris. Korps er for alle, uansett alder. Samspill, samhold, inkludering, musikkglede og frivillighet kjennetegner byens korpsbevegelse. I et korps er det ingen som må vente på reservebenken. Alle får delta, og alle musikanter er like viktige i et korps. Frivilligheten og dugnadsånden som korpsbevegelsen i byen bygger på, skaper samhold både i lokalsamfunnet og på tvers av byen. Korps er en viktig kulturell og sosial møteplass uavhengig av alder og bakgrunn. Oslo ønsker å gi noe tilbake til korpsene for å anerkjenne frivillighetens betydning, med særlig fokus på byens korps.
Til sammen representerer disse tre korpsene bredden, kontinuiteten, engasjementet, frivilligheten og mangfoldet i byens korpsbevegelse.»
Kunstnerpriser
Oslo bys kunstnerpriser tildeles personer som i det siste eller de seneste årene har gjort en fremragende innsats innen Oslos kunstliv.Mottakere av Oslo bys kunstnerpriser for 2017 er blant annet = Oslo & Oslo Ess for gratisfestivalen BRYLARM, og Peer Osmundsvaag, konsertarrangør
Juryens begrunnelse:
= Oslo & Oslo Ess for BRYLARM
BRYLARM er en årlig gratisfestival som avholdes i Oslo. BRYLARM ble initiert av rockebandet Oslo Ess, som ønsket å sette søkelys på det positive arbeidet Erlik-stiftelsen gjør,
samt skape en sosial og musikalsk møteplass mellom =Oslo-selgerne og publikum.
Verdigrunnlaget til BRYLARM bygger på raushet, mangfold og menneskeverd, med musikk som felles plattform. Mini-festivalen BRYLARM er gratis, åpen for alle, og arrangeres på
dugnad – og alle inntekter går uavkortet til =Oslos selgere. Samarbeidet mellom de to aktørene er unikt i sitt slag og bringer sammen folk som kanskje ikke hadde tilbragt dagen sammen uten det felles møtepunktet som de har skapt. Artistene som opptrer stiller opp gratis og tilbyr konserter som mange kanskje ikke hadde hatt råd til å gå på ellers.
Peer Osmundsvaag, konsertarrangør
I 2001 startet Per Osmundvaag (f. 1971) Atomic Soul, og har bidratt til at nordmenn har opplevd noen av verdens største artister på nært hold. I 2008 fikk Osmundsvaag og hans
dyktige kollegaer i Atomic Soul Leonard Cohen til å innvie Bislett stadion som konsertarena.
Året etter ble operataket benyttet til konsertarena for første gang, og i 2010 arrangerte
PeerOsmundsvaag den første musikkfestivalen på Akershus festning med Jean Michelle Jarre og
Røyksopp på plakaten. Osmundsvaag har også bygget opp Piknik i Parken til å bli en årlig
attraksjon. I 2016 lanserte han Voldsløkka som Oslos største konsertarena. Det gjør at Oslo
kan ta imot flere store internasjonale artister. Peer Osmundsvaag tildeles Oslo bys
kunstnerpris for sin innovative bruk av Oslos byrom som kulisse for kulturopplevelser i
verdensklasse, og for bidra til å sette Oslo på kartet som en av verdens beste konsertbyer.
Prisene ble opprettet i 1978 og består av et diplom og 50 000 kr. De tildeles av forretningsutvalget etter innstilling fra kultur- og utdanningskomiteen i Oslo bystyre.
Prisutdelingen vil være i rådhuset 3. mai.

Hvor brenner det? Stemmer i musikkbransjen svarer
KI-innblanding i musikkproduksjon? Spotifys fordelingsmodell? Spellemannprisen? Her er spalten for deg som vil høre mer om de store spørsmålene i musikkbransjen.

– For meg er det sikreste tegnet på at jeg har mestret låta, at jeg klarer å skru av hjernen
Brede Sørum anses for å være en av de virkelig store favorittene i det norske jazzmiljøet. Men musikken han formidler er alt annet enn den 'den nordiske jazzen'.

Elna skal jobbe for likestilling i nordisk kunstmusikk
Databasen ELNA – Equality Library for Nordic Art Music skal bidra til likestilling i kunstmusikken i Norden.

– Det er ikke algoritmene, men håndverket som til syvende og sist gir resultater
Gitarist Magnus Berg gav nylig ut albumet «Electric Sugar» til strålende kritikker. Ballade har fått innblikk i prosessen bak verket.

Bylarm lanserer «Bransjeprisen»
Musikk-Norges største bransjekonferanse og -festival presenterer Bransjeprisen: Til menneskene som sjelden får applausen, men som alltid fortjener litt mer av den.

Ballade og Parkteatret inviterer: Gratis konsert og videovisning – Sesongavslutning!
Søndag 27. april viser vi aktuelle musikkvideoer på Parkteatret i Oslo, med Paul-Ronney Angel som spillende gjest. Få med deg sesongens siste visning!