Kart Finnmark (nrk.no)

Musikkfest på polar utpost: Musikk i Nordkyn

INTERVJU: I slutten av juni transformeres organisasjonen Musikk i Finnmark (MiF) til arrangementet Musikk i Nordkyn. På et lite geografisk område, på den nordligste halvøya i Norge og Europa, vil det i løpet av syv dager foregå en intensiv serie med konserter på stedene Lebesby, Skjånes, Mehamn, Gamvik, Kjøllefjord, og på Slettnes fyr. – Vi skal tilby sterke musikalske opplevelser fra profesjonelle musikere, på en mengde ulike arenaer, sier Harald Devold, musikksjef i MiF.

Kalender

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Vinylens Verden

19/09/2020 Kl. 18.00

Rogaland

El Muro Tango & Omar Mollo

19/09/2020 Kl. 21.00

Oslo

Kampenjazz: Braid

20/09/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Carl Kristian Johansen

Utgangspunktet for denne ”festivalen” er ressursene som ligger i områdets kultur- og musikkliv. Musikk i Finnmark (MiF), Finnmark Fylkeskommunes profesjonelle musikkordning, stiller sine ressurser til rådighet på et bredt arrangementsmessig felt.

Som konsertprodusent, eventmaker, og samtidig arbeidsgiver til ti profesjonelle musikere, er MiFs tanke bak Musikk i Nordkyn å styrke det musikalske mangfoldet i hele fylket, og bidra til en grensesprengende musikalsk opplevelse.

— Vi er på en måte unik institusjon og nå skal vi virkelig vise hva vi står for, på et lite geografisk område. Vi har noe å tilby alle aldersgrupper, fra barn til pensjonister.

— Vi skal tilby sterke musikalske opplevelser fra profesjonelle musikere på en mengde ulike arenaer, sier Harald Devold, som er musikksjef i MiF.

— Det blir 20 konserter over seks dager og profilen i programmet gjenspeiler det MiF står for, fortsetter Devold.

Midnattsol

Blant evenementene som Devold trekker fram er Midnattskonserten ved Slettnes fyr 26. juni. Der opptrer den finsk/samiske joikeren Wimme Saari, som har modernisert den tradisjonelle sangformen med egne improvisasjoner og et elektronisk lydbilde, gjerne med gruppa RinneRadio. Det bandet er ikke med til Slettnes. Derimot vil Wimme gjøre sin konsert med musikerne fra jazztrioen Link, klaverkvartetten Ensemble Nord og Varangermusikerne. Disse gruppene består av musikere som alle arbeider på heltid i MiF.

Midnattskonserten blir på mange måter kronen på verket under musikkfesten på Nordkyn. Det er umulig å unngå spørsmålet om været på de breddegrader.

— Det blir godt vær, konstaterer Devold.

Musikk i Nordkyn legger vekt på en større opplevelse enn det rent musikalske og tilbyr mat som en del av tilbudet.

— Det blir også en lunsjmeny der lokale råvarer mikses med kontinental kokkekunst – og musikk som henger sammen. Det blir en tyrkisk inspirert meny, og også innslag fra russisk matproduksjon, sier Devold.

Det kommer også musikere fra Russland. Disse skal spille med norske musikere ved flere anledninger, noe som skal bidra til å understreke det grensesprengende aspektet ved Musikk i Nordkyn. Fokuset på det enorme Russland vil dermed også være en del av musikkfesten.

Grenseperspektivet

— For det første; grensen mot Russland er ufattelig interessant. Det bor 200 millioner mennesker der med en bærekraftig kulturinteresse. Landet har en kulturhistorie som er utrolig interessant, samtidig som det har en levende kultur i dag.

— Det andre er det samiske. Disse kulturelle grensene har til enhver tid hvert tilstede. Samtidig har Øst-Finnmark har alltid vært preget av finsk kultur. Dette er på en måte podet inn i folk her oppe.

— MiFs kunstneriske kapital er mangfold, og vi må finne arenaene å få det ut til folk på, sier Devold.

2008 blir fra offisielt hold kalt Mangfoldsåret. Det skal bli et markeringsår for kulturelt mangfold, og skal utforske det flerkulturelle perspektivet i norsk kulturpolitikk.

— Dette er noe nytt man har oppdaget ved Finnmark utenfra, og nå har det plutselig blitt tydelig gjennom et mangfoldsår i Kulturdepartementet. For vår del skulle man gjerne hatt enfoldåret bare for å få et avvik, mener Devold.

— Det grenseløse perspektivet kan fort oppleves som en floskel, men allikevel handler det om identitet, som krever at man har en grenseoppgang mot noen. Mental mobilitet er noe som er tilstedeværende hos veldig mange folk.

Musikk i Nordkyn foregår i perioden 23. – 29. juni. Deler av festivalen skjer i samarbeid med Chrisfestivalen. Fullt program til Musikk i Nordkyn finnes på hjemmesidene til Musikk i Finnmark. Chrisfestivalen finnes på disse sidene.

Stillinger

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Direktør kultur og folkehelse

Trøndelag fylkeskommune

Seksjonssjef Den kulturelle skolesekken

Innlandet fylkeskommune Kultur

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev