Morten Lindberg, 2005

Morten Lindberg: – Surroundlyd er en tredimensjonal opplevelse

Samtidig som Simax gir ut norsk nasjonalromantisk orkestermusikk i surround-lyd på den nye platen «Norwegian Heartland», er det flere i bransjen som ser med begesitring på det nye lydformatet. – Der mono var sorthvitt og stereo er et polaroidfoto, blir surround en tredimensjonal opplevelse, skriver en begeistret Morten Lindberg i Lindberg Lyd AS i dette innlegget.

Kalender

AVLYST: Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

AVLYST: Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Morten Lindberg, Lindberg Lyd AS

Musikkbransjen er i en brytningstid. CD-formatet, som ble lansert tidlig på 80-tallet, tilfredsstiller ikke lenger lytterens forventninger til spektakulære lydopplevelser. DVD-Audio og Super Audio CD er to nye digitale formater som støtter høyoppløselig lyd ut over stereo. Med et hybridprodukt er begge formater kompatible med tradisjonelle CD-spillere.

Quadrofoni ble lansert på 70-tallet uten å slå an hos det store publikum. Dørstokkmila ble bokstavelig for ekstra høyttalere og ny forsterker. Når syn og hørsel settes opp mot hverandre tar bildet en dominant rolle. Nå har filmindustrien banet vei inn i hjemmet med DVD-spilleren og lyd i 5 kanaler. I følge statistikker fra HiFi-bransjen var 80% av alle lydanlegg solgt til konsumenter i 2004 såkalte surroundanlegg.

Tilstedeværelse og deltagelse er de magiske ordene for fremtidens brukere av musikk. Med surroundproduksjoner tar man lytteren til sentrum for opplevelsen. Den beste plassen i en konsertsal er den som ikke er til salgs. Orkesterets midtpunkt, dirigenten, har derimot godt betalt for å være nettopp midtpunkt. Nå kan publikum innta denne eksklusive plassen hjemme i sin egen stue.

Komponister som Magnar Åm har sett mulighetene, der han i «åleine – omfamna» plasserer Filharmoniens musikere som en g-nøkkel ute blant publikum i Oslo Konserthus. Giovanni Gabrieli gjorde det med sine messingkor i renessansetidens Venezia; la oss håpe at norske fonogramprodusenter 100 år etter Eddison endelig våger å legge nye dimensjoner til sine produkter.

Der MONO var sorthvitt og STEREO er et polaroidfoto, blir SURROUND en tredimensjonal opplevelse!

Morten Lindberg
Lindberg Lyd AS

Redaksjonell note fra Ballade: Interesserte kan lese mer om Morten Lindbergs aktiviteter ved å besøke nettstedene www.lindberg.no og www.2l.no.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev