Halfdan Bleken

– Min eneste agenda er å informere

– Hellstenius forfekter ideen om et musikkliv der vanntette skott skiller genrene, og der fagkunnskap ikke kan anvendes utenfor sitt eget rom. Et musikkliv behersket av en slik tanke vil etter min mening være livsfarlig – for musikken, skriver Halfdan Bleken i dette svaret til Henrik Hellstenius og Jon Øivind Ness, der han også betegner beskyldningen om maktmisbruk som «merkelig».

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Av Halfdan Bleken

Henrik Hellstenius mener i Ballade 20/10 at jeg misbruker den makt jeg har gjennom min stilling i NRK. Misbruket skal ligge i at jeg har fortalt på radio hvordan modernistisk samtidsmusikk virker på meg. En merkelig påstand som muligens kan forstås slik at ettersom Hellstenius tydeligvis mener at min musikkopplevelse ikke er faglig velfundert, bør jeg heller ikke forlede andre med den. Jeg har nok ikke like stor tro på min forledelsesevne som Hellstenius, derimot trodde jeg at det i denne debatten skulle holde som faglig fundering å vise til min utdannelse og erfaring som musiker og journalist, og at jeg skulle slippe å nevne for eksempel at jeg dekket Stockholm New Music for NRK i 1999 OG at jeg har vært på Ultima både iår og før, selv om jeg ikke er blitt «sett» der. Forøvrig må jeg gjøre Hellstenius oppmerksom på at jeg ikke er en musikkritiker som ikke liker musikk. Faktisk er jeg ikke musikkritiker i det hele tatt. Nåvel.

Det interessante denne gangen er, så vidt jeg kan se, at Hellstenius forfekter ideen om et musikkliv der vanntette skott skiller genrene, og der fagkunnskap ikke kan anvendes utenfor sitt eget rom. Et musikkliv behersket av en slik tanke vil etter min mening være livsfarlig – for musikken. På samme måte som det er drepende innenfor ethvert annet fagfelt som begrenses på denne måten og dermed ikke lenger tillates sett med større overblikk og i større sammenhenger.

Når det gjelder Jon Øivind Ness siste innlegg, klarer jeg bare å trekke én fornuftig ting ut av det. Nemlig at han nå begrunner sin tidligere fremsatte påstand om en skjult agenda hos meg med at han ikke forstår alt jeg har sagt på radio og at han synes jeg har merkelige meninger. Jeg merker meg at han heller ikke denne gangen vil avsløre denne angivelige agendaens innhold hverken for meg eller for alle dem han mener lar seg påvirke av den.
Bare så det er sagt og for ikke å tvinge Ness til mer skriving og vekk fra videre sykling: Jeg har bare én agenda og den er åpen: Publikums informasjon.

Stillinger

Trekkspillpedagog 10 %

Nordre Follo kulturskole

Vikariat som akkompagnatør

Barratt Due musikkinstitutt

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev