Arne Nordheim

Mars 2001: En oppsummering

I mars gjorde Briskeby tilnærmet rent bord under årets Spellemannspris, med hele fire utmerkelser. Det store jubileumsåret for Arne Nordheim ble offisielt innledet, mens en ny TONO-avtale fører til at samtidskomponister får mindre penger, slik at popkomponister øker sin del av vederlagskaka tilsvarende. NRKs «Folkemusikkhalvtimen» utropes som verdens eldste kontinuerlige musikkprogram, mens tohundreårsjubileet for Myllarguten tar til for alvor.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Etter suksessen på Midem retter Music Export Norway nå blikket mot det viktige japanske musikkmarkedet. Fremstøtet innebærer at norsk musikkbransje, på lik linje med fiske-, rederi- og turistnæringen, blir representert under det norske statsbesøket i slutten av mars. Med det norske kongeparet i spissen får musikkbransjen dermed sjansen til å vise seg frem for verdens nest største musikkmarked.

Spellemannsprisene for 2001 ble delt ut i Oslo Spektrum fredag 2. mars. Briskeby ble kveldens klareste vinnere med fire priser, mens Herborg Kråkevik ble hedret som Årets Spellemann. a-Ha vant pris for beste video, og fikk også Årets hederspris. Kjell Hilveg fikk den såkalte bransjeprisen, som ikke er delt ut siden 1990. Øvrige vinnere ble Bertine Zetlitz (beste popsolist), Motorspycho (beste rockgruppe), Sensa Anima (beste hardrockgruppe), Tungtvann (beste nykommer), Biosphere (beste dance-/hip hop-utgivelse), Håkon Høgemo (folkemusikk/gammeldans), Ole Ivars (beste danseorkester), Petter Wettre og Per Oddvar Johansen (beste jazzplate), Leif Ove Andsnes (beste klassiskplate), Kenneth Karlsson (beste samtidsmusikkplate), Kari, Ola og Lars Bremnes (viser/viserock), Asgeir (beste barneplate) og Nils Petter Molvær (åpen klasse).

Feiringen av Arne Nordheims 70-årsdag tar offisielt til tirsdag 6. mars, med en pressekonferanse i regi av Utenriksdepartementets seksjon for kultur. Det blir utover året en rekke arrangementer for jubilanten både innelands og utenlands. Feiringen når i hvert fall en foreløpig topp med Oslo Filharmoniske Orkesters festforestilling på selve dagen – 20. juni. Samtidig lanseres også et eget nettsted for Arne Nordheim, som også blir gjenstand for en bok kalt «Klingende ord – samtaler med Arne Nordheim». Boken er redigert av Yisrael Daliot, og utgis av Aschehoug.

Det norske bandet Bronco Busters reiser til Balkan i regi av det internasjonale prosjektet Wired. Wired er et kulturelt samarbeidsprosjekt mellom Skandinavia og det tidligere Jugoslavia, og jentene legger ut på en tre ukers turne den 10. mars. Senere på året gir de også ut albumet «Fuzz Parade».

Inntektsoversikten fra TONO – komponistenes vederlagsbyrå viser nedslående tall for norske samtidskomponister. – Våre inntekter har i 2000 blitt redusert med over 25%, fra kr. 7,3 millioner i 1999 til kr. 5,5 millioner i 2000, skriver formann i Norsk Komponistforening, Glenn Erik Haugland, i Ballade. Hovedårsaken til nedgangen er primært den dårlige økonomien til NRK, som fører til at statskanalen produserer færre radio- og tv-overførte konserter med ny norsk kunstmusikk på programmet.

Norsk Jazzarkiv og Herman Records i Trondheim gir ut tre CDer med til sammen 72 norske jazzinnspillinger fra 1920 til 1960. Denne historiske skattekisten er et supplement til de tre bøkene om norsk jazzhistorie som Norsk Jazzarkiv tidligere har gitt ut, som var ført i pennen av Johs. Berg og Bjørn Stendahl. Både bøkene og CDene har undertitlene «Jazz In Norway».

Kulturminister Ellen Horn åpnet 16. mars Røros’ egen kammermusikkfestival, Vinterfestspill i Bergstaden. Årets program var satt sammen av en rekke temakonserter, og inneholdt dessuten en god porsjon moderne musikk av bl.a. Antonio Bibalo, Bjørn Kruse og festivalkomponist Arne Nordheim. Nordheim skrev bestillingsverket til årets Vinterfestspill, «Frostregle» for jentekor, slagverk og synth, til spesialskrevet tekst av Rønnaug Kleiva.

«Big Brother» er årets store suksess på fjernsynsfronten, og fører til heftig debatt om såkalt «reality-TV». TV3-satsingen «Popstars» kan ikke på noen måte vise til lignenede tall, men danner likevel grunnlaget for den komersielle suksessen til det konstruerte popbandet Cape, som senere på året gjør det bra med albumet «Capability».

NRKs «Folkemusikkhalvtimen» feirer 70 år på lufta, og er dermed sannsynligvis verdens eldste musikkprogram. 8. mars 1931 gikk felespiller og komponist Eivind Groven på lufta for første gang med programmet, som fortsatt lever i beste velgående. I dag er det Grovens grandnevø Leiv Solberg som trekker i trådene. Til jubileumskonserten i Store Studio 18. mars stiller spelemenn, kvedere og sangere, mens felespilleren Nils Økland er jubileumskomponist. Dette er første gang et bestillingsverk framføres i Folkemusikkhalvtimens sendetid.

Ny Musikk Bergen lanserer vevsiden Pilota.fm – med fokus på samtidsmusikk og elektronika. Begivenheten feires med konsert med Cikada strykekvartett, Phonophani og Einar Økland.

Britiske The King’s Consort under ledelse av Robert King får æren av å innlede tidenes første Oslo Kirkemusikkfestival. Festivalsjef Bente Johnsrud håper festivalen kan trekke folk til kirkene i tiden før påske på samme måte som julekonsertene før jul.Hovedfokuset under festivalen er på den klassiske tradisjonen, men Johnsrud ønsker også å dra inn utøvere fra kunstformer som dans, billedkunst og opera.

Det blir gjort kjent Baba Nation-vokalist Erik Røe skal spille Jesus, mens soulartisten Noora Noor skal agere Maria Magdalena i Bentein Baardson og Agder Teaters oppsetning av «Jesus Christ Superstar». Lørdag 14. juli er det premiere i Fjøreheia i steinbruddet i Grimstad. Stykket får gjennomgående gode kritikker, men blir en økonomisk fiasko.

Mens singlesalget nå har dalt med hele 46 prosent i forhold til fjoråret, holder salget av EPer seg stabilt. Norske artister som Sondre Lerche, Tungtvann, Cadillac, Popium, Corvine, Madrugada og Motorpsycho nyter godt av tendensen. Madrugada topper i uke 10 også VG-listen med andrealbumet «Nightly Disease».

Sikkerhetstjenesten på Stortinget ber Økokrim undersøke hjemmesiden til det norske death metal-bandet Cadaver Inc. Gruppas hjemmesider framstår som et profesjonelt firma som rydder etter mord, og har oppgitt Stortingets adresse som kontaktadresse.

Magasinet Time trekker fram det norske produksjonsselskapet Stargate som et av fem selskap for framtida. «Stargate gjør Norge til det neste store stedet for pop», skriver Time. Stargate har drevet skrevet låter og produsert for internasjonale storstjerne som Billie Piper, S Club 7, 5ive, Sisqo, Mariah Carey, Angie Stone, En Vogue og Cleopatra. Førstnevnte endte sågar på toppen av singellistene i Storbritannia med en låt laget av trønderne Mikkel S. Eriksen, Hallgeir Rustan og Tor Erik Hermansen.

Etter rundt 70 års krangling er norske komponister og tekstforfattere nå enige om en fordeling av TONO-inntektene. Samtidskomponister innenfor kunstmusikk vil få mindre penger, mens popkomponister får en større del av vederlagskaka. Avtalen innebærer at populærkomponistene får økt sine vederlag med 10-15 prosent, mens samtidskomponistenes satser reduseres tilsvarende. Avtalen innebærer også at de to gruppene skal ha formannsvervet i TONO annenhver gang.

Larry Bringsjord blir enstemming gjenvalgt som ny formann i Fono, organisasjonen for de norske uavhengige plateselskapene. Med seg i styret får han blant annet tidligere Gramo-direktør Tom Hovde, som representerer Tylden & co. Hovde ble i 2000 avskjediget fra sin stilling som direktør i vederlagsorganisasjonen Gramo, og står senere på høsten i sentrum av en mye omtalt arbeidsrettssak med denne.

Den norske komponisten Oddvar S. Kvam vinner finalen i en internasjonal komponistkonkurranse i Sør-Korea med verket «Moods». Konkurransen er i regi av samtidsmusikkforeningen The 20th Century Music Society for Korea, og Kvam er i finalen med komponister fra henholdsvis USA, Italia, Sør-Korea og Israel.

I år er det 200 år siden Myllarguten ble født, og jubileet feires på festivaler, med kappleiker og på plate. Både Landskappleiken 2001, Landskappleiken i Rauland og Telemarkfestivalen vier Myllarguten oppmerksomhet, mens Etnisk musikklubb slipper plata «Myllarspel», som samler 25 slåtter av Torgeir Augundsson. Det blir også lagd tegneserie om felelegenden.

Årets norske Roskilde-kontingent består av Corvine, Bobby Hughes Experience, Mayhem, Briskeby, St. Thomas og Tungtvann. Den sistnevnte hip hop-duoen, som består av Poppa Lars og Jørg-1 fra Harstad, smalt inn på den norske musikkscenen på tampen av 1999 med en selvfinansiert EP. Også albumet «Nord og ned» ble en publikums- og kritikerfavoritt.

I den siste uken i mars er det norsk dominans på VG-listen. Hele 16 norske artister ligger inne på topp 40. D’Sound, Madrugada og Bjørn Eidsvåg ligger på henholdsvis tredje-, fjerde- og sjuendeplass, mens vi ellers finner følgende nordmenn på oversikten over det norske platesalget: Hellbillies (13. plass), Asgeir (14), Åge Aleksandersen (15), Unit Five (20), Postgirobygget (22), Herborg Kråkevik (23), DumDum Boys (24), Sissel Kyrkjebø (25), Briskeby (27), Dimmu Borgir (33), Xploding Plastix (34), Jaga Jazzist (35) og Klovner i Kamp (39).

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.