LET_THE_CANARY_SING_Cyndi Lauper

Lang dags ferd mot kor

20 år, tre utredninger og 12 millioner kroner – her er noen høydepunkter fra forsøket på å få etablert et proffkor i Norge.

Kalender

Les også: [link id=66625 title=»Hvorfor tar det så lang tid å få et proffkor i Norge?«]

1990/91: Norsk Kulturråd anbefaler departementet om å skape en prøveordning med et frittstående statsfinansiert kor med sangere ansatt i heltidsstillinger.

1992: Utredning fra Norsk Kulturråd med samme konklusjon/mål.

1993: Negativt svar fra departementet (Ap). Men signaler om at det er ønskelig å satse på et proff-kor.

1994-2001: Lobbyarbeid mot politikerne fra Korforbundet og andre aktører.

2001: Budsjettmerknad om at det er på tide å satse på korfeltet. Bestilling av ny utredning fra Norsk Kulturråd.

2002: Norsk Kulturråd leverer utredning og skisserer to veier: Økte midler til ensemblestøtte og øremerking til vokalfeltet innenfor denne orningen eller nyetablering av et profesjonelt kor.

2002: Kulturmeldingen tilrår at man benytter eksisterende tilskuddsordninger for å gi et ”profesjonelt løft” til korfeltet. Ingen konkrete løfter.

2005: Budsjettinnstillingen fra Stortinget fastslår at: ”Det kan være formålstjenlig med en utredning som kan holde fram alternative modeller for en satsning på kor og vokalmusikk. Lite konkret skjer.

2006: Ensemblestøtten utvides med 2,5 millioner kroner til vokalensembler og kor.

2007: Nye 2,5 millioner til vokalfeltet via ensemblestøtteordningen. Tilleggsbevilgning på 1 millioner kroner til første år av en treåring forsøksordning for profesjonalisering av kor. I august utnevnes en arbeidsgruppe i Norsk Kulturråd med medlemmer fra Norsk Korforbund.

2008: 1 million kroner bevilges til forsøksordningen, som ennå ikke kommer i gang. Solistkoret og KORK ble invitert som mulige samarbeidspartnere, men prosjektet strander. Midlene fordeles på ni ulike kor for å samle erfaringer med ulike måter å profesjonalisere korene på.

2009: 2 millioner kroner bevilges til videreføring av forsøksordningen. Fordeles på ni ulike kor. Ordningen evalueres og kritiseres. ”Ordningen har i realiteten fungert som en midlertidig utvidelse av ensemblestøtteordningen”.

2010: Høstens budsjett fremholder satsningen på vokalfeltet via ensemblestøtteordningen. 1,5 millioner øremerkes til ”korsatsning”. Kulturrådet blir bedt om en ny utredning. Deres forslag er å etablere 5 profesjonelle kor i ulike byer, finansiert av stat/fylke/kommune. Budsjettbehandlingen i Stortiget fører til merknader fra Krf, Ap, SV og Sp om at ensemblestøtten i større grad må omfatte vokalensembler, men skepsis til oppbygging av nye institusjoner.

2011: Ensemblestøtten fordeles på samme måte som før, til både amatør- og semiprofesjonelle kor i tillegg til profesjonelle vokalensembler og Solistkoret. Det varsles fra Kulturrådet om at det fra neste år blir et fokus på de profesjonelle ensemblene via denne ordningen. Korsaken er nå igjen til behandling i departementet.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.