Fe-Mail, 2003 (Foto: Carl Abrahamson)

Ladyfest!

8. mars arrangeres den første Ladyfesten i Norge. Konseptet kommer fra USA, og ble første gang arrangert i 2000. Det blir arrangementer i både Oslo og Bergen, både debatter der politiske og teoretiske spørsmål står på agendaen, samt konserter, verksted, forestillinger osv. Størsteparten av de musikalske innslagene skjer på Blå, og her kommer blant annet Chicks on Speed, Hanne Hukkelberg og FeMail.

Kalender

In Dulci Jubilo

10/12/2023 Kl. 18:00 - 19:30

Oslo

Rakhmaninov med venner

14/12/2023 Kl. 18:30

Oslo

Den store julegaven – Mest for barn, litt for voksne

16/12/2023 Kl. 13.00 og 15.00

Oslo

Konseptet Ladyfest kommer egentlig fra Olympia i USA, der den første festen ble avholdt i 2000, og siden har ideen spredd seg over hele verden. 8. mars er det klart for den første norske Ladyfesten. Den tar utgangspunkt i kvinnedagen, med arrangement hele helgen, både i Oslo i Bergen. Fokus er feminisme og likestilling, og politiske og teoretiske spørsmål står på agendaen, med bidragsytere av ulik kulturell og politisk bakgrunn. I tillegg feires uredde, kreative og flinke kvinner med musikk, vill dans og litteratur, og det blir arrangert verksteder.

Mesteparten av det musikalske programmet foregår på Blå i Oslo. Ladyfest uttrykker det slik:

«Kvinner er underrepresentert på norske musikkscener. Det groveste eksempelet er Notodden Bluesfestival som i fjor hadde tre kvinner på sine scener. Øyafestivalen var heller ikke forbilledlige da bare 15 av de nærmere 200 utøverne i 2004 var kvinner. Da trengs bevisstgjøring både i kvinners egne rekker og i musikkmiljøet som sådan.

Ladyfest Oslo vil være et viktig møtepunkt for kvinner som ønsker å lage musikk og drive musikkbusiness. Vi vil også gi lokale musikere muligheten til å jobbe med internasjonale musikere både på scenen og i verksteder.»

Programmet er foreløpig som følger:

Lørdag 4. mars (Aulaen på Steinerskolen på Hovseter), kl. 15.00
«Kvinnelige komponister»
Othilie Bjørnholt har skrevet årsoppgave om kvinnelige komponister gjennom tidene. Den praktiske delen av oppgaven hennes er denne konserten, som er åpen for alle og gratis. De kvinnelige komponistene er ikke skrevet inn i historien, og noter av dem er nesten umulige å få tak i, så dette er en sjelden anledning til å høre verker av eldre kvinnelige komponister, fra middelaldermusikk og fram til i dag.

Onsdag 8. mars (Blå), kl. 20.00
«Rosa prosa»
Finnes den erotiske litteraturen? Kan kvinner skrive like utfordrende som menn, uten å bli sett på som «kåte» eller «erotiske»? Hvor går grensa mellom porno og erotikk. Vi feirer den rosa prosaen og ikke minst: Kvinner som skriver den. Boka «Rosa prosa» slippes. Deltakere: Anna Bache-Wiig, Tonje Tornes, Ida Roggen, Mona Høvring, Sons of Liberty (Lisa Lie + Stina Kajaso).
Artister: Angie Reed (UK/Chicks on Speed rec), Chicks on Speed (DE/AUS/US) og DJ Malin (NO) + TBA.

Torsdag 9. mars (Blå), kl. 17.00
Chicks on Speed holder «do it yourself»-workshop: Visuelt illustrert foredrag om hvordan man driver egen business/plateselskap/kunstproduksjon.

20.00: Agrara: FeMail og Lotta Melin presenterer rykende ferskt materiale
Hanne Hukkelberg (Leaf), DJ Sunshine og DJ JD (Le Tigre)

Fredag 10. mars (Blå), kl. 21.00
ESG: Et familiebasert funkensemble fra Bronx
Dräp en hund (SV): Dattera til Mats Gustafsson har også baller.
DJ Electric Lane (NO)
DJ Sunshine (NO)

I tillegg jobbes det med flere artister.

Arrangører for Ladyfest Oslo er Kvinnefronten, Blå og diverse enkeltpersoner. Arrangører for Ladyfest Bergen er FO Hordaland. Det fullstendige programmet for festen finner du her.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.