Jan Garbarek 1 2004 (Foto: www.bremme-hohensee.de

Kongen åpner nasjonalbiblioteket

Nasjonalbiblioteket har flyttet i sommer, og er nå på plass i flotte lokaler i rehabilitert bygg i Drammensveien i Oslo. Kong Harald foretar den høytidelige gjenåpningen av biblioteket mandag 15. august. Kjersti Alveberg har det kunstneriske ansvaret for en åpningsforestilling som er lagt opp som en reise i Nasjonalbibliotekets tid og rom, og skal synliggjøre institusjonens mangfold, muligheter og visjoner. Jan Garbarek, Anne Marit Jacobsen, Kari Bremnes, Arne Berggren og Aslak Hartberg står for kunstneriske innslag.

Kalender

Av Arvid Skancke-Knutsen

15. august klokken 17 åpner H.M. Kongen det nye Nasjonalbiblioteket i Drammensveien 42 i Oslo.

Kjersti Alveberg har det kunstneriske ansvaret for en åpningsforestilling som i følge informasjonsdirektør Tonje Grave altså er «lagt opp som en reise i Nasjonalbibliotekets tid og rom, og som synliggjør Nasjonalbibliotekets mangfold, muligheter og visjoner».

— Kjente kunstnere som Jan Garbarek, Anne Marit Jacobsen, Arne Berggren og Aslak Hartberg skal sammen med musikk- og teaterhøyskole-studenter til å gjøre dette til en åpning utenom det vanlige, sier Grave.

Åpner for publikum tirsdag

I tillegg til de rundt 300 gjestene inne i bygget, er 3000 deltakere fra World Library and Information Congress, invitert til å feire åpningen og se forestillingen på storskjerm i Hydroparken, der Kari Bremnes også underholder under og etter åpningen.

I tillegg til Kong Harald vil blant annet kulturminister Valgjerd Svarstad Haugland, Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein og Nasjonalbibliotekets styreleder Marit Reutz overvære åpningsforestillingen. Kjersti Alveberg, Mariot Reutz, Valgerd Svarstad Haugland og Vigdis Moe Skarstein vil i forbindelse med åpningen også holde en kort pressekonferanse i Nasjonalbibliotekets konsertsal/auditorium.

Den høytidelige åpningen vil være lukket for det allmenne publikum, men alt dagen etter åpner Nasjonalbiblioteket dørene for alle interesserte.

En fysisk og digital opplevelse

Nasjonalbilblioteket, som også rommer rent selvstendige aktører som Musikkinformasjonssenteret, Norsk Jazzarkiv, Norsk Visearkiv, NORLA og Norsk Barnebokinstitutt. Åpningstidene for Nasjonalbibliotekets lesesaler og samlinger er klokken 9 på hverdager, noe som også er tidspunktet da Musikkinformasjonssenteret åpner dørene for publikum. Vegg i vegg med det nye nasjonalbiblioteket finner man også den nyoppførte bygningen «Halvbroren», som bl.a. rommer kontorene til ABM-utvikling.

Nasjonalbiblioteket vektlegger i sin egenpresentasjon at man søker å tilby kunnskap, kulturforståelse og opplevelser, der digital kommunikasjon med brukerne blir et av kjerneområdene. Nasjonalbiblioteket skal slik sett være anvendelig for brukere «fra Berlevåg til Bærum», og er dessuten det eneste nasjonalbibliotek i Europa som har materiale som spenner over alle medietyper, i form av både trykket materiale, fotografier, videoer, lydfestinger, radio- og TV-opptak, film og nettdistribuerte dokumenter.

Norsk Musikksamling: Landets største musikkbibliotek

Samtidig tilbyr Nasjonalbiblioteket og dets leietagere også en rekke konkrete opplevelser for bygningens brukere. Norsk musikksamling er landets største musikkbibliotek, og inneholder blant annet samlede verker av de betydeligste europeiske komponistene, fra Michael Praetorius til Arnold Schönberg.

Musikksamlingen kan også tilby brukerne bøker og tidsskrifter om all slags musikk og musikalske emner, og rommer også Norsk lydarkiv med opptak fra den norske lydhistoriens begynnelse og fram til dagens plateutgivelser. Musikksamlingen svarer også på spørsmål innen musikk, gir ut Nytt fra Norsk musikksamling, og arrangerer også konserter og utstillinger.

Også hos Musikkinformasjonssenteret vil publikum finne bøker, tidsskrifter, brosjyrer og annen informasjon fra organisasjoner, fremføringsinstitusjoner og festivaler. Her er det også noter og innspillinger av norsk samtidsmusikk, som kan studeres i senterets lytterom. Man kan også kjøpe kopier av notene i MICs manuskriptbibliotek.

MIC i samarbeid med Ultima

Musikkinformasjonssenteret er også utgiver av Ballade.no, og står også bak den engelskspråklige netttjenesten mic.no/english. I tillegg vil Musikkinformasjonssenteret også stå som arrangør av møter, konferanser og konserter i Nasjonalbibliotekets bygning, deriblant Ultima UNG-serien, som i oktober vil by på intimmøter med seks av Norges mest lovende, unge musikere.

Ultima Ung-serien, som er et samarbeid mellom Ultima og MIC, starter nsdag 5. oktober, og varer frem til torsdag 13. oktober. Her opptrer blant annnet Kari Rønnekleiv, fiolin, Kjell Tore Innervik, slagverk, Ingfrid Breie Nyhus, klaver, Else Olsen S., klaver, preparert klaver, toy piano, Lina Felberg Braaten, klaver, og Anders Førisdal, gitar.

Omvisninger, utstillinger og konserter

Hver torsdag kl. 18, og lørdag kl. 13, i august, september og oktober, vil det dessuten bli omvisning for publikum med fokus på ombyggingsprosessen. Lørdag 20. august vil det være en spesialutgave av disse omvisningene, der Mjøsensemblet spiller salongbearbeidelser av norske klassikere i forbindelse med de for tiden utstilte middelalderilluminasjonene.

Lørdag 27. august klokken 14 blir det fokus på Militærmusikk under unionen (1870-1905), inkludert en konsert med Oslo Brigademusikk under dirigent Jan Eriksen. Norsk musikksamlings venner inviterer mandag 19. og torsdag 15. september til foredraget «En forlovelse uten ekteskap? Norsk Folkemusikk og Norsk Jazz, 1970-2005» . Foredraget er ved James Dickenson, som er organist, jazzmusiker og musikkforsker.

Torsdag 29. september arrangeres det nok et musikkrelatert foredag i Drammensveien 42. Det er ved Arvid Vollsnes, professor i musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo, og har fått tittelen Musikalsk notasjon – svartekunst og svart kunst. Foredaget tar for seg hvordan Musikalsk notasjon har utviklet seg over århundrer, og er blitt til et eget språk på papir.

Det oppdaterte programmet for Nasjonalbiblioteket finnes til enhver tid på www.nb.no.

Nærmere informasjon rundt MICs egne arrangementer vil du finne på www.mic.no, eller her i Ballade.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.
Konserttips Oslo