KORK (Foto: NRK)

Komponistforeningen kårer KORK til Årets Utøver

Norsk Komponistforenings tradisjonelle hedersbevisning Årets Utøver er blitt tildelt Kringkastingsorkesteret. Utnevnelsen skjer etter innstilling fra Komponistforeningens musikkfaglige råd, som i år ikke var i tvil om hvem som sto for tur. Prisen er et uttrykk for norske komponisters anerkjennelse av utøverens helt sentrale rolle i formidlingen av samtidens musikalske uttrykk, og stor takknemlighet overfor den imøtekommenhet og entusiastisk vilje til samarbeid med levende komponister som Kringskastingsorkesteret legger for dagen. Her kan du lese komponist Gisle Kverndokks hyllest til KORK.

Kalender

Stabat Mater av Antonín Dvořák

29/03/2020 Kl. 16:00

Oslo

Kampenjazz: Skarbø Skulekorps

29/03/2020 Kl. 20:00

Oslo

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Gisle Kverndokk, musikkfaglig råd, Norsk komponistforening

Årets utøver 2003: Kringkastingsorkesteret

Vi komponister er ingenting hvis vi ikke har gode musikere som forstår oss og støtter oss. Et orkester som alltid har vært en solid støtte for norske komponister er Kringkastingsorkesteret.

KORK har en allsidighet som ingen andre orkestre i Norge kan måle seg med. Bestående av en gjeng med topp musikere, takler KORK de forskjelligste stiler og uttrykk. Deres norske repertoar spenner over en utrolig rekke komponister; fra de gamle klassikerne, også de glemte, gamle klassikerne, til samarbeid med ulike artister, pop- rock- og jazz-grupper, ulike typer underholdningsmusikk, film- tv- og radiomusikk og musikk skrevet av Norsk Komponistforenings medlemmer – som ofte bidrar med ganske kompliserte partiturer. KORK har opparbeidet en kompetanse og en stilforståelse som er unik.

Et prosjekt som har stor betydning for vår nye generasjon komponister, er KORKs samarbeid med komposisjonsavdelingen ved Norges musikkhøgskole. Professor Ivar Frounberg skriver følgende om dette samarbeidet: «Det var overraskende hvor lett og smertefritt vi fikk samarbeidet opp og stå. Jeg ringte til Holger Gulbrandsen og vi avtalte et møte. Da jeg gikk fra møtet hadde jeg datoer og alt klart. Vi hadde 4 prøvedager det første året, senere har vi gått ned til 3 de etterfølgende år. Orkesteret har vært tålmodig: De må oppleve gjentatte feil i materialet, hver gang med en ny ung komponist. Det er nå ved å tegne seg et mønster – feilene retter seg, studentene gradvis bli mer bevisste om stemmematerialets nødvendige kvalitet, og noen av dem får faktisk lært å skrive for orkesteret – så det klinger som orkester. Vi er meget glade over samarbeidet, som vi håper kan fortsette.»

Norske komponister har hatt anledning til å jobbe sammen med KORK i ulike sammenhenger. Radi-opera serien, fjernsynsdramatikk, filmmusikk, radioteater og utallige radio- og tv-show, konserter i Store Studio, Aulaen, Konserthuset, Jakobs kirke, Rockefeller, Spektrum, konserter under Ultimafestivalen osv. osv., og en rekke viktige plateinnspillinger som samarbeidet med Norsk komponistforenings eget plateselskap Aurora vitner om – alt dette viser at KORK er en av Norges viktigste kulturinstitusjoner. Orkestret er risbelønnet utallige ganger både i og utenfor Norge. Uten KORK går lufta ut av norsk musikkliv!

I løpet av det siste 1 ½ året har KORK hatt 10 norske symfoniske verk på spilleplanen. I tillegg til dette har de spilt flere andre norske verk i det man kaller lettmusikkkategorien. Vi er også meget glade for at KORK som et av få orkestre i Norge har satset på en ung, norsk dirigent som sin sjefsdirigent. Rolf Gupta, som tiltrådte stillingen i høst, er også komponist.

Norsk Komponistforening ønsker KORK lykke til med det spennende samarbeidet med Rolf Gupta, et samarbeid vi har stor tro på.

På bakgrunn av dette har Musikkfaglig råd i Norsk Komponistforening i år vedtatt å gi prisen «Årets utøver 2003» til Kringkastingsorkesteret.

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev