Bjarte Engeset, dirigent DNBE

Julegave til Det norske Blåseensemble

Kulturkomiteen på Stortinget kom i går med en julegave til Det Norske Blåseensemble. Arbeiderpartiet ønsket i utgangspunktet å bevilge så mye som en million til Østfolds eneste profesjonelle korps, men fikk ikke igjennom kravet hos regjeringspartiene i budsjettforliket. Men korpset i Halden, det tidligere Forsvarets musikkorps Østlandet, får 300.000 kroner. – 300.000 kroner er en veldig god nyhet selv om vi bad om mer, sier administrerende direktør i DNBE, Mattias Lundqvist til Sarpsborg Arbeiderblad.

Kalender

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

05/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

08/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

19/08/2021 Kl. 18.00

Oslo

Av Hild Borchgrevink

Etter budsjettforliket mellom Ap og regjeringspartiene advarte direktør Lundqvist om at det var reell fare for nedleggelse av Det norske Blåseensemble med mindre man fant en ekstra million kroner.

Forsvarets omorganisering medførte at noen av dets musikkorps måtte løsrive seg og finne andre former for drift. 1.januar 2003 ble Det Norske Blåseensemble opprettet som en videreføring av Forsvarets Distriktsmusikkorps Østlandet. Det har vært stor vilje blant lokale politikere og fylkeskommune og stat å opprettholde orkesteret som sivilt ensemble. Samme dag som korpset ble nedlagt opprettet Østfold Fylkeskommune og Halden kommune stiftelsen Det Norske Blåseensemble anno 1734. Året 1734 henviser til at det helt siden 1734 har eksistert korpsvirksomhet i Halden. Ensemblet vil i størst mulig grad presentere et bredt spekter av musikk, fra tradisjonelle, klassiske verker til blues, rock og moderne verk, samt samtidsmusikk. Musikerne skal være inspiratorer for andre miljøer. Ensemblet er regionens eneste profesjonelle blåseensemble. Per i dag består ensemblet av 26 musikere.

Etter DNBEs konsert i Fredrikstad lørdag 15. november i år skrev Andrew J. Boyle i Demokraten at en ny tidsregning var startet for Østfolds profesjonelle orkester. «Til nå har det vært uunngåelig at det norske blåseensemble ville bli sammenlignet med Divisjonsmusikken. Lørdag ble vi ferdige med det!», skrev Boyle. «To tredjedeler av soldat-musikerne ble med over i sivilorketeret for et år siden. Med tiltredelsen av Bjarte Engeset som musikalsk leder i høst begynte visjon å bli virkelighet. Tiden som ett av flere militærorkestre er nå historie. Orkesterets vekst måles heretter mot denne fabelaktige konsert, fulle av kvaliteter og prestasjoner man forgjeves lengtet etter i konsertene til Divisjonsmusikken,» fortsetter han.

— Vi gikk inn for å bevilge en million i vårt budsjett, og derfor er vi selvsagt ikke helt fornøyd med 300.000 kroner, sierArbeiderpartiets Østfold-representant på Stortinget Signe Øye til Sarpsborg Arbeiderblad. – Men for oss er dette første trinn i en opptrappingsplan for orkesteret som skal bringe bevilgningene opp på et rimelig nivå etter hvert.

Disse planene er direktør Mattias Lundqvist også fornøyd med. – Dette er signaler vi ser på med stor glede, sier han til Sarpsborg Arbeiderblad.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Kulturskolelærer – breddeprogram musikk

Fredrikstad kommune – Kulturskolen

Kulturskolelærer – Dans/Jazzdans

Fredrikstad kommune – kulturskolen

Produsenter

Bodø2024 IKS

Kantor / Organist

Folldal Kirkelige Fellesråd

Basstrombone

Den Norske Opera & Ballett

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev