Kjell Bækkelund

Jens Stoltenberg om Kjell Bækkelund

– Norge har mistet en av sine største kunstnere og Arbeiderbevegelsen har mistet en av sine mest trofaste, aktive og verdifulle medarbeidere, skriver Jens Stoltenberg i dette minneordet over nylig avdøde Kjell Bækkelund, som gikk bort 13. mai, etter kort tids sykeleie. Stoltenberg roser Bækkelund for et langt og intenst engasjement ikke bare i kunsten, men også for kulturens kår i samfunnet.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Av Jens Stoltenberg, partileder, Det Norske Arbeiderpartiet

Det er med stor sorg vi har mottatt meldingen om at Kjell Bækkelund er død. Norge har mistet en av sine største kunstnere og Arbeiderbevegelsen har mistet en av sine mest trofaste, aktive og verdifulle medarbeidere.

Kjell Bækkelund var født i 1930 og vokste opp i enkle kår på Oslos østkant. Det ga ham en ballast av sosialt engasjement og et politisk grunnsyn som han aldri sviktet. Kjell Bækkelund var en usvikelig sosialdemokrat med en dyp rettferdighetssans. Hele sitt voksne liv var han et svært aktivt medlem av Arbeiderpartiet. For ham var det ikke nok å utøve stor kunst. Han måtte også utvikle en politikk for kunst og kultur.

Pianisten Kjell Bækkelund debuterte som liten gutt. Han var bare åtte år da han spilte sammen med Filharmonisk Selskaps Orkester. Etter krigen ble han landets ledende pianist, kjent langt utover Norges grenser. Mennesker over hele verden ble kjent med Griegs og Sæveruds musikk på Bækkelunds utallige konserter. Han åpnet mange unge menneskers ører for klassisk musikk både på konserter og plater. Han spilte over hele Norge, og på alle kontinenter. Og heldigvis sluttet han egentlig aldri. Vi er mange som har hatt gleden av å bli invitert ikke bare til en, men til flere avskjedskonserter.

Man skulle tro at en kunstner på Kjell Bækkelunds nivå og med hans intense program, hadde nok med å utøve sin kunst. Men ikke han. Mesteparten av sitt voksne liv var han en aktiv skribent i flere aviser, og altså en svært engasjert deltaker i utformingen av Arbeiderpartiets kulturpolitikk. Han var en periode medlem av Kringkastingsrådet og viseformann i Statens Musikkråd. Han var en nær venn av mange av partiets ledere, kanskje særlig Trygve Bratteli, Reiulf Steen og Thorbjørn Jagland. Han var en hyppig og kjær gjest på partikontoret, og samtalepartner for partisekretærer helt siden Haakons Lies tid.

Kjell Bækkelund var hedret i inn- og utland for sine kunstneriske fortjenester. Han hadde flere høye ordner. For Arbeiderpartiet var han også det aktive og lojale partimedlemmet, den usvikelige sosialdemokraten. Vi kommer til å savne ham.

Stillinger

Vikariat som akkompagnatør

Barratt Due musikkinstitutt

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Kommunikasjons-ansvarlig

Musikkforleggerne

Pianolærer

Nittedal Kulturskole

Programmedarbeider

Safemuse – Safe Havens For Artists

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev