I tiden 11. – 14. september arrangeres en helt spesiell festival i Rauland: den 4. internasjonale kongress og festival for munnharpa. Stedet er Raulandsakademiet, som vil være i fokus for resten av munnharpeverden i fire dager, fylt til randen med et tettpakket program, bestående av seminarer, konserter, utstillinger og markeder. Og som en ekstra godbit, vil festivalen åpne med et bestillingsverk av Arne Nordheim: «Partita for fire munnharper og elektronikk».
Dette er en ambulerende festival, som hvert 3. år arrangeres av de nasjonale munnharpeorganisasjonene i land som har en solid tradisjon for dette instrumentet. Tidligere festivaler har vært avholdt i USA, Yakutia (Sibir) og i Østerrike. Nå er det Norges tur, og det er Norsk Munnharpeforum og Høgskolen i Telemark, Folkekulturstudia i Rauland som samarbeider om dette arrangementet. Arrangørene venter grupper av musikere og dansere fra en lang rekke land og kulturer til festivalen. Yakutia kommer med to grupper: En stor gruppe med musikere, sangere og dansere, som i sine rikt dekorerte kostymer vil utføre sjamanistiske ritualer, bl.a. en ildseremoni. Så en barnegruppe med munnharpespillende jenter og gutter, som også vil presentere sine egne danser. Barna fra Yakutia vil i forbindelse med festivalen også besøke flere skoler i Rauland.
Videre får festivalen besøk av to grupper fra Nord-Japan. De er ainuer, fra minoritetsgrupper på øya Hokkaido. De vil også utføre flere rituelle danser: Bjørnedansen, Tranenes dans m.m. Fra Kirgisistan i Sentral-Asia, kommer det to folkemusikkgrupper. Den ene av disse er invitert til Norge av Etnografisk Museum i Oslo, som i slutten av september skal ha en bred presentasjon av kirgisisk kultur. Her er de invitert til å delta, sammen med landets fremste forfatter, Jengis Aitmatov. Det kommer også gjester fra Ufa i Bashkortostan, byen som ennå er i sjokk etter flykatastrofen over Sveits i sommer. Her bor en av Russlands store munnharpevirtuoser, Robert Zagretdinov. Han har med seg musikere som også trakterer flere andre eksotiske instrumenter. Og ikke å forglemme: Fire musikere og sangere fra Tuva, som i tillegg til munnharpe, også vil presentere den spesielle overtonesangen som Tuva er så kjent for. I Norge har vi ved flere tidligere anledninger hatt besøk av overtonesangere, blant annet på den internasjonale festivalen i Førde.
I tillegg til disse gruppene, kommer en lang rekke artister, som alle er mestere på sine svært forskjellige munnharper. Mer moderne og eksperimentell musikk blir også å høre under den store heldagskonserten på lørdag. Her vil vi få oppleve munnharper i samspill med bl. a. didgeridoo, sang, og forskjellige blåse- og strengeinstrumenter. Det hele tatt i betraktning, besøkende på festivalen vil få servert en uhyre spennende blanding av underholdning – godt krydret med eksotiske innslag som vi ytterst sjelden får oppleve i Norge, heter det avslutningsvis i pressemeldingen Ballade har mottatt.

Mitt hittil ærligste forsøk på å være et ansvarsbevisst menneske
I en tid der demokratiet står på spill får begrepet skyldfølelse renessanse.

Ballade jazz: Å bryte og bygge vaner
Dette er platene du pakkar med deg i lag med krimromanen, kvikklunsjen og appelsina.

Nyhet! Ballades festivalguide
Vi lanserer Ballades festivalguide, som vil samle musikkfestivaler over hele landet, gjennom hele året.

Oppspark til årets Inferno: Gjenhør med debatt om hatytringer i black metal
Ballade radio: Varm opp til metalfestivalen med den heite debatten om hatytringer i black metal fra fjorårets festival, med et sterkt internasjonalt panel.

POSTKORT FRA JAPAN: – Individet er ikke verdt en jævla dritt. Og dét har japanerne skjønt.
Spellemannsnominerte Why Kai dro på turné til Japan, og fikk både nye fans og eksistensiell angst.

Mørk kveldssang med Michael Krohn
Nylig ble det kjent at Michael Krohn legger opp som vokalist på grunn av sykdom. Her er hans siste nachspiel som sanger.