Halvorsens «Fossegrimen» på plate og i Oslo Konserthus
Det første skrevne norske verk for hardingfele gis nå ut av forlaget SIMAX. Musikere fra Latvias nasjonale symfoniorkester dirigert av Terje Mikkelsen, og med Arve Moen Bergset som solist, fremfører stykket «Fossegrimen» i Oslo Konserthus onsdag 10. april. Konserten, som også tar for seg Johan Halvorsens hyllest til Theodore Roosevelt på vegne av Norge, blir også sendt i NRK P2.
Komponisten John Halvosen er mest kjent som teaterkomponist på slutten av det 19. århundre og fra begynnelsen av det 20. århundre, samt som dirigent og kappellmester ved steder som Harmoniens Orkester og Den Nationale Scene i Bergen. I og med nedtegnelsen av spellemannen Knut Dahles slåtter på oppdrag for Edvard Grieg oppstod en sterk interesse for de norske folketoner. Det første musikalske resultatet var en tonesetting av Eldegardens skuespill «Fossegrimen» med hardingfela som soloinstrument.
Den komplette musikken til Johan Halvorsens ”Fossegrimen” finnes nå på CD. Utgiver er Grappas forlag for klassisk musikk: SIMAX, som med dette gir ut sin tredje CD med Halvorsens musikk. Litt av bakgrunnen for utgivelsen, som synliggjør en spennende epoke i norsk musikkliv, finner du i disse utdragene fra Simax’ presseskriv.
«Den 18. mars 1899, i Kristianias gamle Logesal, fikk hovedstadens publikum stifte bekjentskap med en 35 år gammel, relativt ukjent musiker som hadde reist helt fra Bergen for å gi konsert. Musikeren var Johan Halvorsen (1864–1935), som opptrådte både som dirigent, fiolinist, bratsjist og pianist. På programmet stod bare hans egne komposisjoner,deriblant marsjen “Bojarernes Indtog” og en orkestersuite fra det indiske skuespillet Vasantasena. Siden 1893 hadde Halvorsen dirigert “Harmonien” og vært kapellmester ved Den nationale Scene i Bergen, og nå siktet han mot et høyere mål: kapellmesterstillingen ved det nye Nationaltheatret. Her skulle det nemlig opprettes et fast orkester på hele 45 musikere, det største faste orkester som til da hadde virket i Norge.
I sin samtid ble Halvorsen regnet som Norges største dirigent etter Johan Svendsen. Han hadde stor suksess også med å dirigere norsk musikk i utlandet, blant annet ved en “unionskonsert” i Stockholm 1903, ved Minnekonsert for Grieg i Paris 1908 og ved de nordiske musikkfestene i København (1919), Helsingfors (1921) og Stockholm (1927).
Nationaltheatrets store maestro gjennom 30 år skrev, i tillegg til alt annet, musikk til mer enn 30 skuespill. Fossegrimen, med tekst av Sigurd Eldegard, bygger på myten om Myllarguten. Det het seg nemlig at Myllarguten skulle ha lært å spille av Fossegrimen, i folketroen de underjordiskes musikalskelederskikkelse, “og sett sjæli si i pant for læra”. Eldegard fant det takknemlig å spinne videre på myten og fikk dessuten flettet inn Myllargutens møte med Ole Bull, i skuespillet omtalt som Meisterspelemannen.
Johan Halvorsen var selvskreven da det skulle skrives musikk til Fossegrimen. Han hadde tidligere lært seg å spille hardingfele, og var så fascinert av slåttetradisjonen og instrumentet at han satt seg fore å bli den første i musikkhistorien som benyttet hardingfela som soloinstrument med symfoni-orkester.
Det er hele musikken til Fossegrimen nå presenteres på innspilling for første gang. Arve Moen Bergset trakterer hardingfele og fiolin, på samme måte som komponisten selv gjorde under fremførelser. I tillegg synger han den vakre «Torgeirs Sang». Det er flere sangroller involvert, her kan nevnes den illsinte Fossekallen, i Øyvind Bluncks skikkelse, og Kjøkemeistaren, fremført av Per Vollestad.»
Det andre verket på denne CDen ble skrevet til utdelingen av Nobels Fredspris til Theodore Roosevelt i 1910. Her kombinerer Halvorsen norske folkemelodier med kjente amerikanske hymner og temaer, i en hyllest til prisvinneren. Utgivelsen ledsages også av en grundig tekst om Halvorsens verk av Øyvind Dybsand.
Ledige stillinger
Daglig leder
Nordland MusikkrådSøknadsfrist:28/10/2024
Rektor
Gjøvik kunst- og kulturskoleSøknadsfrist:31/10/2024
Førsteamanuensis i cembalo
Norges musikkhøgskole (NMH)Søknadsfrist:17/11/2024
Rådgiver for eksport og internasjonalisering innen kunstmusikk
Music Norway Søknadsfrist:28/10/2024
Publikums- og arrangementsansvarlig
Arktisk Filharmoni AS Søknadsfrist:23/10/2024