Ole Fredrik Norbye

Grieg Society Award 2008 til Ingfrid og Åshild Breie Nyhus

Det engelske Grieg-selskapet gav denne måneden sin pris for årets plate til Ingfrid og Åshild Breie Nyhus.

Kalender

Stabat Mater av Antonín Dvořák

29/03/2020 Kl. 16:00

Oslo

Kampenjazz: Skarbø Skulekorps

29/03/2020 Kl. 20:00

Oslo

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Prisen som ble utdelt ved en mottakelse ved den norske ambassaden i London, ble gitt for innspillingen av Edvard Griegs ”Slåtter, op. 72”, hvor versjonen for piano er etterfulgt av de originale slåttene for hardingfele.

Innspillingen er basert på spelemann Knut Dahle (1834-1921) sine versjoner av slåttene. Dahle lærte slåtter direkte fra legendariske spellemenn som Myllarguten og Håvar Gibøen. På sine eldre dager så Dahle at tradisjonen var i ferd med å dø ut, og han tok kontakt med Edvard Grieg for å få ham til å skrive ned på noter de slåttene han hadde lært. Grieg var meget begeistret for prosjektet, og ga oppgaven med nedtegnelsen til fiolinisten, dirigenten og komponisten Johan Halvorsen. Resultatet ble grunnlaget for Griegs Slåtter, op. 72, utgitt i 1903.

Men notasjon av folkemusikk byr på mange utfordringer som man på denne tiden ikke var tilstrekkelig oppmerksom på, særlig med hensyn til den helt spesifikke lokale tilhørigheten – i form av musikalsk dialekt – som hører med til hver slått. Kort sagt var det en rekke sentrale detaljer ved Dahles spill som Halvorsen noterte på en mangelfull måte, ‘feil’ og uklarheter som forplantet seg videre til Griegs stykker og i senere fremførelser.

Professor Sven Nyhus har lang erfaring med notasjon av hardingfeleslåtter. Gjennom nye nedtegnelser av disse slåttene – basert på voksrullopptak av Knut Dahle (1912) og sønnesønnen Johannes (1953), er grunnen lagt også for nye tolkninger av Griegs pianoverk.

Søstrene Nyhus har begge både folkemusikalsk bakgrunn og klassisk skolering. Ingfrid Breie Nyhus (f. 1978) har studert klaver i Oslo, Helsinki og Hannover, har vunnet en rekke priser, bl.a Den Norske Solistpris i 2005. Oppveksten i et folkemusikalsk hjem ligger som rot for hennes musikalske virke, og hun utøver også folkemusikk på zither og klaver.

Åshild Breie Nyhus (f. 1975) er fjerdegenerasjons felespiller i sin familie fra Røros, og har også røtter i Hallingdal. Som solist på hardingfele har hun vært engasjert av flere symfoniorkestre i Norden. Utøvelsen av den folkemusikalske arven på fele, hardingfele og nyckelharpe kombinerer hun med virksomhet som klassisk fiolinist og bratsjist, i Oslo Filharmoniske Orkester og Det Norske Kammerorkester.

Innspillingen som er utgitt på Simax ble gjort på Griegs eget flygel, i Griegs egen stue på Troldhaugen.

Dette i følge en pressemelding.

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev