Siri Austeen: "Fuora Grenen (Lydverk, 2005)

Fuora Grenen – tolvte verk i rekken av Digitale fortellinger

PNEK – Produksjonsnettverk for elektronisk kunst og NRK/ULYD lanserer tolvte verk i rekken av Digitale fortellinger på nrk.no/ulyd. Det er Siri Austeen som står bak verket, der populærvitenskapelige og kunstneriske sjablonger blir brukt om hverandre. Siri Austeen er også kjent som musiker og performance-artist, og er dessuten aktuell med en gruppeutstilling i regi av Galleri F15 i Moss, der Amanda Steggell, Tore Honoré Bøe og Vibeke Tandberg er noen av de andre bidragsyterene.

Kalender

AVLYST: Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

AVLYST: Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

— Populærvitenskapelige og kunstneriske sjablonger blir brukt om hverandre i dette fortellereksperimente. Med sine ikke-hierarkiske sidestillinger, hyller Fuora Grenen sample-kulturen, forteller kurator Per Platou i PNEK. – Fortellingen er lagt i tre parallelle grener; snøgren, havgren og bryggergren. Disse er utledet fra interessen for tre mikroliv; collembolen på Antarktis, algene i havet og gjærsoppen i ølbrygg.

— Ved hjelp av et forstørrelsesglass kan fortellingen gro frem som en sukulent-aktig plante, med opplysninger og sidespor til tematikk som akustiske fenomener i naturen, mykologi, vokale tradisjoner, urbane strukturer og veldig mye annet! Har du hørt snøkrystallene ekplodere? Hva har norsk rockhistorie med alger å gjøre? Finnes det en link mellom driften til reproduksjon og kulturproduksjon?

Tittelen på verket peker i følge Platou mot «begeistring» og «furore» – en tilstand som kan lede til utvidet sans og grad av signalutveksling inernt i et individ eller mellom flere.

Programmeringen av «Fuora Grenen» er ved Hege Vadsten og Paul Brady i novelty.no, mens både Lauritz Sverdrup Sømme, Universitetet i Oslo, Sverre O. Øverli (spesialist i molekylær biovitenskap og polare økosystemer), øl-brygger Gunnar Wik ved Atna Bryggeri, og fotograf og polfarer Geir Randbyhar vært gode støttespillere.

Siri Austeen er utdannet ved kunstakademiet i Trondheim, Accademie belle Arte, Bologna og Academy of Fine Arts, Praha. Hun har stilt ut en rekke ganger i inn- og utland, samt deltatt og opptrådt i mange andre sammenhenger med video, lyd og/eller performance. Hun var medlem i bandet Tremulators (1984-91), og har spilt med Buckle Bunnies siden 2000.

Prosjektleder for PNEK er Per Platou, mens Tilman Hartenstein er prosjektleder hos NRK/Ulyd. BEK – Bergen senter for elektronisk kunst, bidrar med server-hosting og tilrettelegging av prosjektene.

Tidligere publiserte fortellinger på NRK.no/Ulyd:

* DF #11: I would love to change! (Gry O. Ulrichsen)
* DF #10: En anarkist er død (Kaja Wright Polmar)
* DF #9: Take the F train (Hanne-Lovise Skartveit og Diego Araujo)
* DF #8: Lys – mørke (Tale Næss og Erle Stenberg)
* DF #7: RUSH (Torbjørn Skårild)
* DF #6: Den første pakistaner (Pernille Dørstad)
* DF #5: OSS – Ofte stilte spørsmål (Andy Smith)
* DF #4: Langweekend (Beathe C. Rønning)
* DF #3: Det sorte båndet (Tor Brekke Skjøtskift)
* DF #2: Hva sier trærne? (Marte Aas)
* DF #1: Myggbasen for Finnmark og Kalkutta (Nicholas H. Møllerhaug og Espen Sommer Eide)

For utdypende informasjon om Siri Austeen og «Fuora Grenen», kan du også lese dette intervjuet på ULYD-sidene av Tilman Hartenstein. Her sier Austeen blant annet:

— Det er en fascinasjon omkring det med mikro- og makroverdenen, det å kunne zoome inn og ut i skala og betydning, fra det helt lille til det store universet. Jeg blir glad av å se ting i nye proporsjoner, og konstatere at alt fortsatt utvikler seg, at vi fortsatt i hovedsak jobber med å opprettholde livet… Det gir faktisk en slags trygghet. Menneskene justerer seg hele tiden, og den plastisiteten er fascinerende.

Austeen er ellers aktuell med en gruppeutstilling i Moss Brygeriesr Utstillingshall, der hun har med musikkvideoen «The Higher, the brighter». Denne store mønstringen av ung nordisk samtidskuns er en del av F15 40-års jubileum, og viser 84 av de over 90 kunstnerne som har stilt ut på prosjektrommet siden 1993.

Svein Flygari Johansen er produsent for den omfangsrike gruppeutstillingen, som også rommer multikunstnere og musikere som Amanda Steggell, Anders Smeby, Lars Ramberg, Per Platou, Tore Honoré Bøe, Ulrika Pihlström, Unn Fahlstrøm og Vibeke Tandberg.

Utstillingen er åpen fra 13. mai til 11. juni, torsdag-søndag 13-18. Det er gratis inngang, og gratis omvisning hver søndag kl. 14. Nærmere informasjon finner du her.

En ny Digital Fortelling hos NRK.no/ulyd publiseres ukentlig fram til sommerferien 2006. Digitale Fortellinger er et samarbeid mellom PNEK og NRK/ULYD, med støtte fra Norsk kulturråd.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev