Tanja Orning, Kyberia

Fritt Fall med Tanja Orning, Øyvind Torvund og Trygve Seim

Lørdag 6. mars er det duket for en ny utgave av Fritt Fall på Blå, der Tanja Orning og Øyvind Torvund Duo spiller improvisert og komponert musikk. I tillegg kommer Trygve Seim og Jon Halvor Bjørnseth, som vil opptre sammen med en gruppe studenter fra Barratt Due Musikkinstitutts høyskoleavdeling. De har hatt en ukes intensivt verkstedsarbeid som nå skal vises og høres under tittelen «Vårlysning», ut i fra tanken om at fremtidens spillelærere også bør kunne fungere både som verkstedsledere og improvisatører sammen med elevene.

Kalender

7x7x7

02/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Toner og Tanker på Malerhjemmet

03/12/2023 Kl. 16.00

Viken

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 17:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Fritt Fall omtaler seg selv som «konsertserien for deg som trenger et alternativ til lørdagsshopping», der Ny Musikkk og Drivhuset inviterer til en times formiddagskonsert med improvisasjon og musikalsk lek i avslappede omgivelser på Blå.

Førstkommende lørdag vil Tanja Orning og Øyvind Torvund Duo spille improvisert og komponert musikk på elektrisk cello, elgitar og på «primitiv» elektronikk.

Øyvind Torvund er komponist og gitarist/elektronisk musiker. Han er utdannet ved Høgskolen i Stavanger og ved Norges Musikkhøgskole. Han bor for tiden i Amsterdam. I tillegg til sitt virke som komponist er Torvund gitarist og improvisator, og har spilt med blant andre No Spaghetti Edition og Frode Gjerstad. Torvunds musikk og lydinnstallasjoner blir ofte spilt ved norske og utenlandske festivaler,sist ved Ultimafestivalen i Oslo og Up North Festival i Dublin, Irland. I 2003-2004 er Øyvind Torvund huskomponist for Oslo Sinfonietta.

Tanja Orning er en av landets ledende cellister i den yngre generasjonen. Hun har etablert seg som en utøver av ulike former for samtidsmusikk og har vist seg å være en svært allsidig musiker. Tanja studerte ved Norges Musikkhøgskole med Aage Kvalbein og Bjørn Solum og i London med William Pleeth. Som Fulbrightstipendiat reiste hun i 1992 til Indiana, USA, der hun i 1994 mottok «Master of Music in Performance» under Janos Starker. Fra 1994-2001 har Orning vært ansatt som solocellist i Stavanger symfoniorkester i tillegg til å være en aktiv solist og kammermusiker. Hun spiller mye samtidsmusikk, bl.a. i Kyberia, i strykekvartetten Ametri, som solist og i rockebandet Wunderkammer. Hun har undervist i cello ved Høgskolen i Stavanger. Orning ble tildelt statens toårige arbeidsstipend for yngre/nyetablerte kunstnere i 2000. Hun har vært med på å bestille og urfremføre ca 40 kammermusikk- og soloverk av norske komponister.

I tillegg til Orning og Torvund spiller Trygve Seim og Jon Halvor Bjørnseth denne lørdagen sammen med en gruppe studenter fra Barratt Due Musikkinstitutts høyskoleavdeling. De har hatt en ukes intensivt verkstedsarbeid som nå skal vises og høres under tittelen «Vårlysning». I dette verkstedarbeidet har pedagogstudentene improvisert sammen med sine øvingselever, utifra en tanke om at fremtidens spillelærere også bør kunne fungere både som verkstedsledere og improvisatører sammen med elevene.

Pianist Grete Helle Rasmussen og fiolinist Sigyn Fossnes, som begge arbeider ved Barratt Due, tok initiativ til et samarbeid med Drivhuset for å bringe disse utfordringene inn i utdannelsen, slik at publikum skal få oppleve det som kan bli en ny generasjon musikk-kommunikatorer.

Trygve Seim er født i 1971, og regnes som en av våre ledende yngre jazzmusikere. Han er utdannet saksofonist fra Musikkonservatoriet i Trondheim, men har de siste årene først og fremst gjort seg bemerket som komponist. Han har samarbeidet med musikere som Christian Wallumrød, Kenny Wheeler, Nils Petter Molvær, Edvard Vesala og Arve Henriksen. I 1993 var han en av grunnleggerne av kvartetten The Source, en gruppe som startet som en frijazzkvartett, men etterhvert utviklet sin helt særegne stil. Han har skrevet flere verk for sitt eget orkester, og også for utøvere som Anne Lise Berntsen. Etter sommeren kommer hans nyinnspilte CD på ECM. For sitt første album, «Different Rivers», fikk han i 2001 den tyske kritikerprisen Preis der Deutschen Schallplattenkritik.

Konserten begynner klokken 14. Billetter koster kroner 50, mens medlemmer av Blå kommer inn gratis.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.