Nils Mortensen, pianist

Finnes det en samisk kunstmusikk?

De fleste forbinder nok samisk musikk med joiken, med tradisjonsmusikken. Oslo Kammermusikkfestival presenterer 20. august en konsert med samisk kunstmusikk. Musikken til konserten Sámi románssat, samiske romanser, er skrevet av komponistene Knut Kristiansen, Johan Sara og Frode Fjellheim til tekster av Nils Aslak Valkeapää. Utøvere er sopranen Marianne Hirsti, klaverkvartetten Ensemble Nord og vokalensemblet Vokal Nord. Nils Utsi leser. – Det er veldig spennende å få lov til å presentere en annerledes side av samisk musikktradisjon på denne måten, sier Inger Kolberg, daglig leder i Oslo Kammermusikkfestival.

Kalender

— Komponistene Knut Kristiansen, Johan Sara og Frode Fjellheim omtolker den samiske tradisjonsmusikkens louhti til en helhet som kan kalles samisk kunstmusikk, forteller Festspillene i Nord-Norge, som hadde forestillingen på besøk ifjor. – Musikken har klare undertoner av joik og joikens nære forhold til ordene og skildring av naturen, men er samtidig skrevet fra en klassisk innfallsvinkel og fremføres av klassisk utdannede musikere. Knut Kristiansen har dessuten inngående kjennskap til afrikansk urmusikk, og Duke Ellington og Thelonius Monk er også blant hans inspirasjonskilder.

Sopranen Marianne Hirsti får tonefølge av klaverkvartetten Ensemble Nord fra Alta. Ensemble Nord består av Ingrid Marie Willassen, fiolin, Tørris Koløen Bakke, bratsj, Christian Sundewall, cello og Nils Anders Mortensen, piano. Som landsdelsmusikere i Finnmark har de deltatt i flere forskjellige prosjekter med samiske utøvere. Slik har de fått en unik innsikt i den samiske urmusikken som kommer prosjektet Sámi románssat til gode. Nils Mortensen har også jevnlig hatt solorecitals ved festivaler som Festspillene i Bergen og solistengasjementer blant annet i Stavanger Symfoniorkester. I 1996 var han Årets debutant hos Rikskonsertene.

Ved siden av Ensemble Nord deltar også vokalensemblet Vokal Nord. Dette ensemblet har sitt utspring i en dobbeltkvartett som i 1994 satte i gang et ettårig prosjekt for å prøve ut noen kunstneriske og administrative metoder i korarbeid. Ensemblet holdt flere kritikerroste konserter, blant annet under ledelse av den kjente svenske kordirigenten Gunnar Eriksson. Det ble et krav både fra presse og involverte sangere at prosjektet måtte fortsette, og fra 1995 til 1997 gjorde ensemblet flere konserter under navnet Barokk Nord ledet av Carl Høgset, Grete Helgerød og Magnar Mangersnes. Fra høsten 1999 overtok Ragnar Rasmussen som kunstnerisk leder, og under hans taktstokk har ensemblet vunnet en rekke europeiske priser og medvirker årlig i Tromsø symfoniorkesters produksjoner.

Mari Boine og Marion Palmer
I annen del av konserten på Oslo Kammermusikkfestival spiller Mari Boine band. Nordisk råds musikkprisvinner Mari Boine har med seg forfatteren Marion Palmer fra Finnmark som leser egne tekster. Marion Palmer er opprinnelig fra det lille kystsamfunnet Kvalsund i Finnmark. Hun debuterte i 1995 med diktsamlingen Alle pikene løper til vinduet. Hennes andre diktsamling, Utsatte strøk, utkom i 1999. Den er basert på bilder fra barndom og oppvekst på 1950- og 60-tallet i Kvalsund; bilder som også er beskrivende for hennes opplevelse av dagens flerkulturelle Finnmark. Eller som hun selv beskriver det: På kysten av Finnmark er det vanskelig å vite hvor det samiske slutter og det norske begynner.

Oslo Kammermusikkfestival feirer i år et aldri så lite jubileum. Festivalen som starter opp den 15. august er nummer femten i rekken. – Det er en enorm forskjell på da vi startet opp alene som kammermusikkfestival her i Norge og til i dag hvor det er ca. 20 slike festivaler rundt om i landet, sier festivalsjef Arve Tellefsen. – Det kommer en eller to nye til hvert år, og det er svært gledelig at publikum strømmer til konsertene overalt.

Norske navn
Foruten samiske romanser ved Karpedammen på Akershus kan Oslo Kammermusikkfestival by på mange store konsertopplevelser med både norske og utenlandske toppmusikere. Superstjerner som pianisten Maria João Pires og fiolinisten Gidon Kremer kommer til byen, og ikke minst et stort navn innen tidligmusikken, gambisten Jordi Savall. Savall skal blant annet spille sammen med sin samarbeidspartner gjennom flere år, luttenisten Rolf Lislevand. Andre norske toppnavn som Leif Ove Andsnes, Håvard Gimse, Randi Stene, Tuva Semmingsen og Lars Anders Tomter står også på plakaten. Blant ensemblene kommer Det Norske Kammerorkester, Det Norske Solistkor, Vertavo-kvartetten, Oslo Sinfonietta, Norsk Barokkorkester og medlemmer av Forsvarets Stabsmusikkorps. På Oslo Sinfoniettas konsert blir det nye verk av unge norske komponiststudenter og et nytt konsertprosjekt med video av Oslo Sinfoniettas komponistaspirant Øyvind Torvund, som gikk ut av Norges Musikkhøgskole i fjor.

Ellers kan festivalen også skilte med førsteoppførelse i Norge av den polske komponisten Krysztof Pendereckis sekstett og Frankrikes store samtidsmusiker, komponist og dirigent Pierre Boulez’ siste klaversonate.

Nytt av året er at Nordea vil gi en pris til en fremragende ung norsk musiker. Prisen deles ut under åpningskonserten i Oslo Konserthus fredag 15. august, hvor Kammerorkesteret blant annet fremfører Mozarts klaverkonsert i B-dur Kv. 456 med Leif Ove Andsnes som solist.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Kirkemusiker

Aurskog-Høland kirkelige fellesråd

Salgs- og markedsansvarlig

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Balansekunst

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev