I innlegget Festspill på avveier, publisert i Bergens Tidende (BT) onsdag, får festspilldirektør Anders Beyer i Festspillene i Bergen sterk kritikk. Innlegget er signert ti kulturtopper, deriblant tre tidligere festspilldirektører, én tidligere styreleder og én hovedsponsor, i tillegg til nære samarbeidspartnere.
Innsenderne frykter for at Festspillene er i ferd med å undergrave sin egen posisjon. Det kommer som svar på et innlegg Beyer selv hadde i BT tidligere i sommer.
Savner substans
I innlegget står det blant annet:
– Vi opplever at Festspillene er i ferd med å gå ut i en programmessig spagat, der kvalitet blir skadelidende, samtidig som vi stiller spørsmål ved institusjonens vekststrategi. Vi savner konsentrasjon om det vesentlige.
– Et festspill skal selvsagt være for alle, men derimot ikke for alt. Vi savner substansen, de i bred forstand store klassiske satsingene og vi savner det kunstnerisk nyskapende, satsingen på det vi ikke kjenner fra før.
– Særlig gjelder vår bekymring den utflytende sjanger-profil for programmet i Festspillenes hovedarena, Grieghallen. Økt vektlegging av populærsjangre som sikrer publikumstallene må etter vårt syn ikke forveksles, slik Anders Beyer i sin snedige retorikk synes å gjøre, med nyskapende, modige satsninger som gjerne også er sjangeroverskridende. Da svekkes Festspillenes identitet og profil.
Det pekes også til Nattjazz-sjef Jon Skjerdals kritikk fra tidligere i år. Han anklaget Festspillene for å forsyne seg av jazzpublikummet.
Skape diskusjon
Direktøren for Bergen Filharmoniske Orkester (BFO) Bernt Bauge er talsperson for kritikerne. Han sier til BT at mye av kritikken er tatt opp med Beyer tidligere.
– Han er kjent med mine synspunkter. Men at vi nå kommer så tydelig på banen, er at vi deler en felles bekymring. Den ble aktualisert i og med Beyers eget utspill i BT i juli. Det er viktig at denne bekymringen blir gitt offentlighet, sier Bauge til BT, der han også uttrykker håpet om at innlegget kan skape en diskusjon.
Står inne for utviklingen
Festspilldirektør Beyer sier selv til BT at han står inne for festivalens utvikling. Men ønsker kritikken velkommen.
– Kulturfeltet og de ulike kunstsjangrene er i stadig bevegelse og utvidelse. Det er og skal være plass til mange. Jeg tror det er aktørene som skaper nye muligheter og utvikling, og ikke de som verner om sine territorier, som vil stå stødigst, sier han til BT.
Disse står bak leserinnlegget:
Bernt Bauge, direktør BFO
Mary Miller, operasjef BNO
Per Boye Hansen, tidligere festspilldirektør, nå operasjef i Oslo
Lorentz Reitan, tidligere festspilldirektør
Erling Dahl, tidligere festspilldirektør
Morten Walderhaug, tidligere leder for Kulturbyen Bergen 2000, nå kulturhussjef i Bærum
Audun Kayser, pianist og professor ved Griegakademiet
Pål W. Lorentzen, tidligere styreleder Festspillene
Egil H. Sjursen, styreleder BFO
Trond Mohn, næringslivsleder og sponsor av Festspillene

– For meg er det sikreste tegnet på at jeg har mestret låta, at jeg klarer å skru av hjernen
Brede Sørum anses for å være en av de virkelig store favorittene i det norske jazzmiljøet. Men musikken han formidler er alt annet enn den 'den nordiske jazzen'.

Elna skal jobbe for likestilling i nordisk kunstmusikk
Databasen ELNA – Equality Library for Nordic Art Music skal bidra til likestilling i kunstmusikken i Norden.

– Det er ikke algoritmene, men håndverket som til syvende og sist gir resultater
Gitarist Magnus Berg gav nylig ut albumet «Electric Sugar» til strålende kritikker. Ballade har fått innblikk i prosessen bak verket.

Bylarm lanserer «Bransjeprisen»
Musikk-Norges største bransjekonferanse og -festival presenterer Bransjeprisen: Til menneskene som sjelden får applausen, men som alltid fortjener litt mer av den.

Ballade og Parkteatret inviterer: Gratis konsert og videovisning – Sesongavslutning!
Søndag 27. april viser vi aktuelle musikkvideoer på Parkteatret i Oslo, med Paul-Ronney Angel som spillende gjest. Få med deg sesongens siste visning!

– Tono bidrar til frykt blant konsertarrangører
Arrangørene om betaling for konserter: – Tono veit ikke hvordan de skal sette vedtaket sitt ut i live. Det bidrar ikke til tillitt.