Komponist, skribent og kulturpersonlighet Synne Skouen (Foto: Det Norske Kammerorkester)

Festkonsert til ære for Synne Skouen

Komponisten, skribenten og kritikeren Synne Skouen har vært en tydelig stemme i kulturoffentligheten i fem tiår. Nå feires hun med en jubileumskonsert med musikk hun mener fortjener å bli hørt.

Kalender

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Knut Vaage: multiMORF remix vol 1

26/09/2020 Kl. 20:00

Vestland

Ghazal- og qawwali-kveld

26/09/2020 Kl. 18:00

Oslo

Høstlandskap

26/09/2020 Kl. 16:00

Oslo

Hele min virksomhet består i å finne nye måter å uttrykke meg på.
– Synne Skouen

Komponist, kritiker og skribent Synne Skouen fylte 70 år 8. august i år. I september feires hun med bok – Den nysgjerrige lytter. Fra Arbeiderbladet til Facebook. Samtaler med Synne Skouen – som journalist Bodil Maroni Jensen har skrevet; det har vært og blir flere intervjuer med Skouen i både dagspresse og nisjemedier (blant annet her i Skouens «egne» Ballade – følg med i uken som kommer!); og ikke minst skal hun feires med en egen festkonsert på Sentralen i Oslo 15. september.

«Vi har invitert vår kvinnelige nestor i kunstmusikken til å være kveldens kurator for konserten», skriver Det Norske Kammerorkester på sine nettsider. Konserten er et samarbeid mellom Det Norske Kammerorkester og Ultimafestivalen, der orkesteret under ledelse av Terje Tønnesen «tar oss med på en musikalsk reise gjennom Skouens unike lydverden der hennes eget verk får plass ved siden av musikk av et knippe komponister hun selv har valgt til anledningen, og som hun mener vi bør lytte til», forteller orkesteret videre i sin omtale av festkonserten.

Den helt ferske boken om Skouen oppsummerer hennes virke i kortform slik:
Komponisten Synne Skouen har vært en markant stemme i kulturoffentligheten gjennom femti år. På 70- og 80-tallet var hun musikkanmelder i Arbeiderbladet og redaktør i ny musikk-tidsskriftet Ballade. På 1990-tallet var hun musikksjef i NRKs Kulturkanalen, og på begynnelsen av 2000-tallet var hun sjef for NRKs flermediale Kulturavdeling. I 19 år, frem til 2020, var hun spaltist i Aftenposten. For tiden arbeider hun med en opera, FRAM, som skal være ferdig i 2022, fem år etter at hennes forrige opera, Ballerina, hadde suksess i Bjørvika-operaen i 2017. Begge verkene er bestilt av Den Norske OPera & Ballett.

En del av programmet handler også om å høre Skouens egne ord om liv, kunst og kveldens program i en samtale med Ida Habbestad, journalist og daglig leder i Norsk Komponistforening.

Før konserten inviterer Ultima Context og Ballade til live paneldebatt om dilemmaer og løsninger i musikkritikken, der Synne Skouen selv deltar sammen med Eystein Sandvik (NRK), Anne Hilde Neset (The Wire, Ny Musikk, Kunstnernes Hus) og Jørgen Karlstrøm (Norsk Komponistforening, TONO). Guro Kleveland, redaktør av Ballade, modererer debatten.

Festkonserten til ære for Synne Skouen finner sted tirsdag 15. september kl. 19.00 i Marmorsalen på Sentralen.

Program for konserten
Synne Skouen Autumn Arias (2012)
Finn Mortensen Sonate for solofløyte (1953, utdrag), Dieter Kaufmann Concertomobil (1986, utdrag), Ragnhild Berstad Anstrøk (1999)
Sofia Gubaidulina Strykekvartett nr. 4 (1993)
Dalia With Grues et Nix (1996)
Arne Nordheim Adieu (1994)

Medvirkende
Terje Tønnesen, kunstnerisk leder/fiolin
Liv Hilde Klokk, fiolin
Øystein Birkeland, cello
Audun Sandvik, cello
Tom Ottar Andreassen, fløyte
Hans Christian Bræin, klarinett

Stillinger

Direktør

Fond for utøvende kunstnere

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev