Safe as Milk, poster 2007

Festival på høvleri, barneskole og i kirken

Denne helgen arrangeres den niende Safe as Milk-festivalen i Haugesund. På programmet står en rekke norske og internasjonale artister som alle inngår i festivalens målsetning om å presentere eventyrlysten musikk. I tillegg til konserter på den faste scenen Høvleriet, er det også duket for kirkekonsert, skolekonsert og et eget videoprogram. I denne artikkelen ser vi litt nærmere på artistprogrammet.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Bjørn Hammershaug

Den genreløse festivalen i Haugesund inkluderer som vanlig en rekke ulike musikalske uttrykk, der folk, støy, vise, elektronika, impro og rock alle hører naturlig hjemme. I festivalens ånd er det da også lagt opp til et par spennende møter mellom noen av landets fremste musikere i sine grener.

Musikalske møter og spennende soloprosjekter

Støy/impro-artisten Hild Sofie Tafjord (valthorn, elektronikk) som er kjent fra blant annet Fe-Mail og SPUNK deler scene med saksofonist Kjetil Møster (The Core, MZN3, Ultralyd, Trinity med mer.) [link id=60975 title=»Her «]kan du lese et intervju med Møster fra 2005, der han blant annet snakker om sitt engasjement i Ultralyd. Et intervju med Hild Sofie Tafjord i forbindelse med SPUNKs ti første år finnes [link id=62758 title=»her«].

Rockettothesky – eller Jenny Hval som er hennes egentlige navn – høstet mye anerkjennelse for både sin debutplate ”To Sing You Apple Trees” (2006) og for sine konserter landet rundt. Ballades lesere ble kjent med Rockettothesky allerede i februar 2006, da vi [link id=61493 title=»rapporterte«] følgende fra en av hennes første konserter:

— Et nytt og positivt bekjentskap var unge Jenny Hval aka Rockettothesky. Hun fremstod som en naturlig blanding av Islaja, CocoRosie og Friends’ Phoebe, med et meget sjarmerende sett låter fremført med hjemmelagde beats, av og til en kassegitar og ikke minst et eksentrisk tekstmateriale. En låttittel som ”I Stepped On My Toothbrush” kan illustrere hennes underfundighet og originalitet.

Underfundig og original er vel to begreper som har blitt heftet ved Rockettothesky, men hun har i løpet av det siste året vist at det er kvaliteter som også er forenelig med å nå ut til et større publikum. På Høvleriet står hun på scenen sammen med et nytt og utvidet band, samt gjestemedlem DJ Sunshine.

Et annet nyskapende samarbeidsprosjekt finner sted i Skåre kirke førstkommende fredag. Det er første gang Safe as Milk holder konsert der, og det er Svarte Greiner og Ingar Zach som skal ta publikum ut av festivalen. Det er riktignok ikke helt avklart hvorvidt de to skal opptre sammen, eller hver for seg – men det ligger nok an til en eller form for samarbeid i løpet av denne konserten.

Svarte Greiner er Erik Skodvin, eller kjent som ene halvpart av Deaf Center (les mer om Deaf Center [link id=61941 title=»her«] og i [link id=61206 title=»dette «]intervjuet fra 2005.

Trommeslager/perkusjonist Ingar Zach er en særs travel mann. De siste 15 årene har han markert seg kraftig på den norske impro-scenen, både som musiker og som en av initiativtagerne til plateselskapet SOFA (intervju [link id=61532 title=»her«]). Zach har i lengre tid vært bosatt i Madrid, men det forhindrer ham ikke fra å delta i trioen Huntsville – som også spiller på festivalen.

Huntsville får stadig større anerkjennelse for sin ”hypnotiske yoga-country”, også utenlands. De leverte i følge Ballades anmelder en [link id=63228 title=»kanonkonsert «]sammen med to blad på nylig avholdte Kongsberg Jazzfestival, og har i tidligere [link id=62081 title=»intervju «]med Ballade redegjort for noe av sin musikalske plattform.

Fra etiketten Metronomicons tilsynelatende uttømmelige gullgruve stiller Oslo-bandet Truls and the Trees, anført av Truls Heggero fra Kjelsås. Bandet er aktuelle senere i høst med sin debut Ailanthus, som skal være ”blomstrende og melodisk indiepop” i følge festivalarrangørene. Det passer i så fall godt, for Metronomicon Audio ble i [link id=61100 title=»dette«] intervjuet profilert som en ”trivelig label”.

Du vide verden…

Fra den utenlandske menyen nevner vi også legenden Charles Hayward fra This Heat, den italienske eksperimentalisten Andrea Belfi, det elektroniske lyduniverset til portugisiske Rafael Toral. Fra USA kommer amerikanske Six Organs of Admittance, som er soloprosjektet til Ben Chasny – også kjent fra Comets On Fire. Mer info om hans ulike prosjekter kan leses på groove.no sin side om Chasny (ekstern lenke).

Lørdag 28. Juli er det for andre gang klart for Safe as Milk konsert på Røvær Skole. [link id=61914 title=»Fjorårets «]opptreden med Goodiepal huskes vel fremdeles som et høydepunkt for mange. I år byr festivalen på intim formiddagskonsert med Mount Eerie (USA). Bak dette navnet finner vi trubaduren Phil Elvrum fra Anacortes, Washington. For mange er nok Elvrum godt kjent for sitt første alter ego; The Microphones. Mer om Elvrums mange eskapader kan leses her (ekstern lenke til groove.no).

Videoprogram

Nytt av året er et eget videoprogram, satt sammen av Ruth Hege Halstensen. Hun har fulgt festivalen siden oppstarten, blant annet som backstage-ansvarlig, og bidratt med scenestunts som medlem den mytiske performancegruppa Läsk.

Årets festivaltema er ”Verktøy”, og i den anledning har vi satt sammen et videoprogram som muligens kan skissere opp ulike tendenser som romsterer rundt i videokunsten i dag. Verkene inngår i musikkprogrammet vises i forkant av konsertene, så sjekk ut programmet i god tid, for i likhet med musikken, vil man kun få en sjanse til å oppleve videoene under festivalen. Det internasjonale utvalget tilbyr alt fra abstrakt undergrunnskunst som lefler med metalestetikk (Monica Winter), subversiv mediapropaganda (Khaled D. Ramadan), psykedeliske ballongtoner (Matilda Tristram), sammensmeltingen av videocollage og musikkdokumentar (Brian DeGraw fra Gang Gang Dance) og stilistisk popkunst (Darren Lago).

Video as Tool fungerer som et forprosjekt til neste års 10 års jubileum, hvor Ruth Hege Halstensen skal lage en større utstilling for Safe as Milk, hvor både dens historie og essens vil være sentrale tema.

Halstensen jobber ellers som skribent og scenekunstanmelder i blant annet Morgenbladet og Natt og Dag, og er kuratorstudent ved kunsthøgskolen i Bergen.

Mer info om Safe as Milk her. Ballade vil følge også årets festival.

Stillinger

Dirigent – hovedkorps

Hosle og Bekkestua skolekorps i Bærum

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev