Leif Solberg (Foto: Tim Collins)

Et langt og rikt liv i musikken

Om Leif Solbergs musikk er det sagt at «den er paradoksal ved at den både er uforutsigelig og strengt organisert. Flyktig, sær og hele tiden overraskende».

Kalender

Operapub på Røverstaden

27/10/2021 Kl. 19:00

Oslo

Ensemble Allegria og Oslo Kammerakademi

30/10/2021 Kl. 14.00

Oslo

Lørdagsopera 30. oktober

30/10/2021 Kl. 15:30

Oslo

Komponisten og organisten Leif Solberg døde sitt hjem på Lillehammer mandag 25. januar, 101 år gammel. Et langt og rikt liv i musikken og kirkens tjeneste er over. Solberg var den komplette kirkemusiker –  både en framragende orgelspiller, korleder og komponist. Hans pedagogiske gjerning på byens gymnas og blant de mange privatelever gjennom mange tiår har satt dype spor på Lillehammer. I byens hovedkirke hadde han sin trofaste gjerning i 44 år. Det er ikke mange kirker i landet som har statuer av sine organister foran kirken, men Lillehammer har det. Her er Solberg i fornemt selskap med blant andre Ludvig Mathias Lindeman og Fritjof Andersen.
Hva anerkjennelse som komponist angår må han sies å ha vært en ‘late bloomer’. – Merker vi i vår tid en gryende interesse for 30-årene? Alle disse tingene som ikke var helt moderne  og ”comme il faut”, og som blåste ned i vindstyrken av det ”nye”. Leif Solbergs musikk stilnet i møtet med proklamasjonene, kravene, det høylydte, skrev Olav Egil Aune i 1996 i heftet til Halgeir Schiagers CD Gå varsomt min sjel med orgelverk av Solberg. Da hadde organisten, korlederen og klaverpedagogen Leif Solberg vært en velkjent størrelse i Mjøstraktene i en mannsalder.
Han kom fra Lena, begynte å spille orgel ti år gammel og pendlet til Oslo fra han var 15 til timer med Arild Sandvold, som oppmuntret ham til å komponere. Organisteksamenen i 1933 ble komplettert med teoristudier hos Per Steenberg og Karl Andersen. Senere ble det også studieopphold i London og København i 1949. Men gjerningen på Lillehammer slukte all hans tid, og komponisten stilnet.
Det var Schiagers CD som trakk komponisten frem i lyset. Platen vakte betydelig oppmerksomhet, bl.a. hos musikkritikeren Martin Anderson som eier plateselskapet Toccata i London. Han var fascinert av Solbergs Symfoni fra 1951 og gjorde mye for å få denne utgitt. Til hans 100-årsdag i 2014 ga selskapet ut en CD med alle Solbergs orkesterverk. Dirigenten på denne utgivelsen, Paul Mann, karakteriserer symfonien slik: – Musikken er paradoksal ved at den både er uforutsigelig og strengt organisert. Flyktig, sær og hele tiden overraskende. Verket synes å ha ett ben i norsk folklore og et annet i noe mer individuelt og vanskelig å definere, som om Griegs ånd plutselig ble besatt av Carl Nielsens oppfinnsomhet. Dette er uten tvil en av de mest fengslende symfoniene fra etterkrigstiden.
Komponistforeningen og Musikernes fellesorganisasjon takker Leif Solberg for hele hans gjerning. Det lyser fra hans minne. Våre tanker går til hans familie og venner.
Leif Solberg bisettes ved Lillehammer kirke kl. 13.00 torsdag 4. februar.
Åse Hedstrøm, styreleder Norsk Komponistforening.
Anders Hovind, Musikernes fellesorganisasjon.
Foreningen Ballade er eier og utgiver av redaksjonelt uavhengige ballade.no. Per i dag er NOPA, NKF, MFO og NMFF medlemmer i Foreningen Ballade.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev