Trondheimsolistene (Foto: Jørn Adde)

– En voldsom anerkjennelse

– Det er kvalitetsprodukter som gjelder i Grammy Award-sammenheng, Og det er interessant at det er et klassisk ensemble og ikke en popartist som er nominert i år, sier Larry Bringsjord.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Norge kan få en vinner på utøversiden allerede i år gjennom TrondheimSolistene, men fem årlige Grammy-nominasjoner og én Grammy-vinner fra 2012 er blant flere ambisiøse målsetninger i en eksportkåt og samlet norsk platebransje. Larry Bringsjord, styreleder i FONO som organiserer norske plateselskaper, mener Grammy er en nøkkel til det amerikanske markedet.

— Bare det å være tilstede i Staples Center, selv uten nominasjon, er en voldsom anerkjennelse. Mens det i Norge er en lunken holdning til Spellemann, er det en annen og bedre holdning til Grammy i USA, sier Bringsjord, som har vært til stede på utdelingen flere ganger.

Les også: [link id=65250 title=»– Bedre organisering kan bringe oss til topps«]

Døråpner til det amerikanske marked
Har man er en internasjonal avtale på et internasjonalt plateselskap i Norge vil en Grammy-tildeling nesten automatisk generere utgivelse i det amerikanske markedet. Er man et uavhengig selskap vil man med en Grammy-vinnende artist lett kunne skaffe seg en partner i USA. Det vil også bli 100 ganger lettere å skaffe seg management og booking i USA, selv om det ikke er automatikk i det, mener Bringsjord.

Etter det Ballade har tatt rede på har Norge vunnet to Grammy-priser: Emigrantprodusentene og låtskriverne i Stargate vant Grammy for beste r&b-låtskrivere med sporet Miss Independent framført av amerikanske Ne-Yo i 2009. De er også nominert i år, som beste r&b-låtskrivere for Katy Perry. Tidligere har også cellist Truls Mørk vunnet Grammy i kategorien for beste instrumentalist uten orkester i 2002, med Britten Cello Suites 1-3.

Les også: [link id=66393 title=»– Jeg maste til jeg skammet meg«]

— Norsk klassisk er kvalitet
Leif Ove Andsnes er nominert syv ganger, Jan Garbarek har to, a-ha har én. Klassisk og jazz er først i rekken av Grammy-oppmerksomhet her i landet.

— Hvis man bruker Grammynominasjoner som kvalitetsmålestokk kan man si at si at Norge henger litt etter i norsk pop og rock-bransje på utøversiden?

— Ja, det vil jeg si. Det er helt topp at bakmenn som Stargate bryter gjennom barrieren, men det er interessant at det er et klassisk ensemble og ikke en popartist fra Norge som er nominert i år. Det er et tydelig budskap til den norske popbransjen: Det er kvalitetsprodukter som gjelder. Her har vi en annen popkultur enn i Sverige når det gjelder hvordan man utfører den og tenker den, man har en litt mer kredrocka popforståelse her, mener Bringsjord.

Tilbakeføring av spisskompetanse
Music Export Norway (MEN), som ligger i frontlinjen for eksport av norsk musikk med blant annet kontorer i Berlin og London, mener også at signalverdien av å bli assosiert med Grammy Awards er høy. Ikke bare i USA, men også i andre deler av verden. Pål Dimmen på MENs kontor i Oslo sier at det i stor grad er opp til aktøren og apparatet rundt aktøren å utnytte momentet som skapes i forbindelse med en nominasjon, selv om også MEN bruker Grammy for alt det er verdt i sitt profileringsarbeid.

I mai vil MEN arrangere master class for norske aktører med Grammynominasjons-grossistene Stargate i New York.

— Når det gjelder Stargate-samarbeidet så besitter de en helt unik kompetanse som de er villige til å dele med norske talenter. Det er helt klart viktig for oss at slik spisskompetanse kan føres tilbake til Norge, sier Dimmen.

Grammy Awards skjer søndag 13. februar i Los Angeles USA.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev