Silent Block (No Spaghetti Edition, 2006)

En omreisende musikkfestival for nysgjerrige ører

No Spaghetti Editions omreisende musikkfestival startet sin ferd i Barcelona i 2004. Året etter fortsatte den til Buenos Aires, og i år lander den i Norge – nærmere bestemt på Tou Scene i Stavanger og den nye nasjonale jazzscenen i Oslo. Her presenteres artister som Sidsel Endresen, Hild Sofie Tafjord, Huntsville og et nystartet kjøkkenensemble fra Stavanger. INTRO-komponist Øyvind Torvund har dessuten skrevet en egen ”Ølguide” for anledningen.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Av Bjørn Hammershaug

3. – 5. november tar det norske ensemblet No Spaghetti Edition med seg musikerkollegaer fra fjern og nær, og for tredje gang arrangerer de musikkfestival for nysgjerrige ører.

Stavanger til Oslo
No Spaghetti Edition festivalen lover både energifylt, humørfylt og spontan improvisasjonsmusikk, lek med mekanikk og elektronikk, samt reiser inn i ukjente lydlandskap. Det skjer både i Stavanger (Tou scene) og Oslo (Cosmopolite/Belleville).

I Stavanger vil en del av programmet ta form av klanglig utforsking av Tou Scenes spesielle rom, som ølhallene og andre krypinn. I Oslo presenterer festivalen et tett kveldsprogram på Cosmopolite og den nye klubben Belleville.

— Det er jo litt mindre eksotisk å sette festivalen til Norge, sier Ivar Grydeland i No Spaghetti Edition til Ballade. Grydeland driver også etiketten Sofa sammen med Ingar Zach, begge er med i trioen [link id=62081 title=»Huntsville «]som spiller under årets festival.

— Men poenget vårt er først og fremst å jobbe med miljøer som vi synes er viktige, og å komme til steder der det finnes musikere vi kan samarbeide med. Nå hadde vi lyst til å sette festivalen i Norge, og da var det naturlig å bruke Tou Scene i Stavanger og den nye nasjonale jazzscenen Belleville i Oslo.

Siden No Spaghetti Edition skal være et omreisende arrangement synes Grydeland det var naturlig å holde på den ideen, og i år blir det altså mulig å være med rundt i løpet av selve festivalen.

— Det blir spennende å se hvor mange som følger med oss rundt, sier han, og lover en påskjønnelse til publikummere som møter opp på begge stoppestedene.

Små band og store ensembler
— Konseptet rundt No Spaghetti Edition er å samle musikere fra improvisasjonsmiljøet for å utforske ulike tilnærminger og skape ny musikk for kollektiv improvisasjon, solister og mindre grupperinger, fortalte ildsjel Ivar Grydeland til Ballade i 2005, da festivalen ble holdt i Argentina. Dette har de ført videre også i år.

Hvordan vil du si at årets spaghettifest stiller seg i forhold til de to foregående?

— De to første var mer fokuserte på det å spille i store ensembler. Vi inviterte med oss et knippe musikere og lagde nye varianter av No Spaghetti Edition ensemblet, et band som har hatt over 50 musikere siden oppstarten i 1999. I år presenterer vi i større grad band, samt at vi konsentrerer oss om litt større verk gjennom et par store ensemblestykker.

Ett av disse er skrevet av den unge norsk komponisten Øyvind Torvund fra Stavanger, som nylig ble kåret til årets INTRO-komponist.

— Han har jobbet kontinuerlige de siste 10 månedene for å lage et verk for No Spaghetti Edition, og det er noe vi ikke har vært med på før, sier Grydeland.

Torvund har i samarbeid med den greske kunstneren Yorgos Sapountzis laget et bestillingsverk for No Spaghetti Edition og Tou Scenes ølhaller. Det har fått navnet «Ølguide», og vil blant annet bestå av musikk, guiding og en fest.

— Det vil bli to timer med alt fra topp konsentrert lytting til en utradisjonell for guiding i lokalet til et lite teselskap, forteller Grydeland.

Det andre store ensemblet som skal presenteres på NSE, er The Kitchen Orchestra. Den renommerte briten Steve Beresford (London Improvisers Orchestra) leder for anledningen det nystartede prosjektensemblet fra Stavanger, som har blant andre Nils Henrik Aasheim, John Lilja, Didrik Ingvaldsen og en bråte andre musikere fra regionen i sine rekker.

— Det blir med andre ord styrt improv i forskjellige former for store ensembler, i tillegg til solokonserter og små band, sier Grydeland.

Solo fra Endresen, fransk Reodor Felgen
Kommer gjør også Sidsel Endresen, en av landets mest markante vokalister. Hun er for tiden aktuell med soloutgivelsen «One» (SOFA), som utgis i forbindelse med festivalen.

Repertoaret på både platen og konsertene er et renskåret soloformat, der stemmen er eneste instrument. Endresen har rendyrket dette formatet i en årrekke, og høster strålende kritikker for sine solokonserter i inn- og utland.

— Det er stort å få med norsk vokalmusikks førstedame, ikke minst siden vi selv gir ut den nye platen hennes, sier en stolt Grydeland.

I år er Frankrike godt representert på festivalen. Silent Block er omtalt som en slags krysning mellom Reodor Felgen, Petter Smart og Serafin. Med sine oppfinnsomme hjemmelagede instrumenter og sin massive musikk er de uforglemmelige både for ører og øyne.

Dessuten vil den franske lydkunstneren Marc Pichelin fylle kriker og kroker på Tou med inntrykk fra sine lydinnsamlingsturer på Laos og i Nord-Troms. Se for øvrig mer utfyllende artikkel om Pichelins prosjekt i egen artikkel [link id=61853 title=»her«].

Siste dagen farer så hele karavanen til Østlandet og inntar den Nasjonale Jazzscenen i Oslo. I den nyåpnede klubben Belleville (på Cosmopolite) får Oslopublikummet høre Sidsel Endresen og Silent Block. Det blir dessuten solokonsert med Christian Wallumrød og trioen Huntsville, som har mottatt gode kritikker for sin debut-CD «For the middle class» (Rune Grammofon).

Grydeland: – Det som skiller oss fra andre festivaler er jo nettopp at vi flytter oss rundt. De fleste opparbeider jo en lokal forankring med et lokalt publikum, så vi har nok gjort det litt vanskelig for oss. Det viktigste er at vi presenterer musikere som vi kjenner og liker selv. Mye av dette er musikere som få kjenner til, og kanskje ikke ville kommet til Norge hadde det ikke vært for denne festivalen.

Program:

Fredag 3. november, Stavanger
Kitchen Orchestra m/Steve Beresford
Steve Beresford, Ivar Grydeland, Tonny Kluften
Andreas Meland
Silent Block

Lørdag 4. november, Stavanger
No Spaghetti Editon plays Øyvind Torvund and Yorgos Sapountzis
Sidsel Endresen
Looper + John Tilbury
Hild Sofie Tafjord

Søndag 5. november, Oslo
Christan Wallumrød
Sidsel Endresen solo
Huntsville
Silent Block

For mer informasjon anbefales hjemmesiden nospaghetthiedition.com.

Stillinger

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Kommunikasjons-ansvarlig

Musikkforleggerne

Pianolærer

Nittedal Kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev