Familieoperaen Cella mi sto på programmet både som DKS-forestilling og som festivalkveld under Kamfest 2023. (Foto: Kristian Wanvik/Trondheim Kammermusikkfestival)

Slik jobbet kammermusikkfestivalen for å trekke unge

Trondheim Kammermusikkfestival setter rekord, og er ekstra stolte over at halvparten av de besøkende var barn, unge og studenter.

NyhetKunstmusikk

1. oktober var festivalen over etter ei uke med kammermusikk i forskjellige former. Kammermusikkfestivalen – også brandet som Kamfest – oppsummerer med at halvparten av publikum i år er barn og unge.

– Det har vært et bevisst ønske fra oss og en satsing i programmeringen til årets festival. Vi har arrangert babyopera med målgruppe fra 0 år og har hatt lave billettpriser for studenter. Vi har hatt to utsolgte forestillinger med Bukkene bruse på Badeland og en høyere andel studenter enn tidligere på festivalkonserter som Barokksolistene i Dokkhuset og Kyiv kammerkor i Nidarosdomen, sier festivalsjef Sigmund Tvete Vik.

Han beskriver til Ballade.no at de har jobbet over flere år for å programmere – og markedsføre seg – mot barn og unge. Også Trondheim som studentby har de bygget på. På en konsert der flere av musikerne var studenter, kom naturlig nok også flere studenter blant publikum.

Rabatt, gratiskonserter og samarbeid
– Gratulerer med gode besøkstall – hvor mye koster det dere å trekke inn barn og unge på rabatterte billetter? For eksempel; hvor mye høyere ville billettinntektene landet om dere solgte barne- og unge-billettene til full pris?
– For konsertene som ble utsolgt, som Nattkonserten i Domen, ville vi nok ha tjent inn mer hvis vi tok fullpris for alle. Konkret på den konserten «taper» vi rundt 30 000 kroner. På andre konserter har vi mer kapasitet, og da er det bedre å trekke flere barn/studenter til lav billettpris enn å ikke få dem på konsert i det hele tatt. På konsertene som er spesielt målrettet barn og barnefamilier, som Operafrø (0-1 år) og Bukkene Bruse på Badeland (fra 3 år), er det veldig naturlig å ha redusert pris for barn/familier, skriver Tvete Vik til Ballade. Han mener dét også handler om at det er viktig at alle skal ha råd til å ta med barn på kunst og kultur.

De har også samarbeidet om skolekonserter på dagtid med noen av produksjonene under festivalen.
– I år var det Fargespill Trondheim, familieoperaen Cella mi og The Playhouse Sessions med Barokksolistene. Noen er i samarbeid med Den kulturelle skolesekken, mens konserten med Barokksolistene tilbød vi gratis til elever fra videregående skoler i regionen med Musikk dans drama-linje. I teorien kunne vi kanskje ha solgt fullpris-billetter, men ser det som en del av festivalens samfunnsoppdrag å bidra med høykvalitetstilbud til denne spesifikke målgruppen.

Nattkonsert i Domen. (Foto: Kammermusikkfestival/Kristian Wanvik)

Trondheim Kammermusikkfestival hadde igjennom sine festivaldager 24. september–1. oktober inne mer enn 9000 publikummere. Dette teller både billettløsere og skolekonsertelever.
– Alt i alt tror vi ikke det «koster» oss noe å ha lave barne- og studentpriser. Vi vil tjene det inn andre steder, ikke minst på lang sikt. Vi har alle et ansvar for å inspirere neste generasjon publikummere, skriver Sigmund Tvete Vik.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Flere saker
Seks halvsannheter om Spotify

Seks halvsannheter om Spotify

Det er mange som har meninger om musikkstrømmetjenester, og særlig om Spotify. Det skulle bare mangle. Det siste året har gründer Daniel Ek solgt aksjer og hentet ut noen milliarder, og i sosiale medier og diverse debattfora dominerer som vanlig kritikk og frustrasjon. Noe er bygd på kunnskap og analyse fra statistikk og data, annet på anekdotiske bevis og ad hoc-data fra egne erfaringer og nettverk, skriver musikkviter Audun Molde.

Ballade jazz: Bang Bang

Ballade jazz: Bang Bang

Kan vi oppleve tid gjennom rytme? Kritikar Torkjell Hovland reflekterar rundt nye album frå Karl Bjorå, Telehiv, Building Instrument og Hulbækmo/Kalman i Ballade jazz.

Astrid Kvalbein gjenvalgt som rektor ved Norges musikkhøgskole

Astrid Kvalbein gjenvalgt som rektor ved Norges musikkhøgskole

Kvalbein blir rektor i fire nye år, med musiker og professor Morten Qvenild som prorektor.

Kunstneropphold på Folkemusikksenteret i Buskerud

Kunstneropphold på Folkemusikksenteret i Buskerud

Åpent for alle musikere å søke, til øving, låtskriving og fordypning i norsk folkemusikk.

Bevar Musikkbiblioteket ved NTNU!

Bevar Musikkbiblioteket ved NTNU!

Et så viktig universitet som NTNU må ha et rikholdig bibliotek for musikkprofesjonsutdanningen, og med kvalifiserte ansatte. Norsk musikkbibliotekforening støtter innspill om musikkbiblioteket ved NTNU, skriver Tone Nøtvik Jakobsen.

Ballade video: I stua, i limbo   

Ballade video: I stua, i limbo   

Med Marie Sahba, Adam Douglas, Iris Caltwait, Intertwine, Barren Womb og ARV. Samt en fem låters mini-konsert med Sweetheart.

Se alle saker
Konserttips Oslo

Serier
Video
Radio