Oddvar S. Kvam

Edvard Griegs historie i toner og bilder

Det nærmer seg Oslo Grieg Festival igjen. På festivalplakaten mellom 24. og 28. juli står blant annet konserter og omvisninger på Nasjonalgalleriet. I år er Oddvar S. Kvam (bildet) utnevnt til festivalens komponist. Kvam er flere ganger blitt belønnet av Griegselskapets jury i Oslos internasjonale komposisjonskonkurranse. I år gjelder det et verk for cello og klaver som blir spilt under en konsert den 28. juli med to av konkurransens øvrige vinnerverk.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Her bringer vi mer informasjon om Oslo Grieg Festival i deres egne ord:

10 konserter – tre omvisninger

«Den norske van Gogh» er han kalt, maleren Lars Hertervig som døde lutfattig og oversett for 100 år siden, 62 år gammel. Hans lysende skildringer av naturen i Ryfylke har et visjonært og subjektivt preg som først ettertiden har kunnet verdsette. Griegfestivalen og Nasjonalgalleriet ærer ham med en spesiell utstilling under Oslo Griegfestival.

Festivalkomponist
Oddvar S. Kvam

Oslo Grieg Festival hedrer denne gang komponisten Oddvar S. Kvam ved å utnevne ham til Festivalkomponist. Siden Kvams gjennombrudd i 1966, da han vant en konkurranse med et verk for mannskor og orkester, er det kommet en jevn strøm med komposisjoner fra hans hånd, og flere av dem har vært premiert i konkurranser. Så sent som ifjor vant han således en internasjonal komposisjonskonkurranse i Syd-Korea.

Juryen for Griegselskapet i Oslos internasjonale komposisjonskonkurranse har flere ganger belønnet ham. I år gjelder det et verk for cello og klaver som blir spilt på konserten den 28. juli sammen med to av konkurransens øvrige vinnerverk. En premiert strykekvartett fra hans hånd ble oppført hos oss for to år siden, og Kringkastingsorkesteret med Einar Steen-Nøkleberg som solist har spilt hans klaverkonsert «NORGEnius» – også premiert verk i Griegselskapets konkurranse.

Kvams produksjon spenner over alle former, fra de minste pianostykker, som f.eks «12 ordtak», til det store format som f.eks hans fredskantate for symfoniorkester og to kor, innspilt på CD med Oslofilharmonien og kor. Hans musikalske språk er levende. Vi hører en komponist som med utgangspunkt i de tradisjonelle verdier i musikken gir den nytt innhold og ny interesse gjennom sin idérikdom og sin personlighet.

Ved siden av sin komponistvirksomhet har Kvam hatt høytstående verv i vårt lands kulturliv, bl.a. som styreformann i Oslo-filharmonien, leder av Norsk Kulturråd og styreformann i TONO, og han er nå på femte året formann i Kunstnerforeningen. Han er Ridder av Den kgl. St. Olavs orden og æresmedlem av Norsk Komponistforening.

Konkurransevinner
Luca Belcastro

…come rondine o nube – ( … som en svale i skyen ) er den italienske komponist Luca Belcastros tittel på sin komposisjon som vant 1. Pris i Griegselskapet i Oslos internasjonale komposisjonskonkurranse nr. 6, og som ur-oppføres i Nasjonalgalleriet 28. juli. Komponisten er blant landets fremtredende i den yngre garde, som gjerne deltar i viktige komposisjonskonkurranser og gjør seg sterkt gjeldende i tidens musikkfester og -festivaler. Således blir hans komposisjon » …dia del mar » for kammerorkester spilt ved ISCM Verdensmusikkdagene 2002 i Hong Kong.

Luca Belcastro er født i Como i 1964 og tok først utdannelse som klassisk gitarist ved musikkonservatoriet «G. Verdi» i Milano, og så i komposisjon – med beste karakter – ved musikkonservatoriet «G. Nicolini» i Piacenza.

Siden han i 1996 vant 1. Pris i den internasjonale konkurransen «Valentino Bucchi» i Rom med et verk for sopran og orkester, har han fått oppført, innspilt og kringkastet en rekke verk både av symfonisk, kammermusikalsk og vokal art. Luca Belcastro vil være til stede ved ur-oppførelsen av sitt vinnerverk i Nasjonalgalleriet, innbudt av Griegselskapet i Oslo. Musikken vil også bli kringkastet av NRK.

Program for Oslo Grieg Festival 2002

Omvisninger: Fri entré. Konserter: Kr. 150, honnør kr. 100.
Billetter og detaljerte programmer ved inngangen en time før forestillingen.

Onsdag 24. juli
kl. 13:
«Naturens stemme. Norske landskaper i bilder og toner». Fridtjof Bringager, kåseri og lysbilder, Elisabeth Tandberg, sang og Wolfgang Plagge, klaver. Fri entré.

kl. 16:
Einar Steen-Nøkleberg, klaver. Händel, Kvam, Schubert. Entré kr 150/100.

Torsdag 25. juli
kl. 12:
«Sommer i norsk kunst». Omvisning ved Fridtjof Bringager. Fri entré.

kl. 13:
«Dialog». Oddvar S. Kvam og Arvid Vollsnes. Fri entré.

kl. 15:
Joakim Anselmby, klaver. Peterson-Berger, Grieg, Strindberg, Kvam (uroppf.), Brahms.
Entré kr 150/100

kl. 18:
«Griegs tre fiolinsonater». Vilde Frang Bjærke, fiolin ogKsenia Lubjantzeva, klaver. Entré kr 150/100

Fredag 26. juli
kl. 12:
«I Edvard Munchs landskap». Omvisning ved Fridtjof Bringager. Fri entré.

kl. 13:
Michael Süssmann, fiolin og Gunilla Süssmann, klaver. Grieg,Ysaye, Kvam, Brahms. Entré kr 150/100

kl. 15:
«Barna spiller Grieg og Kvam»
Elever av Synøve Løchen og
Mark Nippierd. Fri entré.

Lørdag 27. juli
kl. 11:
«I Lars Hertervigs landskap». Omvisning ved Fridtjof Bringager. Fri entré.

kl. 12:
Nana Mamajeva, vinner av Concours Grieg 2001. Schubert, Brahms, Takemitsu, Grieg, Liszt. Entré kr 150/100

kl. 14:
Paul Roczek, fiolin og Einar Steen-Nøkleberg, klaver. Mozart, Brahms, Grieg, Beethoven. Entré kr 150/100

Søndag 28. juli
kl. 12:
Sola Braga, sang og Einar Steen-Nøkleberg, klaver. Einarsson, Kvam, Sibelius, Grieg. Entré kr 150/100

kl. 14:
Griegselskapets 6. Internasjonale komposisjonskonkurranse for cello og klaver.
Uroppførelse av vinnerverkene til Kvam, Campana og Belcastro.
Audun Sandvik, cello og Zelina Sannum, klaver. Entré kr 150/100

Komponisten Luca Belcastro

Stillinger

Trekkspillpedagog 10 %

Nordre Follo kulturskole

Vikariat som akkompagnatør

Barratt Due musikkinstitutt

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Kommunikasjons-ansvarlig

Musikkforleggerne

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev