Dans for voksne - illustrasjon

Dans for Voksne presenterer høstens meny

Den Oslobaserte konsertserien Dans for Voksne kan by på alt fra dansk moro i Botanisk hage, en egen Oslo Maraton sammen med Ny Musikk, til amerikanske minimalister og norsk bråkerock i høstens ferske program. Blant artistene finner vi hjemlige kjenninger som Lasse Marhaug, Lene Grenager, Ryfylke og Årabrot. Fra det store utland kommer størrelser som Charlemagne Palestine og Whitehouse, sammen med ferskere, men ikke mindre spennende artister som danske Goodiepal og australske Oren Ambarchi.

Kalender

Monument Festival 2020

12/06/2020 Kl. 16:00

Viken

Opera for kidsa – Mozart og prinsessen

18/06/2020 Kl. 15:00

Innlandet

Legg til arrangement
Se alle

Av Bjørn Hammershaug

Konsertserien Dans for Voksnes høstprogram 2006 er tettpakket, genremessig variert og musikalsk spennende, som vanlig fra denne kanten.

Charlemagne Palestine
Vinterens største scoop er nok multimedia performance-kunstneren Charlemagne Palestine fra New York. Palestine tilhører samme generasjon og skole som Reich, Riley og Glass, men er noe underkjent i forhold til disse. Palestine var en av foregangsartistene innen dronemusikk og ritualistiske stykker for piano og orgel, noe han vil presentere på sine to konserter senere i høst.

Oslo Marathon 7-13. november
Palestines konserter inngår i det nystartede konseptet Oslo Marathon, som DFV gjør i samarbeid med Ny Musikk og konsertforeningen Blå.

— Vi går sammen om en hel uke med konserter hver dag, forteller voksendanser Harald Fetveit til Ballade.

— Det er Dans for Voksne som har programmert serien, og Ny Musikk er med på de tingene de er interessert i. Men dette er altså ingen festival.

— Festivaler er kjedelig, mener Fetveit og understreker at Oslo Marathon er en konsertserie.

Maratonuken innledes av en trippelkonsert på Blå med skotske Ben Reynolds’ gitar-ragaer, Oakwhistles bratsj /tape loops og den norske duoen Mi Kydnos tekstur-impro.

Det blir lydkunstutstilling ved blant andre Stian Skagen og Hai Nguyen Dinh da ”Hit that piece of ivory there” åpnes i Ny Musikks lokaler 11. november.

I tilknytning til denne utstillingen holdes dessuten et seminar på Kunstakademiet 13. november, der kunsthistoriker Erlend Hammer gir et foredrag om lydkunst. Hammer griper blant annet fatt i denne problemstillingen:

”Lydkunsten befinner seg i et hittil udefinert ingenmannsland midt mellom ulike kunstretninger. Det er fremdeles liten felles forståelse av feltets historie og teoretiske behov, og dette skyldes langt på vei det som er blitt kalt en divergerende verksforståelse innen samtidsmusikken og billedkunstfeltet.”

Konsert i Botanisk hage
Dans for Voksne kan ellers tilby danske Goodiepal, som førstkommende søndag holder sin konsert foran den store mammuten inne på Paleontolgoisk museum i Botanisk hage. Om Kristian Vester aka Goodiepal skal holde foredrag, vise frem sin mekaniske fugl eller akkompangnere sine monsterbrøl er det ingen som vet – men at det blir en minneverdig opptreden er vel rimelig sikkert.

Tilbake til Norge kommer også den australske gitaristen Oren Ambarchi, som holder to konserter: en solo og en opptreden sammen med Lasse Marhaug. I den mer støyende kategorien kan også nevnes en dobbelkonsert med Ryfylke og plateaktuelle Årabrot på Blå.

10. november blir det også celebert selskap på Blå. I tillegg til notoriske Whitehouse kommer amerikanske Jessica Rylan, som Fetveit nevner spesielt:

— Hun bygger sine egne synther som hun synger dagbokaktige kjærlighetssanger til – det er veldig vakkert, sier han. ”Forsvarsløs, naken og intim noise” er en beskrivelse som er brukt om Rylan.

Julenisseverksted
Mot jul holder Dans for Voksne ”workshops”, eller juleverksted i ”Circuit bending”. Bending-maestro Audun Eriksen er kursholder, og han forklarer teknikken slik:

«Circuit bending er først og fremst en eksperimentell prosess hvor utøveren ofte har begrenset kontroll over resultatet, og heller ikke ønsker full kontroll. Dette gjelder både under bygging av instrumentene og ved fremføring av musikk.

Eksperimenteringen foregår ved at man søker etter lyder ved å kortslutte kretskortet i et objekt mer eller mindre på måfå. Man bruker en «testlead» (2 skrujern forbundet med en ledning) og lager forbindelser mellom punkter/komponenter i kretsen mens den lager lyd. Når man hører at det skjer noe interessant med lyden markerer man forbindelsen og monterer senere en bryter, sensor, variabel motstand eller hva man måtte ønske for å kontrollere effekten.”

Mer informasjon om CB kan leses her.

— Vi sendte ut invitasjoner og fikk 30 påmeldte, sier Harald Fetveit. – Det er tre ganger så mange som vi kunne være, så vi bestemte oss for å holde to kurs i bending.

Dans for Voksne åpner vintersesongen førstkommende torsdag med duoen Wiget/Archetti, den norske cellisten Lene Grenager og den amerikanske avant-folksangerinnenen Larkin Grimm.

Program:

Bo Wiget / Luigi Archetti, Lene Grenager, Larkin Grimm
Torsdag 26. okt, kl 20, Spasibar

Goodiepal
Søndag 29. okt, kl 15:30, Paleontologisk og Geologisk museum, Botanisk hage

Ingar Zach og David Stackenäs
Tirsdag 31. okt, kl 20, Sound of Mu
—-
OSLO MARATHON 7-13 nov

Ben Reynolds , Oakwhistle, Mi-Kydno
Tirsdag 7. nov, kl 20, Blå

Sten Hanson, Leif Elggren, Sheriffs of Nothingness
Onsdag 8. kl 19, Sofienberg Kirke

Sten Hanson, Leif Elggren, Charlemagne Palestine og Jessica Rylan
Torsdag 9. nov. kl 16-19 UKS, Lakkegata 55D

Carlos Gifoni, Prurient, Alvars Orkester
Torsdag 9. nov, kl 20, Blå

Whitehouse, Jessica Rylan, Golden Serenades
Fredag 10. nov, kl 20, Blå

Charlemagne Palestine – pianokonsert
Lørdag 11. kl 16, Kongens gate 4

Hit that piece of ivory there! – åpning av lydkunstutstilling mm.
Lørdag 11-30 nov, kl 19 Ny Musikks lokaler, Tollbugt. 28, inng. Øvre Slottsg.

Charlemagne Palestine – orgelkonsert
Søndag 12. kl 19.30, Paulus Kirke, Grünerløkka

Erlend Hammer snakker om lydkunst på Kunstakademiets åpne forum
Mandag 13. nov, Statens Kunstakademi, St Olavs gt. 32, kl 19
—-
Oren Ambarchi
Tirsdag 21. nov. kl 20, Sound of Mu

Oren Ambarchi og Lasse Marhaug
Onsdag 22. nov. kl 20, Sound of Mu

Lene Grenager, Hild Sofie Tafjord, Bjørnar Habbestad, Michael Francis Duch
Torsdag 30. nov, kl 20

Ryfylke og Årabrot
Torsdag 7. des, kl 20, Blå

Cirquit bending- konsert 1
Søndag 9. des. kl 16, Rekord, Ebbels gt 4

Anthony Milton, Peter Wright
Onsdag 13. des kl 20, Sound of Mu

Cirquit bending- konsert 2
Fredag 15. des, kl 16, Rekord, Ebbels gt 4.

Følg med på hjemmesiden dansforvoksne.org for ytterligere informasjon.
Mer om Oslo Marathon finnes også på sidene til nymusikk.no.

Stillinger

Professor/ førsteamanuensis i trombone

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK)

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Kontrabass og fiolinlærer

Children’s International School Fredrikstad AS

Pianostemmer / pianotekniker

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK)

Trekkspillpedagog 10 %

Nordre Follo kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev