Truls Mørk

Cannes Classical Awards 2002

I tillegg til søndagens norske åpnings-show og for øvrig sterke fokus på populærmusikken skjer det da også andre ting som med norske øyne er gledelige under årets Midem. Både Truls Mørk og Stavanger Symfoniorkester ble hedret for sine innspillinger.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Tidlig på søndagskvelden kunne man oppleve en opplagt og underholdende juryformann, David Herwitz, lede prisutdelingene til Cannes Classical Awards. Årets jury besto i tillegg til Herwitz også av representanter fra ClassicsToday.com (USA), Gramofon (Ungarn) Klassik Heute (Tyskland), Musica (Italia), Repertoire (Frankrike) og Scherzo (Spania). Innspillingene vurderes selvfølgelig på bakgrunn av kunstnerisk og teknisk kvalitet.

Det ble delt ut priser i hele 27 kategorier, som dekker plateutgivelser som spenner fra tidlig musikk til samtidsmusikk, solo, ensemble og orkesterinnspillinger fra forskjellige perioder, og utmerkelser til produsenter, unge kunstnere, og den såkalte Living Composer prisen som i år gikk til Poul Ruders for hans sensasjonelle opera «The Handmaid’s Tale. Prisutdelingen var rammet inn ved at Danmark Radios Sinfonietta, under ledelse av norske Rolf Gupta framførte Vagn Holmboes triokonsert og avslutningsvis Poul Ruders underholdende gitarkonsert bygget over et tema av Paganini.

Selv om ingen pris ble delt ut til en helnorsk plateproduksjon, så var både norske komponister og utøvere representert i forbindelse med en rekke utgivelser. Slik ble Truls Mørk hedret for sin innspilling av Benjamin Brittens cellosuiter (Virgin 5 45399-2) i klassen Kammer/Solo Instrumental 20. Century, mens Stavanger Symfoniorkester delte prisen med de to andre nominerte i klassen Orchestral and Concerto CD Premier, for innspillingen av Geirr Tveiitts Prillar og Solgudsymfoni under ledelse av Ole Kristian Ruud, utgitt på svenske BIS (CD 1027).

Nå som diverse radiostasjoner, orkesterselskap og festivaler er begynt å utgi Cder med egne liveopptak er det opprettet en egen priskategori for denne type historisk arkivmateriale. Her vant BBC prisen utgivelsen av Arturo Benedetti Michellangelis innspilling av Griegs klaverkonsert. For øvrig ble fiolinisten James Ehnes kåret til årets unge kunstner, Best Special Edition gikk til Hungarotons innspilling av Bartoks samlede verk.

Det er et tankekors at ingen av de norske plateprisene omfattes av innkjøpsordingen for norske fonogrammer, da denne kun forholder seg til produsenter med adresse i Norge.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.