Hallgeir Pedersens trio

Blå program uke 44

Arve Henriksen, Shining, Hallgeir Pedersen Trio og Trulz & Robin. Dette er noe av det du kan få med deg i løpet av denne uken på Osloklubben Blå. Ballade presenterer her klubbens program i sin helhet.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Tirsdag 6. november:

LYDEN AV VÆRET, AV PUBLIKUM, AV ØRKEN …
Kaffe Matthews (UK)

Den britiske laptop-improvisatøren Kaffe Matthews er utrettelig i sin streben etter splitternye digitale musikkuttrykk. Hun har brukt vinddrager til å samle inn digitale vær-data og prosessere om informasjonen til lyd. Nylig gjorde hun auditiv forskning i Australias ørken. Den progressive lyd-kunstneren har en fargerik bakgrunn, som klassisk fiolinist, trommeslager, kremmer, zoolog og forsker med mastergrad i  teknologisk musikk. Og når hun besøker Blå, kommer hun til å gjøre opptak på og rundt scenen mens konserten pågår, for å bruke de samme lydene i musikken publikum får høre. Matthews holder improvisasjonsworkshop for Kunstakademiets studenter, som vil vise vellykkede resultater fra arbeidet på Blå. Kaffe Matthews samarbeider med Christian Fennesz, som er aktuell med den kritikerroste platen «Endless Summer».

Onsdag 7. november:

ARVE HENRIKSEN + NO SAM!
Med musikere fra Jaga Jazzist, Shining, Ra og Arne Garborg-prosjekter.

Arve Henriksen slapp sin første soloplate på Blå i oktober – «Sakuteiki» (utgitt av Rune Grammfon, verdensdistribusjon gjennom ECM). Trompetisten, vokalisten og elektronikeren fikk smigrende omtale på bauer og kanter, og dro en sekser i Dagbladet! Arve er en av de mest markante og helhjertede representatene for den nye, norske jazzen. Du kjenner han kanskje fra Supersilent, Deathprod., Tre Små Kinesere, Cloroform, Flava To Da Bone eller Nils-Petter Molvær.

Denne kvelden er han invitert til samspill med No Sam! – en friimprovisasjonsgruppe fra Musikkhøgskolen – både klassiske utøvere og jazzstudenter. På Musikk Under Oslo-festivalen gjorde de seg bemerket med anarkistiske, kollektive utblåsninger på t-banen. Nå gjør de en hel konsertserie på Blå sammen med markante utøvere innen improvisasjons- og samtidsmusikk – Bjørnar Andresen, Arve Henriksen, Terje Isungset, Christian Eggen og Sidsel Endresen. Nye stimuli og nye samarbeidspartnere forhindrer rutine og destruktiv bekvemmelighet, fastslår No Sam!

Torsdag 8. november:

SHINING PLATESLIPP
Med musikere fra Jaga Jazzist, Klover i Kamp og Bobby Hughes Experience.

Shining slipper debutalbumet sitt, «Where the Ragged People Go», på Blås plateselskap bp. Komponist og  saxofonist Jørgen Munkeby vant 1. august solistprisen under europamesterskapet i jazz i Avignon, Frankrike. Og denne høsten ble han nominert til Edvard-prisen – Norges høyeste utmerkelse for komponister – for sine kompositoriske bidrag til Jaga Jazzist. Jørgen fnyser av «sportsresultatene» sine, og gleder seg til å fylle Blå med beinhard og knallsterk musikk i tradisjonen etter sekstitallets store helter – John Coltrane, Paul Bley, Ornette Coleman og Wayne Shorter. Shining er en kvartett med tråder til en oppsiktsvekkende stor del av norsk musikkliv. Medlemmen er blant annet  kjent fra Jaga Jazzist, The Bobby Hughes Experience, Stella Polaris, Bertine Zetlitz, Ra, Oslo Fluid og samspill med Morten Halle, Jon Eberson og Torgrim Sollid. Bassist Aslak Hartberg kjenner du kanskje bedre som rapperen Alis i Klovner i Kamp.

Fredag 9. november:

BEBOP-NORGES GITAR-KONGE
Hallgeir Pedersen Trio. Support Morten Qvenild & Susanna K. Wallumrød

Mark Knopfler, Eric Clapton og Øystein Sunde er flinke de. Men når det gjelder bebop, kan de kaste strengeleiken sin på skogen og overlate scenen til godeste Hallgeir Pedersen fra Øksfjord i Finnmark. Blås publikum vil med all sannsynlighet nyte godt av krystallklar rytmikk, melodisk oppfinnsomhet og harmonisk frisinn av uforglemmelig karakter. Hallgeir Pedersen Trio består for øvrig av Nord-Norges aller lureste ringrever på trommer og bass – Trond Sverre Hansen og Konrad Kaspersen. Blå lover melankoli og energi, innadvendt klimpring og utagerende sving! Karene skjeler til bautasteiner som Wes Montgomery og Kenny Burrel, men serverer et oppdatert og ukonvensjonelt bebop-uttrykk.

Duoen Morten Qvenild & Susanna K. Wallumrød skal gjøre deg varm i trøya før Pedersen & co. De spiller komposisjoner av The Police, Paul Simon, Nina Simone og Nick Drake, og gir pop-låtene en improvisert, smygende og underfundig innpakning ved hjelp av piano og vokal. Qvenild kjenner du fra Ra, Shining og jaga jazzist.

Fredag 9. november:

HAPPY, FUNKY & SUPERGROOVY!
Det beste fra Oslo: Podams inkl. Trulz & Robin og Tranquil

For å gi ut norsk techno av internasjonal kaliber, kan det virke som om det er en fordel å komme fra Tromsø. Men Oslo-gutta Trulz & Robin er unntaket som bekrefter regelen. Mange kritikere så Norges nye, musikalske eksportartikkel i albumet «Mechanized World», som ble sluppet på nyåret. Nå har de slått seg sammen med synth-traktørene og trommeslagerne Knut, Christian og Markus. Og dermed får du en av de bedre live-opplevelsene fra Oslos klubb-miljø. Dedikerte techno-hoder vet nok at Trulz & Robin har samarbeidet med Layo & Bushwacka!, Luke Slater og Ian O’Brien. Fredag inviterer de til dans på Blå!

Tranquil er bass, trommer og el-piano med deilig vokal på toppen. Musikken er inspirert av seksti- og syttitalls-soul, og trioen har med seg blåsere, gitar og syngedamer. Snart kommer Tranquils nye ep.

Lørdag 10. november:

LØRDAGSMATINÉ
Tonny Kluften, Isak Anderssen, Øyvind Torvund, Morten Engebretsen, Jon Halvor Bjørnseth m.fl.

Blås matinéer har stadfestet seg som et hyggelig møtested i jazz-Norge og lørdags-Oslo. Noen tar med ungene på McDonalds, andre tar dem med til jazzklubben langs Akerselva, der de får brus og rare lyder. Eller kanskje du kommer alene, fordi du trenger et lite pusterom i dobbelt forstand, og oppsøker en fordums industrihall der tannhjul og stempler er byttet ut med kontrabass og trommesett. Plateselskapet Sofa presenterer noen forholdsvis nye blomster i improvisatør-bedet. Morten Engebretsen på bassklarinett tror vi du kommer til å høre mye fra fremover. Han har med seg Øyvind Torvund på gitar og firespors båndopptaker samt Tonny Kluften på kontrabass, kanskje best kjent fra Jazz & Heavy på NRK2. Drivhuset er en løst sammensatt gruppe med musikere og komponister. De har blant annet stilt opp på Barnas Internasjonale Kulturfestival – Kalvøya og lært unger å spille samtidsmusikk. Isak Anderssen aka Upper Rooms trakterer cello, Jon Halvor Bjørnseth skatollokord, og begge to har med seg samplere.

Lørdag 10. november:
FRIIMPROVISASJON MED TROMMER, BASS OG HARPE
Ingar Zach (Oslo), Rhodri Davies (Wales), Johan Berthling (Stockholm)

Friimprovisasjon med trommer, bass og… harpe! Men dette er ikke den tradisjonelle tryllestøv-harpen som du forbinder med symfoniorkestre og filmmusikk. Waliseren Rhodri Davies er i jevnlig kontakt med stemmeskruer og treverk, tøyer strenger bruker forskjellige typer buer for å skape nye harpe-uttrykk. Han har jobbet med Mark Wastell, John Butcer, Derek Bailey, Evan Parkers strykeprosjekt, Burkhard Beins og Chris Burn. Davies har gjort seg bemerket med forskning i landskapet mellom notert og improvisert musikk. Trommeslageren Ingar Zach er en kjær gjenganger, en ringrev i friimprovisasjonsmiljøet og en egen liten institusjon med plateselskapet SOFA og diverse grupper. Johan Berthling har beæret Blå flere ganger før, og du kjenner han sikkert fra Sten Sandell Trio med Paal Nilssen-Love og LSB med Fredrik Ljungkvist og Raymond Strid. Berthling har også spilt med  Roger Turner, Ken Vandermark, Mats Gustafsson og Jeb Bishop.

Ingenting er sikkert, for dette er en improvisasjonskveld. Men med tre dedikerte og fjellstø utøvere på scenen, kan du forvente akustisk, svært dynamisk og minimalistisk musikk, som blir fremført med stor fremdrift og energi. Musikken kan sies å bevege seg i grenselandet mellom europeisk, improvisert musikktradisjon og samtidsmusikk.

Lørdag 10. november:

TEATERSPORT
Eia, Harr, Vikstvedt og Brekke

Firkobbelet Harald Eia, Thorbjørn Harr, Helén Vikstvedt og Jan-Paul Brekke er tredoble nordiske mestere i teatersport. De har fått to tilbud om eget fjernsynsshow, men takker høflig nei, og fortsetter med trivelige og hysterisk morsomme lørdags-forestillinger på Blå.  Kveldens teaterforestilling blir til der og da, og publikum får gleden av å  definere  tema, hendelsesforløp og rollefigurer. TV-spill uten skjerm og joystick, om du vil. Og det er godt at teatersport skjer i nuet, uten nevneverdige forberedelser, for denne gjengen har altfor fullstappede avtalebøker til å kunne øve sammen jevnlig.

Lørdag 10. november:

WAHWAHMOOSE GIR UT 7″ MED ARNE BENDIKSEN
Espen Horne (N), Eivind Olsvik (N), Dom Servini (UK), Simon Goss (UK).

Platesnurrerne Dom Servini og Simon Goss driver fredagsklubben wah wah i Shoreditch – London. De har startet etiketten wahwahMOOSE sammen med vestlandstullingene Olsvik og Horne, og denne lørdagen slippes og selges den første wahwahMOOSE-syvtommeren! Karene har tatt utgangspunkt i Arne Bendiksens låt «Afrotid» – et norsk Grand Prix-bidrag fra 1974. 70-talls afrobeat fra verste vestland, med andre ord! Dette er første singel av en rekke med eldre norske spor som kommer til å bli remikset av Espen Horne på plateselskapet wahwahMOOSE. Gale Olsvik lover salg av ti eksklusive promotion-singler, samt gaver av ymse slag – wahwah-buttons, Moosejuus t-skjorter og elgmelksjokolade. Og det er umulig å stoppe kjeften hans:

WAHWAH Spilleliste
Silver’n’Jazz / C.ai (Out of the Loop)
Move Out The Way / Los Chicharrons (Tummy Touch)
Move Your Hand / Lonnie Smith (Blue Note)
No Trouble On The Mountain / Richard «Groove» Holmes (Wah Wah 45’s)
Facade / Vecchio (KPM)
Hidden Beach-Unwrapped Vol 1 / Various (Hidden Beach)
Now Illuminate / Uschi Classen feat. Kimra (cd-r)
Afrotid / The Horne Singers (Wah Wahmoose)
9 By 9 (King Britt Mix) / 4-Hero (Talkin’ Loud)
Nervous / The New Mastersounds (Deep Funk)
Wanaoh / Black Heat (Atlantic)
Wah Wah Man / The Young Holt Trio (CTI)
Love Power / Dusty Springfield (Mojo)
Not That Girl / Fethawit (Wah Wah 45’s)
Feels So Good / Lena Horne (Buddah)
Good Life / Schumacher (White)
Twist / Clean (Indie Futura)
Been Had / Sapo (Bell)
I’m Hot / Eric Sermon (J Records)
La Revancha Del Tango LP / Gotan Project (Ya Basta!)
Spiritual Rotations / Butti 49 (cd-r)
Lastbrygga / Bjorn J:son Lindh (Metronome)

Søndag 11. november:

P¨LATESLIPP PÅ JAZZLAND: ATOMIC

Denne kvelden får du Shepp-, Mingus- og Jarret-inspirert musikk servert av det beste fra begge sider av kjølen. For Atomic er noen av de sterkeste representantene for en ny, skandinavisk jazzbølge, og de fem kraftkarene har i løpet at et par år utviklet helt egne klanglige kjennetegn. Atomic har gjort hjemmeleksene sine, og jazzskoler  av amerikansk og europeisk opphav er ingen begrensning, snarere et grunnlag for total frihet i musikklandskapet. Det er vanskelig å få nok av rytmene til Håvard Wiik, Paal Nilssen-Love og Ingebrigt Håker Flaten, og mange husker nok Elements storhetstid med lengsel i hjertet. Sammen og hver for seg er Atomics medlemmer kjent for samspill med Chris Potter, Iain Ballamy, Jukka Perko, Per «Texas» Johansson og LSB trio. Atomic har gjort store konserter på Blå før, og spritet og opp Nattjazz, Oslo Jazzfestival og Edinburgh Jazz & Blues Festival. Snart slipper Atomic debutalbumet sitt på Jazzland Rec., og dermed nyter de godt av samme, verdensomfattende promoteringsapparatet som Bugge Wesseltoft, Sidsel Endresen og Wibutee. 

Programmet i all enkelhet:

tirs   06.11  KAFFE MATTHEWS (UK) – musiker og forsker i digitallyd

ons  07.11  ARVE HENRIKSEN + NO SAM! Folk fra jaga jazzist, Shining…

tors  08.11  SHINING slipper debutalbum på bp! Folk fra jaga, Klovner i Kamp …

fre    09.11  HALLGEIR PEDERSEN TRIO + Wallumrød/Qvenild

fre    09.11  PODAMS (INKL. TRULZ & ROBIN) + TRANQUIL

lør    10.11  LØRDAGSMATINÉ – Jazz-stemning lørdag formiddag

lør    10.11  TEATERSPORT – Eia, Vikstvedt, Harr, Brekke

lør    10.11  DAVIES/ZACH/BERTHLING – Friimpro – trommer, bass, harpe!

lør    10.11  MOOSEJUUS OG WAHWAH gir ut 7” med Arne Bendiksen!

søn  11.11  ATOMIC – Plateslipp på Jazzland – Wiik/Flaten/Nilssen-Love…

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.