Nils Petter Molvær, Punkt 07/ Foto: Per Christian Frankplads

Bedre og bedre, Punkt for Punkt 07 (del I)

FESTIVALRAPPORT: - Punktfestivalen er for de som er mer enn gjennomsnittlig interessert i musikkgenre som elektronisk, impro, jazz og elektroakustisk. I Kristiansand pågår akkurat nå en årlig og dessverre svært oversett festival som er unik i verdenssammenheng, hvor hele grunntanken er å la musikere fra forskjellige musikksjangere få improvisere og skape ny musikk live. Dette mener Per Christian Frankplads, som her oppsummerer sine inntrykk fra to festivaldager i Kristiansand for Ballade.

JazzKunstmusikkPopulærmusikk

Av Per Christian Frankplads

(Tekst og foto)

Som navnet antyder tar Punktfestivalen sikte på å være et møtepunkt for forskjellige musikere og kunstnere. Vertskapet er som vanlig Jan Bang og Erik Honoré, begge musikere, produsenter og remiksere fra Kristiansand.

Punkt ble arrangert første gang i 2005, og som årene før foregår (nesten) det hele på Agder Teater. Her på hovedscenen foregår de «store» konsertene, med artister som Solveig Slettahjell Slow Motion Quintet, Trio Mediæval, Kammerflimmer Kollektief, Robin Guthrie, Hans Appelqvist og Joanna MacGregor. Men like viktig er det som skjer to etasjer under.

Her, i det mindre Alfarommet med plass til 100 mennesker, sitter diverse musikere, produsenter og remiksere og får lyden fra hovedkonserten mens den pågår rett inn på det elektroniske musikkutstyret sitt. De lager nye lydbilder, komposisjoner og improvisasjoner basert på kildematerialet de mottar fra oven. Og umiddelbart etter at konserten oppe er ferdig trekker en del av publikummet ned til Alfarommet, og får høre hovedkonserten oppe igjen, denne gangen i en «Live Remix», som også er undertittelen på hele Punktfestivalen.

Dette konseptet, live remiksing, er fullstendig unikt for denne festivalen, og har ført til at Bang og Honoré kan plukke fra øverste hylle av musikere de ønsker å samarbeide med. Årets program inneholder flere navn fra de to foregående årene, men siden det nesten aldri dreier seg om streite konserter er det definitivt ingen fare for at folk gjentar seg selv.

I løpet av onsdag og torsdag fikk vi blant annet følgende høydepunkter:

— Den amerikanske trompetlegenden Jon Hassell (gudfar for årets festival) og Jan Bang åpnet festivalen ved å fremføre den elektroniske lydskulpturen «Solid State» i Sørlandets Kunstmuseum. Verket ble laget for over 30 år siden og lyder fortsatt kontemporært, en slags krysning mellom transcenderende/meditativ musikk og dagens rytmiske ambient. Det er fullstendig uten trommer og er kun basert på en rekke sagtann-toner fra en Moogsynth som dekker hele det melodiske spekteret i en evig pulserende og subtil rytmisk runddans. Disse tonene ble filtrert live av Hassell og Bang, og hadde en hypnotisk effekt på de om lag 100 publikummerne.

— Nils Petter Molvær og bandet hans (med bl.a. Eivind Aarset og DJ Strangefruit) gjorde deretter stor suksess på utestedet Kick med en vellykket konsert hvor det var mye improvisasjon over låtmateriale som ga assosiasjoner til både «Khmer» fra 1995 og «Er» fra 2005.

— Eksperimentelt pianospill fra britiske Joanna MacGregor ble remikset live på hovedscenen av Jan Bang, mens japanske Michiyo Yagi gjorde et kraftfullt inntrykk da hun nærmest angrep sine to medbragte kotoer og uten anstrengelser fløt fra melodi til dissonans og tilbake.

— Den engelske vokal/saksofon/piano-konstellasjonen Quercus (June Tabor, Iain Ballamy og Huw Warren) vekslet mellom folk, jazz, impro og taffel på en svært smakfull måte, og ble deretter bearbeidet i Alfarommet av trommis/produsent/komponist og Brian Eno-kollaboratør J. Peter Schwalm, gitarist Eivind Aarset og «videogitaristen» Daniel Kluge i en meget interessant «Live Remix».

I tillegg til det musikalske er det en mengde andre ting som skjer i forbindelse med festivalen, og vi bringer en oppsummerende rapport på mandag samt et intervju med Jon Hassell. For det skjer mye i løpet av fredag og lørdag også – det gjenstår bl.a. følgende artister:

— Scanner
— Nils Chr. Moe-Repstad
— Sidsel Endresen
— Arve Henriksen
— Bugge Wesseltoft
— Charles/Grydeland/Wallumrød/Zach
— David Toop
— Undark (Russell Mills, Tom Smyth, Michael Fearon)
— Burnt Friedman & Jaki Liebezeit m/Hayden Chisholm
— I tillegg er Jan Bang og Erik Honoré med på mange av konstellasjonene

Mer informasjon om festivalen finnes på www.punktfestival.no

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Flere saker
Ballade video: Fristeder og intergalaktisk dans

Ballade video: Fristeder og intergalaktisk dans

Vi deler et romskip med Vegar Vårdal, Rebekka Karijord, Ora The Molecule, Don Juan Dracula, Gunerius & Verdensveven, Rimmslimm, Simon Moholt, Chris Eriksen, De Press og Statsmenn.

Hvor brenner det? Stemmer i musikkbransjen svarer

Hvor brenner det? Stemmer i musikkbransjen svarer

KI-innblanding i musikkproduksjon? Spotifys fordelingsmodell? Spellemannprisen? Her er spalten for deg som vil høre mer om de store spørsmålene i musikkbransjen.

– For meg er det sikreste tegnet på at jeg har mestret låta, at jeg klarer å skru av hjernen

– For meg er det sikreste tegnet på at jeg har mestret låta, at jeg klarer å skru av hjernen

Brede Sørum anses for å være en av de virkelig store favorittene i det norske jazzmiljøet. Men musikken han formidler er alt annet enn den 'den nordiske jazzen'.

Elna skal jobbe for likestilling i nordisk kunstmusikk

Elna skal jobbe for likestilling i nordisk kunstmusikk

Databasen ELNA – Equality Library for Nordic Art Music skal bidra til likestilling i kunstmusikken i Norden.

– Det er ikke algoritmene, men håndverket som til syvende og sist gir resultater

– Det er ikke algoritmene, men håndverket som til syvende og sist gir resultater

Gitarist Magnus Berg gav nylig ut albumet «Electric Sugar» til strålende kritikker. Ballade har fått innblikk i prosessen bak verket.

Bylarm lanserer «Bransjeprisen»

Bylarm lanserer «Bransjeprisen»

Musikk-Norges største bransjekonferanse og -festival presenterer Bransjeprisen: Til menneskene som sjelden får applausen, men som alltid fortjener litt mer av den.

Se alle saker
Konserttips Oslo
Serier
Video
Radio