Enslaved live

Audiell brytekamp: Enslaved + Fe-mail

Enslaved og Fe-mail inngår musikalsk partnerskap og planlegger felles turné. – Utfordringen blir å lage et monster som kan stå i mot Fe-Mails støyvegger, sier gitarist og låtskriver Ivar Bjørnson i Enslaved. Neste høst starter de to bandene å jobbe sammen, og resultatet sendes etter planen ut på norske veier i 2007.

Kalender

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

05/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

08/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

19/08/2021 Kl. 18.00

Oslo

Metall vs. Støy

Det norske metallbandet Enslaved skal bryne seg på støybandet Fe-mail, i et felles samarbeid som skal starte neste høst. Planene er at de to skal sendes ut på Norgesturné våren 2007 i regi av Rikskonsertene. Det var også Rikskonsertene ved Vidar Skeie i spissen som trigget dette noe uvanlige samarbeidsprosjektet.

Ivar Bjørnson i Enslaved er hovedansvarlig for å skrive metalldelen. Han forklarer:

— Vi kjenner Vidar Skeie godt fra før, han booket blant annet Mastodon til Ekstremsportveko på Voss, og har et våkent øye til vår del av musikkverden. Når vi spilte på Bergenfest 2005 tok han med seg den ene halvparten av Fe-mail, Hild Sofie Tajord, med tanke på å forene to ulike artister som delte noe av den samme energien. Jeg dro så til Kongsberg Jazzfestival og EnergiMølla i sommer og fikk sett Fe-mail og amerikanske Wolf Eyes der. Det var tøft!

Den opplevelsen dempet ikke akkurat lysten til å sette fart på samarbeidsplanene. – Det skal bli kjekt å få realisert dette, sier Bjørnson.

Ivar Bjørnson er heller ikke ukjent med å bevege seg inn i diverse musikalske landskap. Han har tidligere samarbeidet med blant andre ørkenrockerne i Emmerhoff og støymester Lasse Marhaug, og han bidrar med gitar på den kommende utgivelsen til Jazzkammer.

Visuelle og audielle brytningspunkt

Selv om det fremdeles er tidlig i prosessen, hva kan vi forvente fra det kommende samarbeidsprosjektet med Fe-mail?

— De er bare de første ideene som har kommet på plass så langt. Vårt ansvar ligger på metalldelen, og det som vel er det mest planlagte elementet i dette. Støybiten fra Fe-mail skapes like gjerne ut fra det impulsive og det improvisatoriske, sier Bjørnson.

En viktig utfordring blir å forene disse to prosessene, til én fungerende helhet. En annen blir å finne en musikalsk balanse.

Bjørnson: – Utfordringen vår blir å lage materiale som er vilt nok til å stå i mot Fe-mails vegg av støy. Vi må sørge for at det blir fullt øs hele tiden, så det kan nok bli ganske bråkete saker dette her, humrer han.

— Det blir som en audiell brytekamp, vi må lage et monster som står i mot Fe-mail.

Han legger også til det også ligger et visuelt aspekt her, og det er noe de er bevisste på. – Det er ikke bare ørene som skal ha glede av dette, vi ønsker også å skape noe for øyet.

Store forventninger

Nærmere detaljer rundt Enslaved/Fe-Mail er ikke helt avklart. Bjørnson sier det er mulig Enslaved stiller med to musikere i tillegg til ham selv, på tangenter og vokal.

På Rikskonsertene er det nå Alexander Rishaug og Vidar Skeie som jobber videre med dette prosjektet.

Vidar Skeie har store forhåpninger til samarbeidet mellom de to:

– Vi har brukt enkeltutøvere som har gjort bestillingsverk tidligere, men sjelden rockeband. Det er en litt annen kultur i rocken. Jeg ville benytte sjansen til å sette sammen to ulike uttrykk for å skape noe nytt og spennende, sier Skeie.

Han begrunner sine valg med at Fe-mail er et av vår tids mest originale improv-band, både nasjonalt og internasjonalt, mens Enslaved er noe av det mest spennende innen den norsk metallscenen.

— Det er jo ingen garanti for at slik prosjekt skal bli vellykket, men vi har store forhåpninger til disse to, avslutter Skeie.

Og hva resultatet blir, se det får vi høre først i 2007.

Ballade har tidligere intervjuet Enslaved i forbindelse med deres opptreden under Hole In The Sky 2005 – det intervjuet kan leses [link id=61058 title=»her«].

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev