Spellemannprisen - harpe

Årets spellemann: – Mindre sendetid, flere priser

De nominerte for Spellemannprisen 2005 er offentliggjort. Blant de vi kan regne som årets favoritter finner vi Madrugada/My Midnight Creeps, Sofian, Ane Brun og Ravi & DJ Løv, som alle er nominert i flere kategorier. – Med unntak av noe diskusjon rundt at kjente artister som Åge Aleksandersen og a-ha ikke er nominert, har det vært forbausende stille og rolig rundt årets nominasjoner, sier formann i Spellemannkomiteen, Knut Værnes, til Ballade.

Kalender

OPUS13: Debutkonsert

25/01/2022 Kl. 19.00

Oslo

Operapub på Røverstaden

26/01/2022 Kl. 19:00

Oslo

Glogerfestspillene: åpningskonsert

26/01/2022 Kl. 19:30

Viken

Av Bjørn Hammershaug

Spellemannkomiteen melder om en rekordoppslutning i antall påmeldinger, i år var 568 bidrag påmeldt mot fjorårets 562. Spellemannkomiteens formann Knut Værnes kan melde om knivskarp konkurranse i år, og ser ikke noe problem i at eldre, etablerte artister må vike til fordel for yngre krefter. Han mener det alltid vil gjemme seg noen overraskelser når nominasjonen blir offentliggjort.

Kritikk mot tv-overføringen

Det tv-sendte spellemann-showet har blitt møtt med en del kritikk de siste årene, der særlig representanter fra de smalere miljøene mener seg oversett og stemoderlig behandlet. Sendeplanen for årets prisutdeling blir ikke klarlagt før nærmere sendedato, sier Værnes, som ikke kan love bedre dekning av de såkalt smaleste prisene i år.

— Problemet er at vi har fått noe mindre sendetid i år, samtidig som vi har to flere kategorier å dele ut. Det gjør det vanskeligere å velge ut hva som skal være med i tv-sendingen. Hva som blir med vet vi ikke enda, det er en fortløpende diskusjon med produksjonsselskapet Dinamo, men det er nok naturlig at for eksempel de gjeveste prisene som Årets spellemann og Juryens hederspris blir sendt direkte.

De relativt lave seertallene var også et tema som ble diskutert i fjor. Har dere evaluert dette til i år?

— Det er klart vi ikke var fornøyd med fjorårets seertall, vi hadde vel oppunder 500 000 på det høyeste. Vi bør nok opp i 700-750 000 for å bli fornøyde i år.

Værnes forteller at de i år satser noe mer på forhåndsomtale og TV-annonsering i forkant av prisutdelingen.

I år vender Spellemann tilbake til gamle trakter og Chateau Neuf. Hvorfor ikke Oslo Spektrum, Værnes?

— Vi har en lang tradisjon på Chateau Neuf, mange av de beste showene har blitt holdt der, salen er mindre og det er lettere å skape en intim setting. Dessuten er det billigere produksjon der enn på Spektrum.

Kategorier

De ulike kategoriene endrer seg fra år til år. I fjor ble komiteen møtt med til tider massiv kritikk fra fagmiljøer som var sterkt uenige i sammenslåingen av elektronika og samtidsmusikk. I år er disse løst opp igjen.

— Jeg uttalte dette allerede i fjor, sier Værnes, som fremhever at komiteen hører de ulike miljøene på alvor og lytter til kritikk som blir fremlagt. – I år var det mer enn nok påmeldte i alle kategorier, noe som gjorde det enkelt å dele samtidsmusikk og elektronika, det samme gjelder for øvrig blues og country.

Stillinger

Festivalsjef/ kunstnerisk leder

Riddu Riddu Festivála

Universitetslektor i gehørtrening

Norges musikkhøgskole (NMH)

Country Manager

Musikkundervisning Norge AS

Generalsekretær

Noregs Ungdomslag

Seksjonssjef for økonomi, personal og arkiv

Norges musikkhøgskole (NMH)

PR & Markedsansvarlig

Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene

Solo OBO Bodø

Arktisk Filharmoni

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this