Rune Grammofon: Money will ruin everything

Årets musikalske julegave fra Rune Grammofon

Med "Money Will Ruin Everything" har Rune Grammofon ikke bare lagd et monument over seg selv, men også et levende veikart over mye av den mest spennende musikken her hjemme. - Tittelen er ikke nødvendigvis bokstavelig ment, forteller platedirektør og musiker Rune Kristoffersen. - Men den kan kanskje minne oss på hvorfor vi driver med dette her - vi gjør det for musikken, ikke pengene.

JazzKunstmusikkPopulærmusikk

Av Arvid Skancke-Knutsen

«This book is a record cover», står det å lese på en av de innledende sidene til «Money Will Ruin Everything». Og så er den selvfølgelig så mye mer enn det. «Money…» er ikke bare en feiring av de første drøyt tredve utgivelsene på det norske kvalitetsselskapet Rune Grammofon, men også den lekreste innpakningen som noen gang er gitt noen norsk plateutgivelse.

Boken, eller omslaget, er på 96 fullfarge-sider i stive permer, briljant satt sammen av Kim Hiorthøy, som helt fra starten av har vært mannen som har bundet sammen Rune Grammofons visuelle profil. Boken inneholder et visuelt overflødighetshorn av plateomslag, skisser og fotografier, og byr også på tre omfangsrike tekster som på hvert sitt vis setter fokus på tre av nøkkelordene for Rune Grammofons kunstneriske suksess: Musikken, Helhetstenkningen og Det personlige engasjementet.

«Money Will Ruin Everything» er grafisk sett en nesten svimlende forseggjort utgivelse, og ville også vært verdt pengene som ren bok. Men så er den altså «bare» et plateomslag, som omgir to gnistrende gode CDer med mer eller mindre eksklusive spor fra artister som Supersilent, Biosphere, Jaga Jazzist, Deathprod, Arve Henriksen, Alog, Phonophani, Nils Økland, Fe-mail, Information, Lasse Marhaug, Maja Ratkje, Martin Horntveth og Arne Nordheim. Og det er i denne kombinasjonen av visuelt og musikalsk fokus at Rune Grammofon står frem som et modent og modig selskap med en sjelden grad av visjon, integritet og engasjement.

— Jeg ville gi ut en ny samle-CD i forbindelse med femårsjubileet, forteller Rune Kristoffersen i et intervju som MIC.nos engelske nettsider la ut i går: – Vi ønsket å få frem det visuelle og det grafiske, og hadde egentlig ikke tenkt å ha noe redaksjonelt innhold utover diskografien. Nå inneholder boken også essays av The Wire-redaktør Rob Young og design-skribenten Adrian Shaughnessy, i tillegg til et nokså uhøytidelig intervju som Kim Hiorthøy har gjort med undertegnede. Både Young og Shaughnessy takket umiddelbart ja til å bidra, og det er vel ikke så unaturlig at det ble nettopp de to.

«Money Will Ruin Everything» vil utpå nyåret få internasjonal distribusjon av Distribath/ECM, og har et førsteopplag på 3000 eksemplarer. Rundt nitti prosent av Rune Grammofon-katalogen går til utlandet, nokså jevnt fordelt mellom Sentral-Europa, USA og Japan.

— Rune Grammofon er et plateselskap som fort faller mellom to stoler, men samtidig føler jeg at vi har fått bygd opp en bra katalog, sier Kristoffersen til MIC.no. – Det er viktig for oss å holde en sterk profil. De siste fem årene har det utvilsomt oppstått en form for norsk bølge innen den type musikk vi driver med, som spenner fra elektronika og improvisert musikk, til samtidsmusikk, jazz og eksperimentell rock. Vi har hele tiden prøvd å lage noe eget, både visuelt og musikalsk. Samtidig er det en fordel for oss at vi jobber i et nisjemarked. Vi er ikke utsatt for de samme svingningene som de større selskapene.

Om tittelen på jubileumsutgivelsen sier Rune Kristoffersen følgende:

— «Money Will Ruin Everything» er ikke nødvendigvis et utsagn som er bokstavelig ment. Men det kan kanskje minne oss på hvorfor vi driver med dette her – vi gjør det for musikken, ikke pengene.

Den komplette listen over musikalske bidragsytere til «Money…» er som følger: Alog, Food, Skyphone, Jaga Jazzist, Biosphere, Svalastog, Monolight, André Borgen, SPUNK, Jono El Grande, Isak Andersen, Arne Nordheim, Archetti/Wiget, Supersilent, Tove Nilsen, Arve Henriksen, Nils Økland, Kim Hiorthøy, Lasse Marhaug, Strønen/Storløkken, Phonophani, Information, Information, Fe-Mail, Øyvind Idsø, Andreas Meland, Maja Ratkje, Martin Horntveth, Schorch Trio, Deathprod og Susanna And The Mangical Orchestra.

Stort nærmere et levende leksikon over den aller mest spennende norske musikken i dag er det neppe mulig å komme. Og når det hele i tillegg er satt sammen på en forbløffende helhetlig måte, er det ikke vanskelig å utnevne dette til årets sterkeste, musikalske julegave her hjemme.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Flere saker
Ballade video: Drømmer om barndommen

Ballade video: Drømmer om barndommen

Super sommermeny med musikkvideoer fra Levina Storåkern x 2, St. Niklas, Quarter Wolf, Hamstermann, El Cartel, Therese Ulvan, STORM & Fixation, Ole Evenrud og Henning Kvitnes.

Hvor brenner det, Guro Furunes Pettersen og Chris Schaal?

Hvor brenner det, Guro Furunes Pettersen og Chris Schaal?

Evner bransjen å bevare en grasrot av ny kreativ musikk og bransje utenfor hovedstaden? Og hva kjennetegner egentlig en vellykket undergrunnsscene?

– Øyafestivalen må ta et oppgjør

– Øyafestivalen må ta et oppgjør

Utestedet Blå avslutter samarbeidet med Øyafestivalen i protest mot festivalens eierskap.

Øm virvelvind. Axel Skalstad (1992-2025): Jeg blir bare så glad av å se deg spille.

Øm virvelvind. Axel Skalstad (1992-2025): Jeg blir bare så glad av å se deg spille.

Minneordene over trommeslager Axel Skalstad er skrevet av Filip Roshauw. Skalstad gikk bort i en ulykke nylig, altfor ung med sine 32 år.

Dette ble vedtatt på Tonos årsmøte 2025

Dette ble vedtatt på Tonos årsmøte 2025

Under årets møte ble de fleste foreslåtte endringene i vedtektene vedtatt, men noen sentrale forslag falt.

Se alle saker
Konserttips Oslo

Serier
Video
Radio